Friss hegyi levegőre és meseszép túrákra vágysz? Még a bécsiek is erre a határ menti hegyre járnak
A Schneeberg vonattal, túrabottal vagy akár hegymászó felszereléssel is bejárható.

schneeberg cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Magyarország olyan gazdag természeti csodákban, hogy még azok sem jutnak mindnek a végére, akik évtizedeken át rendszeresen túráznak. Bármennyire sok látnivaló is van azonban a határokon belül, magas hegyeket sajnos nem találni az országban. 

Ezért sem kell azonban nagyon messzire menni. Míg Románia felé a Kárpátok, addig Szlovákiában a Tátra vonulatai várnak, Ausztriában pedig az Alpok emelkedik megközelíthető távolságra. Ezek közül megmutatjuk most Ausztria egyik kedvenc hegycsúcsát, a határtól nem is olyan távol eső Schneeberget, mely tökéletes célpont mindenkinek, aki hegyi, friss levegőre vágyik. 

A Schneeberg csodái

A Schneeberg egyike a Magyarországhoz legközelebb emelkedő jelentős hegyeknek. A csúcs Budapesttől Sopronon át autózva mintegy négyórányi utazással, 320 kilométert megtéve érhető el. Mivel azonban a Schneeberg több mint 2000 méter magas, jócskán a környező táj fölé tornyosul, és messzire ellátszik.

schneeberg tavolrol

A Schneebergnek két csúcsa is van: a Klosterwappen és a Kaiserstein. Ezek hivatalosan 2071 és 2061 méter magasra emelkednek, amivel a Schneeberg Alsó-Ausztria legmagasabb vonulata. Óriási méretéből adódik, hogy derűs időben például a Fertő tó partjáról, Sopronból és Kőszegről is látszik, sőt, Észak-Burgenland jelentős része, a pozsonyiak és a bécsiek is gyönyörködhetnek benne tiszta időben. A hegy magassága azonban ne riasszon el. A Schneeberg számos szebbnél szebb része jól kiépített, így viszonylag könnyen megközelíthető.

schneeberg a hegyteto

A Schneeberg világos színű mészkőből áll, mely három oldalról meredek falakat, másutt lankákat, fennsíkokat alakít ki. Növényzete ehhez és magasságához igazodik, így a hegységek különlegesen szép vadvirágaiból is sokat láthatsz itt. A gazdag karsztos vidék igazi kincse a tiszta víz, mely hosszú ideje többek között Bécs lakossága számára is biztosítja az ivóvizet. 

A hegy szomszédos vonulata a Rax, melyet a mély Höllental - Pokol-völgy - választ el a Schneebergtől. A völgy meredek falai között a kristálytiszta, kékes-zöldes színben ragyogó Schwarza csurog, mely a vadvízi evezősök, kajakosok és bátor fürdőzők egyik kedvence.

schneeberg hegyoldal

A Schneeberg tetejénél, a fennsíkon számos létesítmény, többek között vendégházak várják a túrázókat, bicikliseket, akik változatos lehetőségek közül válogatva, különböző nehézségű utakon járhatják be a hegyet.

A cikk az ajánló után folytatódik

A legjobb túrák

A legtöbben a hegy tövében található Puchberg am Schneeberg településéről indulnak. Az alig több mint 2600 lakossal rendelkező kisváros a környék legfontosabb turisztikai központja. Ennek ellenére Puchberg még ma is egy hamisítatlanul bájos, kicsi alpesi település, ahol békés nyugalomban lehet élvezni a helyiek vendégszeretetét és a mesébe illő tájat.

schneeberg panorama

Puchbergben kápolnák, múzeumok és néhány helyi hagyományokat őrző létesítmény jelenti a kulturális látványosságokat, ám ami a városnak igazi vonzerőt ad, az, hogy innen indulnak a túraútvonalak. Puchbergből például el lehet jutni a Vízesés-útvonalon a Sebestyén-vízeséshez. Ha ehelyett inkább egyenesen a Schneebergnek szeretnél nekiindulni, akkor fogaskerekű vasúttal a városból rögtön 1796 méteres magasságig feljuthatsz. A csúcsokig innen már csak egy-két órát kell gyalogolni.

Ha ennél is közvetlenebb módon szeretnéd élvezni a tájat, akkor felvonóba is ülhetsz. Innen nem messze megtalálod a magasan épült Erzsébet-kápolnát, vagy tovább mehetsz a csúcs hegyi vendéglői, a hütték felé. 

schneeberg virag

A hegy több oldalán is vezet felfele út, melyek közül a legtöbben a fogaskerekűvel együtt haladó délit választják. A közeli Losenheimből a Fadenwände mentén vezető út egyenesen az egyik csúcsra visz, ám ez már jókora kihívás.

Akik ennél nehezebb terepre is szívesen vállalkoznak, azok akár a Pokol-völgyből induló via ferratával is megpróbálkozhatnak. Az A- és helyenként B-nehézségű vasalt út végig létrákkal és kapaszkodókkal kiépített. Ennél is nehezebb a hegyet az északkeleti oldalról meghódítani, ahol ugyan drótkötelek segítik a haladást, ez az útvonal mégis hegymászói ismereteket igényel. 

Csodák minden kilométeren

A magyar Országos Kéktúra a legszebb ösvényeket jelöli ki számodra, ahol tényleg minden kilométeren fantasztikus, mesés, új élmények érnek. Ezek ráadásul a legszebb szakaszok!

A képek forrása: indafoto.hu / miki3d, Kontiki, sunlover.

Ezt is szeretjük