Főszerepben a liba: páratlan gasztronómiai élményekkel várnak Burgenlandban
Eláruljuk, hogy a házilúd miért Burgenland titkos címerállata.

Amikor a nyár csodaszép aranyló napokkal búcsúzik Burgenlandtól, amikor az ősz a színek varázslatos játékával köszönt be, és a szüret vidám hangulata lengi be az egész tartományt, az éttermek kínálatában sorra jelennek meg a libából készült finomságok.
A házilúd végül is Burgenland titkos címerállata, és mivel az ízletes húsú jószágok az év során a tartomány dús legelőin nevelkednek, minden adott, hogy ősszel hagyományőrző vagy éppen újraértelmezett formában kerüljenek az ínyencek asztalára. A gasztronómiai élményt a tartomány legjobb borai teszik teljessé, amelyek nemzetközi szinten is komoly elismerésnek örvendenek.
Gasztronómiai fesztiválok
Mivel az ilyen különleges kulináris élményekhez megfelelő keretet kell biztosítani, az egész tartományban egymást érik a különféle gasztronómiai fesztiválok. A rendezvényeken a libából készült finomságok mellett a regionalitás, a helyi specialitások és borok, valamint a helybéli gazdák és tradícióik állnak a középpontban.

A kínálatban olyan nagyszerű programok szerepelnek, mint például kézműves vásár Rustban, különleges asztali örömök Bad Tatzmansdorfban, zenei előadások Bad Sauerbrunnban, bortúra Oggauban, gálaest Markt St. Martinban vagy Márton-napi mulatságok St. Martin an der Raab településén. Az időpontok a következőképpen festenek.
- 10. 13–15. - Rust
- 10. 14–15. - Oggau am Neusiedler See
- 11. 11. - Markt St. Martin
- 11. 11. - St. Martin an der Raab
Emellett különleges, ínyenc ajánlatok is várnak Burgenlandban. A tartomány 30 vendéglátója összefogott, így születtek a kedvelt tollas jószághoz kapcsolódó kreatív ajánlatcsomagok. Ezek szeptember 1-jétől egészen november közepéig foglalhatók. Az izgalmas burgenlandi felfedezőtúra alatt az élmények sora messze nem áll meg a kulináris kényeztetésnél. Folytatódik a sokszínű szálláshelyeken, ahol szívélyes vendéglátás és őszinte vendégszeretet vár, akár egy hangulatos vidéki fogadót, akár egy exkluzív termálhotelt vagy egy tipikus vincellérházat választasz szálláshelyként.

Lassítani szabad!
Lassíts le, és élvezd az apró örömteli pillanatokat! Olyan hétköznapi apróságok ezek, amelyek mellett a napi pörgésben könnyedén elmegyünk. Egy izgalmas épület, egy érdekes felhő vagy akár egy szép naplemente, mind-mind olyan apróságok, amelyek miatt érdemes egy kicsit megállni. Merülj el a pillanatban a Gösserrel!
Promóció
A liba és a hozzá kapcsolódó hagyományok
Burgenland védőszentjéhez, Szent Mártonhoz kapcsolódik az a történet, amely megmagyarázza, miért éppen libasült kerül az asztalra a Márton-napi ünnepségek alkalmával. Szent Márton nem szerette volna felcserélni vidéki életét a püspöki palotában folytatott fényűző létre, ezért a libaólban bújt el a püspöki küldöttség elől. A tollas jószág hangos gágogása azonban elárulta a rejtekhelyét. Azóta Márton-napra büntetésként egy liba kerül a sütőbe, a serpenyőbe vagy a fazékba.
A libatartás egy több évszázados módját élesztette fel a hagyománytisztelő gazdák egy csoportja az új évszázad elején. Az állatokat ismét szabadon tartják a nagy kiterjedésű legelőkön, és természetesen növekednek ízletes Márton-napi libává.

A kezdeményezés egyik vezéralakja Siegfried Marth volt. Ő a Dél-Burgenlandban található Hagensdorfi Masi-Hof gazdája, akinek a birtokain ma már libák végeláthatatlan csoportjai gágognak. A dél-burgenlandi házilúdnak egyébként egy külön ínyencrégiót is szenteltek - akárcsak a Fertő tavi halaknak, a Lajta-hegységbeli cseresznyének, a közép-burgenlandi tönkölynek vagy a zickentali mocsári ökörnek, valamint a tartomány nyolc további hagyományőrző élelmiszerének.
A házilúdból nem feltétlenül és kizárólag csak libasültet lehet készíteni. A kreatív szakácsmesterek szerettek volna még többet megmutatni ebből a rendkívül ízletes jószágból. A fáradozásaik eredményeként születtek a könnyű és modern libaételek, valamint például a libapástétom is, amely üvegbe zárva egész évben elérhető.
A liba és a bor
A Márton-napi liba szinte elválaszthatatlan a bortól. November 11-én ünnepélyes keretek között felszentelik az újbort. Mielőtt azonban még koccinthatnák vele, a borász engedélye is szükséges a kóstoláshoz. Ezt a szokást mind a mai napig ápolják a Fertő tó környékén, de Közép- és Dél-Burgenlandban is különféle ünnepségekkel és rendezvényekkel köszöntik az újbort.
A libasült intenzív aromái nagyszerű kíséretre találnak a vörösborok erdei bogyós karakterében és érett tanninjában. A klasszikus libasülthöz tökéletesen illik egy elegáns zweigelt vagy egy érett kékfrankos. Két bor, amelyek a tartomány édes borai mellett joggal lettek a pannon térség sztárjai.
A képek forrása: Österreich Werbung.
OLVASD EL EZT IS!

- ausztria
- falusi turizmus