Amikor még büszkén pózoltak az emberek kedvenc Trabantjuk mellett: képeken az ikonikus autó

Hajdanán a Trabantok ellepték az utakat, és a jellegzetes alakú autóval sok tulajdonos szívesen fotózkodott is.

trabant nyitó jó
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az ikonikus, kelet-német gyártmányú Trabant gépjármű első példánya 1957 novemberében gurult ki a gyártósorról, és nem sokkal rá a szocialista országokban gombamódon elszaporodott az utakon.

Nem csoda, hiszen az NDK idején csak kevés más alternatívát szolgáltattak autóvásárlás tekintetében, így aki tudta, beszerzett egy éppen kapható járművet, ami sok esetben Trabant volt. 

Trabant mindenhol

Ez a papírautóként vagy kartondobozként is emlegetett kocsi nem számított a legbiztonságosabb és legkényelmesebb közlekedési eszköznek, a háborús helyzet okozta fémhiány miatt a Zwickauban készült jármű javarészt duroplast nevű kemény műanyagból készült. Legalább kevés dolog tudott berozsdállni rajta. Sőt, 1989-ben, a berlini fal lerombolása után a szabadság szimbólumaként sokan felsorakoztak Trabantjaikkal, hogy átlépjenek Kelet-Németországból Nyugat-Németországba, ekkor az év autója címet is megkapta. Ugyan sokakban a mai napig kellemes, nosztalgikus emlékeket ébreszt a Trabant, gyártását 1991-ben beszüntették, és már csak a régi típusúakra lehet itt-ott bukkanni, de a nosztalgiafotók segítenek feleleveníteni a letűnt időket.

(Képek forrása: Fortepan)

Ezt is szeretjük