50 ezer forintig terjed a bírság: csónaknál, vízibiciklinél is vannak szabályok
Pontos szabálya van, hová és hogyan mehetsz velük.

csonak vizibicikli2
beauty and style
Top olvasott cikkek

A nyár folyamán sokan kölcsönöznek vízibiciklit, kajakot, kenut, kisebb csónakokat, és vágnak neki a víznek anélkül, hogy tudnák, milyen sokféleképpen követhetnek el a járművekkel szabálysértést, melyért akár bírság is járhat.

Jobb esetben a kölcsönző személyzete gyors tájékoztatást ad, ám ez gyakran elmarad, aminek következtében előfordul, hogy valaki csak akkor tudja meg, hogy tilosban jár, amikor a vízi rendőrség hajójáról integetnek neki. Ha nem szeretnél ilyen kellemetlen helyzetbe kerülni és akár sok ezer forintos bírságot fizetni, akkor a következő szabályok betartására figyelj oda.  

Vízibicikli 

Noha elsőre a vízibicikli rendes járműnek tűnik, valójában használata a szabályozás szempontjából ugyanolyan fürdőzésnek minősül, mintha mindenféle eszköz nélkül lubickolnál a vízben, vagy matracot, esetleg más felfújható játékot vinnél magaddal. Mivel a vízibiciklizés gyakorlatilag fürdésnek minősül, ezért az első és legfontosabb, hogy csakis kijelölt fürdőhelyen szabad. Ennek megszegése a helyszínen 5-50 ezer forintos bírságot von maga után, míg szabálysértési feljelentés esetén 150 ezer forintra is büntethetnek. A fürdőhelyek határát fehér alapon kék, hullámzó vízben fekete felsőtestet mutató tábla jelöli.

csonak vizibicikli

A fürdési tilalom vonatkozik akkor is, ha II. fokozatú viharjelzés van érvényben, melyet percenként 90-szer felvillanó sárga fénnyel jeleznek. Ilyenkor haladéktalanul el kell indulni a part felé, ugyanez érvényes rossz látási viszonyok kialakulására, például sötétedés vagy köd esetén. I. fokú, 45-ször villanó jelzés során a part 500 méteres közelében kell maradni.

6 éven aluli, vagy 12 éven aluli úszni nem tudó gyermek csak felnőtt felügyelete mellett fürödhet szabad vizekben, ami a vízibiciklizésre is vonatkozik. Éppen ezért előfordulhat, hogy az eszközöket nem is hajlandó átadni a kölcsönzős gyerekeknek.

Különösen veszélyes és tilos vízibiciklivel hajóútban, kikötők, hajóállomások vagy más vízi sporteszközök számára kialakított pályák vonalán közlekedni.

A szabályszegésekért nemcsak a rendőrség, de a közterület-felügyelet, a természetvédelmi őrök, az önkormányzati természetvédelmi őrök és a halászati őrök is kiszabhatják a büntetést.

Szabályok csónakkal

A csónakra, akárcsak a szörfre, vízi sporteszközökre hasonló szabályok vonatkoznak. Az első és legfontosabb, hogy ilyen eszközt csakis olyan személy vezethet, aki kellő gyakorlattal rendelkezik, úszni tud, és betöltötte a 14. évét. Ha több személyt szállít az eszköz, akkor 16 év az alsó korhatár.

Csónakkal a parttól legfeljebb 1500 méterre szabad eltávolodni. Ez I. fokú viharjelzés esetén 500 méterre csökken, II. fok esetén pedig nem szabad közlekedni.

A mentőmellény kötelező felszerelés. Minden csónakban legalább egynek kell lennie, plusz fejenként egynek minden 16 éven aluli vagy felnőtt, ám úszni nem tudó személy után. Emellett kötelező legalább egy pár evező, egy, a csónak tömegének 5%-át kitevő horgony és lánc, fehér színű, lehetőleg forgatható, elektromos árammal működő fényforrás, vízmerő és egy tábla, melyen a csónak telephelye és üzembentartója is fel van tüntetve. A kölcsönzött járművek üzemképes állapotáért a kölcsönző felel. 

Balatoni szabadstrandok

Ezt a tíz kulturált, kiépített, gyönyörű, Balaton-parti strandot belépő váltása nélkül veheted igénybe. 

A képek forrása: indafoto.hu / horvathalmos, bokamari.

Ezt is szeretjük