Óriási partit csaptak Budapesten a világsztárok a Kádár-korszakban: 1972-ben az Intercontinentalban ünnepeltek
Elizabeth Taylor 40. születésnapján óriási partit csaptak a nyugati luxust kínáló szállodában.

elizabeth taylor budapest
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ma már időről időre felbukkannak a többnyire filmforgatásokra érkező világsztárok a fővárosban. Az viszont még napjainkban is szenzációszámba menne, ha legprominensebb külföldi hírességek egy csoportja Budapesten partizna együtt. Márpedig a ’70-es évek Magyarországán, a Kádár-korszakban pontosan ez történt.

Elizabeth Taylor 40. születésnapjára sorra érkeztek a kor legnagyobb hírességei a reptérre, hogy aztán a főváros első ötcsillagos szállodája felé vegyék az irányt, és ott egy olyan bulit csapjanak, ami ritkaságszámba ment. 

Sztárparádé a szülinapon

1972-ben Richard Burton a Kékszakáll (Bluebeard) című francia-olasz-NSZK filmet forgatta Budapesten, felesége, az ünnepelt filmsztár Elizabeth Taylor pedig, aki február 27-én ünnepelte a 40. születésnapját, elkísérte őt. Így eshetett meg, hogy a születésnapi bulit is hazánkban ünnepelték, természetesen nem kettesben. Az alábbi videón látható, ahogy a vendégek egy része megérkezik a budapesti reptérre. 

Az illusztris meghívottak között szerepelt az Oscar-díjas amerikai színésznő, egyben monacói hercegné Grace Kelly, az ekkorra már feloszlott Beatles dobosa, Ringo Starr és a felesége, Maureen Cox, a kor szexszimbólumának számító, törött, begipszelt karral érkező Raquel Welch színésznő, Michael Caine angol színész és párja, Shakira Baksh modell. Összesen 80 főt hívtak meg a nagyszabású partira. Természetesen ilyen válogatott csapat nem elégedett meg akármilyen helyszínnel, a Hotel Duna Intercontinentalt választották.

Nyugati luxust kínált a szálloda

A Hotel Duna Intercontinental az ország első ötcsillagos, nyugatias luxust kínáló szállodája, ami a parti előtt nem sokkal nyitott. Az intézmény 1994 óta Budapest Marriott Hotelként ismert. A hotelben a térségben, a vasfüggöny mögött szokatlan kényelem és pompa uralkodott, elegáns bárok, pazar, a Dunára néző szobák és lakosztályok, illetve svédasztalos étkeztetés tette felejthetetlenné a vendégek számára a kikapcsolódást. A svédasztalos étkezést is itt vezették be elsőként Magyarországon.

Burton és Taylor menedzsmentje már jó előre leegyeztették a menüsort, a vendégséget pedig a Tokaj pince nevű, vöröses színben játszó különteremben tartották. Az asztalokra virágokat, gyertyákat, barkákat helyeztek, és lufikkal dekorálták a helyiséget. A magyar újságírókat nem engedték be a rendezvényre. 

Luxusgyémánt ajándékba

Richard Burton, aki egyébként is a legkülönfélébb indokokkal lepte meg ékszerrajongó feleségét világmárkák luxuskiegészítőivel és értékes drágakövekkel, most is kitett magáért.

Az ajándék egy rubin és arany Cartier-lánc, amin az 1600-as évekből származó Taj Mahal-gyémánt függött. A drágakő eredetileg azé a hercegnéé lehetett, akinek az emlékére a legendás indiai épület készült. A páros, aki híres volt a viharos szerelmi életéről, végigcivódta az estét, hol kibékültek, hol összevesztek, ebben szerepet játszhatott az a nagy mennyiségű alkohol - főleg vodka - is, ami az ünnepség alatt fogyott. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Az Intercontinentalhoz más ismert történetek is fűződnek, emlékezetes esemény például, hogy a Queen 1986-os fellépésekor Freddie Mercury, aki az elnöki lakosztályban szállt meg, az erkélyen gyakorolta a Tavaszi szél című népdalt. 

Ilyenek voltak a hotelszobák a Kádár-korszakban

A Kádár-korszakban a panelépítkezések mellett különösen a ’70-es években beindultak a hotelépítések is, készült néhány kifejezetten modernnek számító szálloda, bár ezek szobáit persze sokan egyáltalán nem engedhették meg maguknak.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük