Így ünnepelték a magyarok 60 éve az ide látogató Gagarint: Sztálinvárosba is ellátogatott a szovjet asztronauta

Bármerre is járt az országban Gagarin, a népszerű és mosolygós űrhajós, ünneplő tömegek várták.

Gagarin magyarországi látogatása
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

1961. augusztus 16-án izgatott tömeg gyűlt össze a Ferihegyi repülőtéren. Nem kisebb személy érkezett, mint az első ember, aki megjárta a világűrt, nevezetesen Jurij Alekszejevics Gagarin. Az asztronauta feleségével, Valentyinával és az öt hónapos kislányukkal, Galinával (Gálocskával) látogatott Magyarországra. A meghívás elfogadásakor mindössze annyit kért, hogy az egyes programpontok mellett legyen elég szabadidejük is. 

A szervezők eleget tettek a kérésének, az űrhajós és a családja három teljes napot töltött az országban, és amerre jártak, érdeklődéssel, sőt helyenként rajongással fordultak Gagarin felé az emberek, ő pedig a sokat emlegetett mosolyával viszonozta az üdvözlésüket. Történelmi jelentőségű űrutazása mellett megnyerő személyisége is alkalmassá tette a szovjet vezetés propagandacéljaira. 

Szerény volt, és közkedvelt

„Budapest várta Jurij Gagarint, Budapest találkozni akart a világ első űrhajósával” hangzott el a filmhíradóban. A látogatás valóban szenzációszámba ment. A reptéren is sokan gyűltek össze szombat délelőtt, hogy megpillanthassák a már életében legendás, mégis szerény asztronautát, de a belváros utcáin, amelyeken nyitott autóval, Marosán György és Kállai Gyula társaságában utazott a család, még többen üdvözölték taps és üdvrivalgás közepette. 

 A Szovjetunióban lévő Klusinóban született Gagarin, aki egy parasztcsalád harmadik gyermekéből lett az űrhajózás úttörője, 1961. április 12-én Bajkonur városából indult a Vosztok-1 űrhajóval Föld körüli, egyfordulós útjára. A sikeres repülést követően diadalútra ment, harminc országot látogatott meg, és az űrrepülés mellett természetesen a Szovjetuniót is népszerűsítette. A hazai vezetés is felismerte az egy lehetséges vizitben rejlő propagandalehetőségeket, ami különösen jól jött az 1956-os események után elszigetelődött országnak.

A Magyar Szocialista Munkáspárt (MSZMP) Központi Bizottsága június elején elhatározta, hogy meghívják a férfit a közelgő augusztus 20-i ünnepségekre. A pozitív válasz mellett érkezett, szabadidőt figyelembe vevő kérés miatt laza programot terveztek, ám így is elég sűrűre sikerült Gagarin magyarországi három napja. 

Rajongó tömegek mindenfelé

Az űrhajós repülőgépe augusztus 19-én délelőtt, 9 óra 40 perckor szállt le Ferihegyen, délben már az Országházban várták. A Hősök terén tartott délutáni nagygyűlésen több százezer ember előtt beszélt, méltatva a szovjet űrkutatás eredményeit. Az országon úrrá lett a Gagarin-láz, az emberek zászlókat lengettek, a férfit ábrázoló képeket vásároltak, a legelszántabbak, akik egészen meg tudták közelíteni, aláírást is szereztek tőle. Augusztus 20-án a fővárost elhagyva a szocialista mintatelepülésnek számító Sztálinvárosba, a mai Dunaújvárosba vitték a hírességet. 

„Vigasztalanul zuhog az eső Sztálinváros felett. Kora reggel van, s mégis ezrek és ezrek állják végig az utat, ernyők és fák alá húzódva, úgy várják Jurij Gagarint, az első számú űrhajóst és feleségét, Valentyina Ivanovnát” - számol be a látogatásról a Magyar Nemzet 1961. augusztus 22-i száma. A cikkből az is kiderül, hogy csak kevés idő jutott az asztronautának a városban. „De ez a néhány perc is elég arra, hogy Jurij megértse: Sztálinvárosban is nagyon szeretik őt. Hisz róla nevezték el a város legnagyobb terét, Gagarin nevét viseli a sztálinvárosi úttörők tábora.” A 26-os Építőipari Vállalat Gagarin brigádjától (az űrhajós április 12-i leszállása után 5 perccel vették fel a nevet) az asztronauta egy albumot és egy herendi vázát kapott.

A szombati program része volt még Pécs, Komló, Sárbogárd és Dombóvár felkeresése is. Mindenhol nagy  tömeg várta, helyenként lépésben tudnak csak haladni az autók a biciklin, motoron vagy gyalog érkező emberek sűrűjében. 

Mit gondolt az űrutazás jövőjéről?

Augusztus 21-én, a vizit utolsó teljes napján Gagarin a Szabadság nevet viselő sétahajón vett részt sajtótájékoztatón. A jelen lévő riportereket minden érdekelte. A Magyar Ifjúság arról faggatta a fiatalok példaképét, hogy ki az, akire ő maga is felnéz (Lenin és Hruscsov), a Népszabadság arról érdeklődött, hogy mikor kerülhet sor az átlagemberek űrutazására. Ma talán még érdekesebb a férfi válasza, az utóbbi kérdésre felelve ugyanis kijelentette, hogy ez még bizonytalan, a tudomány és a technika fejlődésétől függ, majd jóslatokba is bocsátkozott: „Úgy vélem azonban, hogy az itt jelenlevők többségének módja lesz arra, hogy az űrbe utazzon" - rögzítette a Magyar Nemzet augusztus 22-i száma.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Az örök kérdésre, amit a mai napig minden idelátogató híresség megkap, azaz hogy melyik volt a szívének legkedvesebb élmény a magyarországi tartózkodása alatt, diplomatikusan válaszolt, és kijelentette, hogy megtetszett neki az ország, a nép és a főváros is, maradandó élményt jelentett számára az út. Bár azt természetesen nem tudni, hogy ez valójában így volt-e, de az valószínű, hogy azoknak, akik a három nap során találkoztak vele, kedves emlék maradt az esemény. A Gagarin család augusztus 22-én, kedden reggel hagyta el hazánkat, gépük 9 órakor indult Ferihegyről. 

Budapest-kvíz régi fotókkal

Aki Budapestet jól ismeri, annak a közterek, csomópontok, nevesebb helyszínek beazonosítása sem okozhat gondot. De vajon mindenkinek sikerülne pusztán régi fotókról felismernie a helyeket?

Budapest-kvíz: kitalálnád, melyik régi fotó hol készült?

Kvíz!

Elolvasom

(Borító- és ajánlóképek forrása: Fortepan/Dénes János. Cikken belüli képek forrása: Getty Images Hungary, Fortepan.)

Ezt is szeretjük