3 dunai hajóút, ami felejthetetlen élmény: Passautól a deltáig
A Duna-part történelmi látnivalókban és természeti kincsekben is bővelkedik.

passau
beauty and style
Top olvasott cikkek

A dunai hajózás nemcsak nagy múltra tekint vissza, de ma is, az óceánjárók kínálta luxusutak mellett is virágzik, és komoly presztízzsel rendelkezik. A tengeri utakkal ellentétben komoly előny, hogy itt általában családias a hangulat, és mindennap lehetőség nyílik sétákra.

A tíz országon keresztülhaladó folyó óriási területet jár be. Partján olyan jelentős városok állnak, mint Bécs, Pozsony, Budapest vagy Belgrád. Hajóval ezeknek a vidékeknek egy új arcát ismerheted meg, miközben a közlekedési eszköz gyakran egyben szállás is. Az árak nagyban változhatnak a kabinok felszereltsége, a fedélzeti medence, bár, étkeztetés és más szolgáltatások függvényében. Mutatunk néhány olyan útvonalat, mely kulturális és természeti kincseivel kiemelkedik a kínálatból!

Az Al-Duna csodái

Az al-dunai hajóutak egy része Budapestről indul, de előfordul, hogy Bécs és a delta között közlekedik egy járat. Míg az első esetben három-hét naposak a túrák, addig a hosszabbak akár több, 14-15 naposak is lehetnek. A határátkelő Röszkénél található. 

Érdemes jó időben szinte minden percet a hajófedélzeten tölteni, hiszen nemcsak a városokban akad látnivaló. Ezek közé tartozik Galambóc vára, a Babakay-szikla, a Greben-hegyfok, a Kis- és Nagy-Kazán-szoros, valamint a Vaskapu. Az útba ejtett városok közt általában szerepel Nándorfehérvár, Mohács, Eszék, Bukarest, Galac, Tulcsa, ám a városnéző séták idegenvezetéssel többnyire fakultatív programok.

Az Al-Dunán idén a PellAir indít megfizethető hajóutat, mely nagyjából 130 ezer forint, míg a Maharton keresztül a nyolcnapos Bécs-Tulcsa út 1000 euró, azaz mintegy 313 ezer forint. A Cruising Holidays komoly zenés témájú, luxusban is bővelkedő útja 475 ezer forintról indul.

A cikk az ajánló után folytatódik

Bécs és Pozsony

Bécs és Pozsony előnye közelségük, így akár kettő-négy napos kiruccanásokra is bőségesen van lehetőség, melyek ideje alatt eldöntheted, tényleg neked való utazási forma-e a hajózás. A fővárosok számos szórakozási lehetőséget biztosítanak, legyen szó városnézésről, múzeumok látogatásáról vagy éppen a hajókázáshoz gyakran kapcsolódó komolyzenei műsorokról.

A Pellair kétéjszakás, zenés útja számos szervezett programmal 158 ezer forintról indul, sőt, a Cruising Holidays kínálatában is felbukkan ez az út ugyanennyiért. Az utóbbi társaságnál azonban a többi Pozsonyt és Bécset érintő út egészen Passauig halad tovább, és 300-400 ezer forintos árat kérnek a hét-nyolc napos kirándulásokért.

A Mahartnál a legolcsóbb út háromnapos, 115 ezer forintba kerül, és Passau-Bécs között halad. Itt a még be nem telt, ám hamarosan induló utak néha erősen kedvezményesek, míg egy májusi, hosszabb, nyolcnapos utazás Bécs, Pozsony, Esztergom és Melk érintésével már nagyjából 430 ezer forint.

Passau és a felső szakasz

A Duna felső szakaszának kiemelkedő központja Passau. Szinte állandóan találni Bécsből, Budapestről, Pozsonyból ide járatokat. A három folyó városaként emlegetett Passau vára, díszes épületekkel teli belvárosa felejthetetlenné teszik itt a sétákat. A vidéken abszolút érdemes bejárni Wachau világörökségi táját, Krems és Melk környékét, a festői Duna-hurkot és Linzet. A romantikus várak mellett több helyen a vízi erőművek izgalmas működésébe is betekintést nyerhet a turista.

A PellAir kínálatában az ötnapos, buszos-hajós, kombinált út kiemelkedően olcsó, 128 ezer forintról indul. A Cruising Holidays oldalán a rövidebb, négy-öt napos utak 110-150 ezer forintról indulnak, míg a dunai felső szakaszt egészen Amszterdamig több folyón utazva egybekapcsoló, 15 napos luxusút már 870 ezer forint. A Mahart egyik legolcsóbb passaui ajánlata a fent említett, Bécsben és Pozsonyban is elidőző járat, de itt csak 300 euróba, azaz 99 ezer forintba kerül a jegy. 

A legszebb dunai vízi túrák

Ismerd meg a legszebb magyarországi vízi túrás helyeket a Duna mentén, melyeket csónakban, kajakkal, kenuval vagy a part mentén gyalogosan is érdemes egyszer felkeresni!

A képek forrása: indafoto.hu / boszildi, solio, Balla Béla.

Ezt is szeretjük