8 különleges épület, amely Budapest büszkesége volt: ma már nyomuk sincs

A 20. században sok korábban neves épület tűnt el a fővárosból, nagyrészt háborús pusztítások miatt.

cov
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A városok időről időre átalakulnak, nincs ez másként Budapesttel sem. Új épületek jelennek meg, vagy épp régiek tűnnek el, ezzel együtt pedig jelentősen változhat az adott utca vagy tér kinézete is. 

Az egykor legendásnak számító építményeket a történelem viharain túl az adott terület funkciójának átgondolása, új épület felhúzása, illetve állagromlás miatt is bontásra ítélhetik. A fővárosban járva-kelve gyakran egészen furcsa belegondolni, hogy korábban mennyire más lehetett az adott helyszín. Az elpusztult, lebontott ingatlanokat szerencsére a régi felvételekről megismerhetjük.

Budapest egykor híres, lebontott épületei

A második világháborúban számos neves épület olyan súlyosan megrongálódott, hogy a városvezetés az eltüntetésük mellett tette le a voksát. Összeállításunkból kiderül, mi állt a mai Nehru part helyén, melyik házban zajlottak illegális légyottok, illetve hogy mit tartottak a város legszebb klasszicista építményének.

(Borító- és ajánlókép: Népszínház, Elevátor-ház, forrás: Fortepan/Fortepan/Klösz György felvétele, Fortepan/Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény.) 

Ezt is szeretjük