Hogy néz ki most az izlandi vulkán vagy Róma belvárosa? 4 webkamera, amibe élőben bepillanthatsz
Az élő webkamerákon betekintést nyerhetnek az érdeklődők, mi zajlik a világ távolabbi pontjain.

izland-vulkán-Geldingadalir
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bár a személyes külföldi látogatás egyelőre nem opció, a virtuális utazások a világ egészen különböző tájaira repítik az embert. Az élő webkamerák adása segítséget nyújt ebben.

Manapság már ki sem kell mozdulni a hálószobából ahhoz, hogy az ember élőben megnézze, milyenek Róma utcái, mi zajlik épp Madrid főterén, vagy hogy fest az izlandi vulkán a kitörés után. A már-már kihagyhatatlan virtuális célpontok ugyanis az interneten is elérhetők.

Az izlandi Fagradalsfjall vulkán

900 év szunnyadás után 2021 márciusában kitört az izlandi Fagradalsfjall pajzsvulkán Reykjavíktól nagyjából 40 kilométerre, ám szerencsére enyhe aktivitással, így a tűzhányó térségében élőkre nem jelent kifejezetten veszélyt. A jelenleg is füstölő, fortyogó hatalmasság több élő közvetítésen megtekinthető. 

Van, amelyik videóban a felcsapó, terjengő füstoszlopok jelentik a látványosságot, ilyen a Langhóll hegy felől a Geldingadalir felé néző közvetítés, máshol az erupciók nyomán lávakicsapódások is elcsíphetők. Bár a turisták nem késlekednek a környék felkeresésével, egyes kutatók szerint a kitöréssorozat akár hosszú évekig is eltarthat.

Az élet Róma utcáin

Olaszországban április végén számos tartományban enyhítettek az ősz óta tartó járványügyi korlátozásokon, melynek értelmében a teraszok és a mozik kinyithattak, ám ezzel együtt az elmúlt időszak fontos híre az is, hogy az indiai koronavírus-variáns megjelent az ország északkeleti, Veneto tartományában.

Live Cam Piazza Navona - Rome

Róma történelmi belvárosának forgalmas tere, a Piazza Navona a Skyline Webcams közvetítésében járható be virtuálisan, itt bekukkanthat az ember a kávézók, éttermek teraszainak jelenlegi életébe is, ami ugyan egyre élénkebb, ám jócskán elmarad a járvány előtti nyüzsgéstől.

Copacabana: strand, nyüzsgés nélkül

Brazília az egyik a világ azon országai közül, amelyeket a legsúlyosabban érintett és érint a koronavírus-járvány. Az ok részben a korlátozó intézkedések vontatott, egyenlőtlen bevezetése és az átoltottság alacsony aránya, ám nagyban hozzájárul a válsághelyzethez az új, rendkívül fertőző brazil koronavírus-variáns térnyerése.

Live Cam Copacabana

Rio de Janeiro világhírű, népszerű strandja, a Copacabana most egészen másképp fest, mint régi fényében, amikor a kellemes időben tömegek keresték fel a helyszínt, bár az ország bízik abban, hogy a turizmus idővel újra felpöröghet, amely a térség bevételeinek fontos elemét képezi, és amely komoly visszaesést könyvelhetett el az idei riói karnevál elmaradása miatt is.

A cikk az ajánló után folytatódik

Élőben Hongkongból

Vannak olyan államok, amelyek kimondottan eredményesen küzdöttek a vírussal, sikerült megfékezni a terjedését, így a regisztrált esetszám az egészségügyet sem terhelte le. Ilyen volt többek között Dél-Korea, Tajvan, Japán, Szingapúr, Vietnám és Hongkong is. Utóbbi a napokban tiltotta be a közvetlen járatokat a fertőzött India felé.

Hongkong Kína különleges közigazgatási területe, városállam, mely a világ vezető pénzügyi, kereskedelmi központjainak egyike. Közlekedési hálózata kiemelten fejlett, így a napi szintű utazások 90%-a tömegközlekedési eszközök igénybevételével zajlik. Az életbe akár egy villamos fedélzetéről is betekinthet bárki. Érdekes látni, hogy van, ahol a pandémia hatása már nem forgatja fel az emberek mindennapjait.

Koronavírus-járvány a jövőben

Bár a betegség tünetei, lehetséges szövődményei, terjedése és a védekezési lehetőségek egyre jobban ismertek, az újra és újra felerősödő hullámok, a mutációk egészen új kérdéseket is felvetnek. A jövő talán még a kutatók számára sem minden kérdésben teljesen egyértelmű.

(Borító- és ajánlókép: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük