A Nemzeti Oltóközpont figyelmeztetése minden utazónak: életbevágóan fontos információk

A nyaralásból rémálom lehet, ha nem adatja be valaki a megfelelő oltásokat.

nagykep?cikkid=169805&kep=oltas-lead
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Minden felelős utazó már az úti cél tervezgetésekor ellenőrzi a célba vett ország egészségügyi kockázatait, a beutazás feltételeit és a kötelező vagy ajánlott oltásokról szóló javaslatokat.

A régen várt vakációt és az életre szóló élményeket megkeserítheti a betegség vagy rosszullét. Ezt elkerülendő, alaposan és megbízható forrásból kell informálódni azzal kapcsolatban, hogy milyen egészségügyi kockázata lehet az utazásnak, és hogy milyen óvintézkedésekkel előzhető meg a probléma.

Hol és hogyan lehet ellenőrizni a kinti viszonyokat?

A Nemzetközi Oltóközpont ajánlása szerint hat héttel az utazás előtt érdemes informálódni az honlapon a szükséges teendőkkel kapcsolatban. A központ tájékoztatást ad azzal kapcsolatban, hogy milyen gyógyszerek és védőoltások kötelezőek vagy ajánlottak az utazás előtt. Az előrelátás azért indokolt, mert ha szükség van vakcinára, az hetek alatt fejti ki hatását.

A célországok egészségügyi veszélyeiről tájékoztat az adott ország konzulátusának honlapja is. Szervezett utazás estén az utazási iroda ajánlásait nem szabad figyelmen kívül hagyni. A leggyakoribb utazási betegségek nem csak a nagyon távoli, egzotikus országokban fordulhatnak elő.

Hol támadnak a betegségek?

A hepatitis A a legtöbb országban előfordul, de leginkább az alacsony higiéniával rendelkező helyeken gyakori. Hastífuszban még mindig évente kétmillióan betegednek meg. Sok ázsiai és afrikai, illetve latin-amerikai országok gyakori. A fejlődő országokban ezért nem szabad gyümölcsöt és zöldséget piacról vásárolni, mert azokat sokszor szennyezett vízzel locsolják, ami hordozza a baktériumot.

A malária a legelterjedtebb fertőző betegség a világon. Évente egymillió ember hal bele. Afrikában, elsősorban a Szaharától délre eső régióban jellemző, de Ázsia számos országában, főleg Indiában gyakori. A sárgalázzal Afrikában és Dél-Amerika trópusi részein lehet találkozni, kolera pedig az ázsiai, latin-amerikai és afrikai országokban is előfordul.

A világ legbarátságosabb országai

A lista készítői azt is figyelembe vették, hogy hogyan bánnak ott a turistákkal, és mekkora a közbiztonság. Ide érdemes elutazni!

Tünetek, melyekre oda kell figyelni

Ha szükséges vagy javasolt az oltás, akkor azzal együtt az utazó megkapja a tájékoztatást arra vonatkozóan, hogy az esetleges betegségek milyen tünetekkel járhatnak. A legáltalánosabb tünetek, melyek fertőzésre utalhatnak, a hasmenés, hányinger vagy hányás, láz, hasi fájdalom és elesettség.

Ám minden betegségnek van egyedi tünete is. Ilyen a hepatitisnél a sárgaság és a sötét vizelet, a hastífusznál a fejfájás vagy a vékonybél vérzése, a maláriánál a hidegrázás és a reumás jellegű izomfájdalmak, vagy az, hogy a koleránál éppen a láz nincs meg. Minden orvos felhívja a figyelmet arra, hogy ha a tünetek az utazás alatt, vagy akár utána néhány héttel jelentkeznek, azonnal orvosi ellátást kell kérni.

Általános teendők és óvintézkedések

Függetlenül attól, hogy hova utazik az ember, a csomagba mindenképpen kerüljön bele egy általános útipatika-szett. Ennek tartalmáról pontos információt adnak a gyógyszertárakban. A láz- és fájdalomcsillapítók mellett ajánlottak a hányinger és hasmenés elleni szerek, fertőtlenítő készítmények is.

A szúnyogokkal, moszkitóval teli zónába utazóknak külön fel kell készülni a rovarok által terjesztett betegségek megelőzésére. A szúnyogirtókat, szúnyogriasztó szereket és védőfelszerelést itthon érdemes beszerezni. Már kaphatóak univerzális szúnyoghálók is, amelyek baldachinos formában a sátorra vagy hálózsákok fölé helyezve is védenek a kórt terjesztő csípéstől.

Ezt is szeretjük