Most ingyen beléphetsz Sissi szobájába: Ausztria különleges virtuális túrákra csábít

Ausztria gyönyörű úti céljait, hegyeit és múzeumait is bejárhatod a virtuális túrákon.

schönbrunni kastély
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Habár az utazásokról egy időre le kell mondania a városnéző túrák és a nagy kirándulások szerelmeseinek is, ez még nem ok arra, hogy ne fedezzen fel az ember új vidékeket: virtuálisan akár a szomszédos országokba is ellátogathatsz.

Ausztria egész évben számos csodával várja a látogatókat, amiket most a virtuális térben is megtekinthetsz. A veszélyhelyzetre gyorsan reagáltak a kapujukat bezáró osztrák múzeumok, kulturális intézmények, és megnyitották virtuális kapuikat az érdeklődők előtt a schönbrunni kastélytól Mozart lakóházáig.

Schönbrunn: Sissi lakóhelye

A schönbrunni barokk kastély a császári család rezidenciája volt egykor: itt töltötte mindennapjait Ferenc József császár és felesége, Wittelsbach Erzsébet magyar királyné, vagyis Sissi. A császári család szalonjai, reggelizője, lakosztályai mellett Sissi szobájába is betekintést nyerhet, aki virtuálisan bejárja a csodás kastélyt.

Ha pedig valaki ennél részletesebb információkra vágyik, bővebben beleásná magát Sissi magával ragadó történetébe és az őt körülvevő mítosz kialakulásába, a hofburgi Sisi Múzeum oldalát is érdemes megnéznie - még nyelvleckének sem utolsó ez. Itt az osztrák császárné és magyar királyné személyes tárgyai is megtekinthetők: selyemruhái, eljegyzési bejelentője és az ellene elkövetett merénylet során viselt felsőruhája is.

Mozart salzburgi lakóháza

A Mozart-kultusz Salzburg legfontosabb turisztikai vonzerejének számít: a világhírű zeneszerző lakóházát minden turistának javasolt felkeresni, természetesen most csak a virtuális térben. Izgalmas tudni, hogy ebben a házban készült az utazásokra, és itt született meg több zeneműve is.

A virtuális utazás során a Leopold Mozart című időszaki kiállítás tekinthető meg, amely Wolfgang Amadeus édesapját és fiával ápolt kapcsolatát mutatja be: az apa mindig támogatta és segítette fiát a tehetsége kibontakoztatásában.

Zenei élmény a Bécsi Állami Operaházból

Egy igazi páholyban érezheti magát az, aki a kanapéján ülve virtuálisan bekapcsolódik a Bécsi Állami Operaház programjába. Élőben közvetített operákat, balettesteket élvezhet a komolyzenére szomjazó közönség akár számítógépen, mobiltelefonon is, garantáltan jó kép- és hangminőséggel. Verdi, Mozart, Puccini művei online is magukkal ragadják a közönséget.

Április 4-én Camille Saint-Saëns zeneszerző Sámson és Delila című operája, míg húsvét vasárnapján Wagner Parsifal című darabja lesz a program, de az oldalon az egész hónap terveit közzétették.

Belvedere és Klimt csókja

Ha eddig csak kívülről csodáltad meg a Belvedere páratlan, barokk stílusú épületét, most, a virtuális térben kicsit jobban megismerheted a múzeumot, ahol online tárlatban részletekbe menően megismerkedhetsz Gustav Klimt A csók című művével, sőt, a festő digitalizált művészeti kiállítását is végigkövetheted rövid videókon szakszerű vezetéssel, német nyelven.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érdemes a közösségi oldalak egyikén - Instagramon, Twitteren, a YouTube-on vagy Facebookon - is bekövetni a múzeumot, hiszen mindennap 15 órakor újabb és újabb videót tesznek közzé az online túrasorozatban.

Ausztria páratlan természeti kincsei

Ausztria természeti csodákban is rendkívül gazdag, ezért természetesen a virtuális élmény sem korlátozódhat csupán a kulturális intézményekre. Semmihez sem fogható a látvány, ami a Großglockner alpesi panorámaúton autózva tárul az ember elé: webkamerákon érdemes rápillantani a hegygerinc hatalmasságaira, így a 3798 méter magas Großglocknerre is.

Valószínűleg - természetesen csak a személyes élmény után - egy nagy képernyőn a legélvezetesebb átélni egy salzkammerguti siklóernyőzést, ezt is elérheted panorámavideón, de a werfeni Eisriesenwelt nevet viselő óriás jégbarlangba is bepillanthatsz egy 360 fokos bemutatóvideóban.

Ausztriában további remek virtuális lehetőségeket találsz a hivatalos turisztikai portál gyűjteményében, de a bécsi virtuális ajánlatokat is érdemes lehet végigpörgetni, hiszen a felsoroltakon kívül is megannyi kulturális gyöngyszem készült valamivel a járvány idejére érdeklődői számára.

Szimfonikus koncertek az ablakból

"Nyiss ablakot a zenének" projekt keretében járja az utcákat a MÁV Szimfonikus Zenekar: két, hangszóróval felszerelt autóval járják Budapestet, amelyekből klasszikus zene szól. Érdemes lesz fülelni az elkövetkező időkben.

(Képek: Alexander Eugen Koller / Schloß Schönbrunn Kultur- und Betriebsges.m.b.H., Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük