Főszerepben a liba: páratlan gasztronómiai élményekkel várnak Burgenlandban
Eláruljuk, hogy a házilúd miért Burgenland titkos címerállata.

liba
beauty and style
Top olvasott cikkek

Amikor a nyár csodaszép aranyló napokkal búcsúzik Burgenlandtól, amikor az ősz a színek varázslatos játékával köszönt be, és a szüret vidám hangulata lengi be az egész tartományt, az éttermek kínálatában sorra jelennek meg a libából készült finomságok.

A házilúd végül is Burgenland titkos címerállata, és mivel az ízletes húsú jószágok az év során a tartomány dús legelőin nevelkednek, minden adott, hogy ősszel hagyományőrző vagy éppen újraértelmezett formában kerüljenek az ínyencek asztalára. A gasztronómiai élményt a tartomány legjobb borai teszik teljessé, amelyek nemzetközi szinten is komoly elismerésnek örvendenek.

Gasztronómiai fesztiválok

Mivel az ilyen különleges kulináris élményekhez megfelelő keretet kell biztosítani, az egész tartományban egymást érik a különféle gasztronómiai fesztiválok. A rendezvényeken a libából készült finomságok mellett a regionalitás, a helyi specialitások és borok, valamint a helybéli gazdák és tradícióik állnak a középpontban.

fesztival

A kínálatban olyan nagyszerű programok szerepelnek, mint például kézműves vásár Rustban, különleges asztali örömök Bad Tatzmansdorfban, zenei előadások Bad Sauerbrunnban, bortúra Oggauban, gálaest Markt St. Martinban vagy Márton-napi mulatságok St. Martin an der Raab településén. Az időpontok a következőképpen festenek.

  • 10. 13–15. - Rust
  • 10. 14–15. - Oggau am Neusiedler See
  • 11. 11. - Markt St. Martin
  • 11. 11. - St. Martin an der Raab

Emellett különleges, ínyenc ajánlatok is várnak Burgenlandban. A tartomány 30 vendéglátója összefogott, így születtek a kedvelt tollas jószághoz kapcsolódó kreatív ajánlatcsomagok. Ezek szeptember 1-jétől egészen november közepéig foglalhatók. Az izgalmas burgenlandi felfedezőtúra alatt az élmények sora messze nem áll meg a kulináris kényeztetésnél. Folytatódik a sokszínű szálláshelyeken, ahol szívélyes vendéglátás és őszinte vendégszeretet vár, akár egy hangulatos vidéki fogadót, akár egy exkluzív termálhotelt vagy egy tipikus vincellérházat választasz szálláshelyként. 

A cikk az ajánló után folytatódik

A liba és a hozzá kapcsolódó hagyományok

Burgenland védőszentjéhez, Szent Mártonhoz kapcsolódik az a történet, amely megmagyarázza, miért éppen libasült kerül az asztalra a Márton-napi ünnepségek alkalmával. Szent Márton nem szerette volna felcserélni vidéki életét a püspöki palotában folytatott fényűző létre, ezért a libaólban bújt el a püspöki küldöttség elől. A tollas jószág hangos gágogása azonban elárulta a rejtekhelyét. Azóta Márton-napra büntetésként egy liba kerül a sütőbe, a serpenyőbe vagy a fazékba.

A libatartás egy több évszázados módját élesztette fel a hagyománytisztelő gazdák egy csoportja az új évszázad elején. Az állatokat ismét szabadon tartják a nagy kiterjedésű legelőkön, és természetesen növekednek ízletes Márton-napi libává.

szolosor

A kezdeményezés egyik vezéralakja Siegfried Marth volt. Ő a Dél-Burgenlandban található Hagensdorfi Masi-Hof gazdája, akinek a birtokain ma már libák végeláthatatlan csoportjai gágognak. A dél-burgenlandi házilúdnak egyébként egy külön ínyencrégiót is szenteltek - akárcsak a Fertő tavi halaknak, a Lajta-hegységbeli cseresznyének, a közép-burgenlandi tönkölynek vagy a zickentali mocsári ökörnek, valamint a tartomány nyolc további hagyományőrző élelmiszerének.

A házilúdból nem feltétlenül és kizárólag csak libasültet lehet készíteni. A kreatív szakácsmesterek szerettek volna még többet megmutatni ebből a rendkívül ízletes jószágból. A fáradozásaik eredményeként születtek a könnyű és modern libaételek, valamint például a libapástétom is, amely üvegbe zárva egész évben elérhető.

A liba és a bor

A Márton-napi liba szinte elválaszthatatlan a bortól. November 11-én ünnepélyes keretek között felszentelik az újbort. Mielőtt azonban még koccinthatnák vele, a borász engedélye is szükséges a kóstoláshoz. Ezt a szokást mind a mai napig ápolják a Fertő tó környékén, de Közép- és Dél-Burgenlandban is különféle ünnepségekkel és rendezvényekkel köszöntik az újbort.

A libasült intenzív aromái nagyszerű kíséretre találnak a vörösborok erdei bogyós karakterében és érett tanninjában. A klasszikus libasülthöz tökéletesen illik egy elegáns zweigelt vagy egy érett kékfrankos. Két bor, amelyek a tartomány édes borai mellett joggal lettek a pannon térség sztárjai.

A képek forrása: Österreich Werbung. 

Ezt is szeretjük