10 varázslatos nyári séta Párizsban

Képgalériával

Ha kedved támadt egy kis párizsi csavargáshoz - akár képzeletben, akár a valóságban -, tarts velünk, és járd be a legszebb helyeket!

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Az embernek életében legalább egyszer látnia kell Párizst, ha pedig megteheti, érdemes még egyszer, hiszen míg első alkalommal a világhírű múzeumokat és legendás látnivalókat barangolja be, addig másodszorra tiszteletbeli párizsi lehet, és anélkül róhatja andalogva a macskaköveket, hogy úgy érezné, az árnyas utcák és kávéillatú teraszok rengetegében csak lopja a napot.

Tévelyegni emberi dolog, csavarogni párizsi - írta Victor Hugo, fogadd hát meg Párizs híres fiának szavait, és barangold be könnyű szívvel a legszebb helyeket. Eláruljuk, merre érdemes menned.

1. Jardin des Tuileries

A Tuileriák kertje minden párizsi program kihagyhatatlan része. A gyönyörű park eredetileg a Louvre melletti régi Tuileries-palotához tartozott, mely 1564-ben Medici Katalin számára készült, azonban a francia kommün ideje alatt a lángok martalékává vált. A kertet 1664-ben XIV. Lajos kertésze álmodta újjá a geometrikus stílusú francia kertek formájában. A hely a francia forradalom előtt a társasági élet és az arisztokrata fényűzés egyik fő színterének számított.

2. A Szajna bal partja

Ha nagyon párizsi akarsz lenni, sétálj végig a Szajna bal partján - Rive Gauche -, a legjobb pedig, ha ezt vasárnap teszed meg. A Latin-negyed rakpartjain már évszázadok óta ott állnak a használt könyveket árusító pavilonok: bár a könyvek jórészt franciául íródtak, azért találhatsz nyomtatványokat, képeslapokat és egyéb párizsi, autentikus szuveníreket árusító standokat is.

3. Montmartre

A Szajna-parti könnyű séta után a meredek montmartre-i dombok utcáin mód nyílik egy kis testmozgásra - különösen igaz ez a Montmartre híresen meredek lépcsősoraira.

Bár a híres művésznegyed bohémsága a turistaáradat miatt kezd megkopni, a kacskaringós utcácskák, a színes házak, a kicsi, zenés terek régi bája elevenen él - nem beszélve a Sacre-Coeurt körüllengő misztikumról.

4. Le Marais

Az érdekes művészeti galériák, a remek csemegeboltok, a kortárs divatot és műtárgyakat felvonultató butikok között kellemes a séta, még akkor is, ha csak a kirakatokat nézegeted. A gyönyörű nemesi épületek fantasztikus látványt nyújtanak, ha pedig megszomjazol, rengeteg kávézó és bár közül választhatsz.

5. Jardin des Plantes

A történelmi botanikus kertben elmenekülhetsz a nagyvárosok forgataga elől, lazíthatsz egyet a zöldellő gyepen, vagy sétálhatsz az árnyas fákkal szegélyezett utakon, a színes virágok, az üvegházak vagy az egzotikus kertek között. A kertben mintegy tízezer különböző növényfaj látható, többek között a rózsa-, a hegyvidéki és a télikertet is megcsodálhatod.

6. Jardin du Luxembourg

A Napóleon által a gyerekek kertjének titulált park a Latin-negyed lakóinak, egyúttal a turistáknak is kedvenc pihenőhelye, ahol garantáltan jólesik egyet sétálni, függetlenül attól, hogy a nap során elfáradtál-e, vagy sem.

Európa 15 lélegzetelállító csodája

Nézegess képeket!

Elolvasom

A nyolcszögletű tó és a Medici-szökőkút megtekintése után keresd meg a Szabadság-szobor kicsinyített mását, illetve a francia királynők szobrait.

7. Átjárók

A 18. század végén épült passzázsok, vagyis fedett átjárók az elegáns bevásárlókat védték az utcai mocsoktól és a rossz időjárástól, míg manapság a bennük kialakított antik és egyéb üzletek különleges hangulata csábítja a turistákat. A legtöbb átjáró a második kerületben található, közülük az egymásba futó Verdeau, Jouffroy és a Panoramas a leghosszabb a városban.

8. Bois de Boulogne

Ahogy a hétvégén a párizsiak, te is elmenekülhetsz a város zajától a 865 hektáros Boulogne-i erdőbe, ahol garantált, hogy találsz magadnak elfoglaltságot - lehetőség van többek között a csónakázásra, a lovaglásra, emellett néprajzi és művészeti múzeum is található a parkban. Tavasszal és nyáron érdemes egyet sétálni a rózsák és egyéb illatos virágok sűrűjében a Bagatelle-kertekben.

9. Ile St-Louis

Bár az egykor előkelő lakónegyedként funkcionáló elegáns kis sziget egyik csücskétől a másikig tíz percig sem tart az út, érdemes hosszabban elidőzni a pompás kis galériák és divatos butikok között, illetve magadba szívni a falusias hangulatot.

10. Boulevard St-Germain

A Latin-negyed hangulatát legjobban úgy szívhatod magadba, ha úgy teszel, mint a párizsiak: végigsétálsz a Boulevard St-Germain-en, lehetőleg vasárnap délelőtt. Séta után igyál meg egy kávét a Les Deux Magots-ban vagy a Cafe de Flore-ban, az irodalmárok és az értelmiségiek híres párizsi gyülekezőhelyén.

Cikkünk a Top 10 Párizs című útikönyv segítségével készült.

Az útikönyvben az első osztályon utazó és a kispénzű turisták egyaránt megtalálják a kedvükre való legfontosabb látnivalókat. A tíz legjobb haute couture üzlettől a tíz legérdekesebb eseményen át a tíz legjobb étteremig, hotelig, múzeumig és templomig több tucat top 10-es lista segíti a látogatót az eligazodásban. Ezek között még a tíz leginkább elkerülendő dolog is szerepel, hogy időt és pénzt spórolj. A részletes térképek és a több száz fénykép segítségével könnyen összeállíthatod útiterved.

Kiadja a Panemex Kiadó.
A könyv ára 2 290 forint.
A könyvet itt rendelheted meg »

OLVASD EL EZT IS!

balls pyramid
  • ausztrália
  • sziget

Az utolsó paradicsom

Ezt is szeretjük