Egy igazi kincsesláda, és itt van egy karnyújtásnyira a szomszédban - Ezért keresd fel Burgenlandot
Vétek lenne csak téli üdülőhelyként gondolni Ausztriára.

Sch++tzer.+-Eisenberg-6 (c) Burgenland Tourismus Christian Kramm
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az utazni vágyók többsége még mindig elsősorban téli úti célként tekint a sógorok földjére - jogtalanul, hiszen mára bebizonyosodott, mennyi remekül szervezett lehetőséget foglal magában Ausztria. Bár az alpesi tájaknak is megvan a romantikája, a közvetlenül szomszédos tartomány, Burgenland valóságos kincsesláda a turisták számára.

A komótosan hullámzó lankák vidéke az első perctől kezdve megigézi az arra járókat, amit csak tetéz a kristálytiszta levegő és az egész országra jellemző barátságos rend, alapot adva annak a csipkelődő megjegyzésnek, miszerint errefelé valóban még a hegyoldalakat is porszívózzák.

Burgenland Ausztria napos oldala - szól a fáma, ilyen nemes egyszerűséggel, de a sopronkeresztúri határátkelőt átlépve hatalmába kerít az a sanda gyanú, hogy itt azért jóval többről lesz szó, mint napfényről. Nem véletlenül volt a környék szerelmese az Esterházy vagy a Batthyányi grófcsalád.

Burgenland napsütötte lankái csalogatnak a kirándulásra
Burgenland napsütötte lankái csalogatnak a kirándulásra

Akár a folyton maradásra bíró vendégszeretet is lehetne Burgenland védjegye. Itt egy pillanatig sem kell feszélyezve érezned magad: nincs túlkapás, sem tolakodás, első a mérték és az udvariasság - harsoghat akár a vendéglő egy tűzoltóbrigádtól, vagy csöppenhetsz egy mámoros legénybúcsúval megspékelt lovagi torna kellős közepébe, ha csendben kell lenni, a legvadabbnak tűnő borgőzös társaság is elhalkul.

Ismerd meg a szomszédot

Ausztria komoly harcot vívott Burgenlandért a magyar grófi családokkal, a környező birtokokat és várakat csak nehezen tudták megszerezni maguknak. Lockenhaus várából a Keller család tudta csak kivásárolni az Esterházyakat, hogy aztán turistakinccsé tegyék meg: ma lovagi tornákon, vacsorákon vehetsz részt, de akár az éjszakát is töltheted az ódon hangulatú falak közt - ott, ahol Báthory Erzsébet szelleme és Közép-Európa egyik legnagyobb denevérkolóniája is jól megfér egymás mellett.

A kulturális élet több szereplője ismerős lehet: ahogy Szent Mártont, úgy Liszt Ferencet is saját házból valónak tekintik az osztrákok - Liszt raidingi szülőháza ma múzeumként működik, ahol betekinthetsz a zeneművész iránti hajdan féktelen rajongásba. A bildeini helytörténeti múzeum a közelmúltig emlékezik vissza, a Bad Tatzmansdorf-i fürdő szomszédságában található bájos skanzen pedig a néhány évszázados hagyományoknak állít emléket.

Kalandra csábít a zöld

Burgenland az aktív pihenés szerelmeseinek igazi paradicsomi terület: az üde zöld natúrparkok szüntelenül csalogatnak a kirándulásra. Ha az őrségi dombvidéket kedveled, a dél-burgenlandi lankákkal egész biztosan nem tudsz majd betelni. A túra pedig már nem is igazán szusz kérdése: számos településen bérelhetővé tették az elektromos kerékpárokat, melyekkel sokkal nagyobb területet bejárhatsz.

A legdélibb tartományrészben, a Rába-Őrség-Goričko Natúrparkban egy kenuval igazi kaland bejárni az osztrák-magyar határ mentén kacskaringózó Rábát. A túrához nincs szükség előzetes tapasztalatra, hiszen a szakszerű és élvezetes vezetés biztosított, az ingatagnak tűnő csónakok pedig egy csipetnyi összhanggal máris könnyen irányíthatóvá válnak.

A kenuk hamar megszelídülnek, amiben segítségetekre lehetnek a Naturpark Raab túravezetői is. Fotó: Hajabács Balázs/vilagutazo.net
A kenuk hamar megszelídülnek, amiben segítségetekre lehetnek a Naturpark Raab túravezetői is. Fotó: Hajabács Balázs/vilagutazo.net

Bár Ausztria egészén példaértékű a megújuló energia támogatása, az ökoturistáknak feltétlenül útba kell ejteniük az ebben élen járó Güssinget. Érdekesség, hogy a környékbeli szántókat néhány évente parlagon hagyják, az így fennmaradó füves területet korábban az állattenyésztésben hasznosították, mára jelentős mennyiségű biogázt állítanak elő belőle - de a szél- és a napenergia feldolgozása is alappillér a gazdaságban.

Ha a gyönyörű vidékért és az igazi családias kikapcsolódásért keresed fel Burgenlandot, a hagensdorfi Landhotel Schwabenhoffal nem foghatsz mellé. A Luissier család szeretetteljes vendéglátással és kellemes, kifogástalan szobákkal várja a látogatókat, megfizethető áron.

Ha pedig egy komplett testi-lelki regenerálódásra vágysz, egyetlen helyen megtalálsz mindent Bad Tatzmannsdorf fürdőkomplexumában: a hely az Avita Resort**** Superior szállodájához tartozik, de napi fürdőbelépővel önállóan is látogatható: az élmény- és termálmedencéken túl wellnessrészleg, de a hölgyeknek még különleges Lady's Spa is a rendelkezésére áll, amely egy igazi wellnessoázis kizárólag a szebbik nemnek fenntartva.

A szezonális a legfinomabb

Burgenland gasztronómiai tudatossága példaértékű: a legtöbb vendéglő az ételsorok kialakításánál a helyben termő és szezonális alapanyagokat helyezi előtérbe. Tavasszal így csaknem minden étlapon találkozhatnak a vendégek az ínycsiklandó spárga-, medvehagyma-, csalán- vagy pitypangvariációkkal.

A Weinek vidéki borozó ínycsiklandozó, omlós húsételei leomlanak a csontról, miközben a bőr még kellően roppanós. Fotó: Hajabács Balázs/vilagutazo.net
A Weinek vidéki borozó ínycsiklandozó, omlós húsételei leomlanak a csontról, miközben a bőr még kellően roppanós. Fotó: Hajabács Balázs/vilagutazo.net

Ha belekóstolnál a jóba, tökéletes választás a neckenmarkti Gasthof Zur Traube étterem vagy kicsit délebbre a rudersdorfi Zum alten Weinstock vendéglő. A húsimádóknak pedig az állandó malacságokat sem szabad kihagyni. Emlékszel még a Rex felügyelő Kunzára? Ma egy szerény, öthektáros szőlőbirtok és a Weinek vidéki borozó tulajdonosa: a család vendéglőjében az ízletes házias fogásokat is sorra veheted.

Az édesszájúakat a Bad Tatzmannsdorf-i Spiegel pralinémanufaktúra látványos bemutatója fogja mennyei magaslatokba röpíteni, ahol a tömény kakaóillatban ülve a tulajdonos család előadásában lépésről lépésre végigkövethető, hogyan kerül a dobozkába az igazán finom csokoládékülönlegesség.

Osztrák bor – mindenkor

Ahol a napfény és a lankás hegyoldal adott, ott törvényszerű, hogy előbb-utóbb bornak is kell csordogálnia. A burgenlandi vidéken több helyi specialitást kóstolhatsz. Északon a kékfrankos az uralkodó szőlő, amit lélegzetelállító panorámában kortyolgathatsz el a deutschkreutzi K+K Kirnbauer borászat teraszáról. Ha viszont kicsit délebbre veszed az irányt, egy igazi kuriózum fog meglepetést okozni: az uhudler.

Ha Burgenlandban jársz, kóstold meg az uhudlert! Fotó: Burgenland Tourismus Croce & Wir Bgld Teil
Ha Burgenlandban jársz, kóstold meg az uhudlert! Fotó: Burgenland Tourismus Croce & Wir Bgld Teil

Az uhudler nem egy átlagos bor, nagyon megosztja a kóstolóit. Direkttermő szőlőből készül, és közel 150 félét készítenek belőle a borászok, az íze mégis bármi mással összetéveszthetetlen. Ha gyerekként te is előszeretettel csipegetted a nagyi kertjében termő Izabellát, nem nehéz elképzelned azt a csiklandozó, bogyós szőlőízt, amit kóstolás után képtelen kiverni fejéből az ember.

És akkor a férfiak uhuvá váltak…

Az Uhudlerhez ráadásul egy vicces szóbeszéd is kapcsolódik: a nevét ugyanis állítólag arról kapta, hogy miután a férfiak alaposan a pohár fenekére néztek, hazaérve olyan csapzott fizimiskával álltak asszonykáik elé, mint az uhubagoly. Egy biztos: a direkttermők ismeretlen vegyületeik miatt nem örvendtek mindig nagy népszerűségnek, csak a '90-es évektől engedélyezték az Uhudlert is. A heiligenbrunni pincesoron mindenesetre leguríthatsz egy-két pohárkával belőle.

Ha pedig egy mesés túra után legszívesebben egész Burgenlandot zsebre vágnád, ne habozz: hazatérés előtt látogassatok el a Bad Tatzmannsdorf-i Paradiesladen csemegeüzletbe, ahol minden jóból találni fogsz egy picikét - tankolj fel a következő látogatásig!

Az utazás az Österreich Werbung jóvoltából valósulhatott meg - ha kíváncsi vagy a legújabb ajánlataikra, ide kattintva érheted el oldalukat.

A borító- és ajánlóképek forrása: Burgenland Tourismus, Christian Kramm. A fent megjelölt képek készítői: Hajabács Balázs (www.vilagutazo.net) és Bodnár Zsolt. A zökkenőmentes és jó hangulatú út pedig a Darók Transnak volt köszönhető.

Ezt is szeretjük