Friss hegyi levegőre és meseszép túrákra vágysz? Még a bécsiek is erre a határ menti hegyre járnak
A Schneeberg vonattal, túrabottal vagy akár hegymászó felszereléssel is bejárható.

schneeberg cover
beauty and style
Top olvasott cikkek

Magyarország olyan gazdag természeti csodákban, hogy még azok sem jutnak mindnek a végére, akik évtizedeken át rendszeresen túráznak. Bármennyire sok látnivaló is van azonban a határokon belül, magas hegyeket sajnos nem találni az országban. 

Ezért sem kell azonban nagyon messzire menni. Míg Románia felé a Kárpátok, addig Szlovákiában a Tátra vonulatai várnak, Ausztriában pedig az Alpok emelkedik megközelíthető távolságra. Ezek közül megmutatjuk most Ausztria egyik kedvenc hegycsúcsát, a határtól nem is olyan távol eső Schneeberget, mely tökéletes célpont mindenkinek, aki hegyi, friss levegőre vágyik. 

A Schneeberg csodái

A Schneeberg egyike a Magyarországhoz legközelebb emelkedő jelentős hegyeknek. A csúcs Budapesttől Sopronon át autózva mintegy négyórányi utazással, 320 kilométert megtéve érhető el. Mivel azonban a Schneeberg több mint 2000 méter magas, jócskán a környező táj fölé tornyosul, és messzire ellátszik.

schneeberg tavolrol

A Schneebergnek két csúcsa is van: a Klosterwappen és a Kaiserstein. Ezek hivatalosan 2071 és 2061 méter magasra emelkednek, amivel a Schneeberg Alsó-Ausztria legmagasabb vonulata. Óriási méretéből adódik, hogy derűs időben például a Fertő tó partjáról, Sopronból és Kőszegről is látszik, sőt, Észak-Burgenland jelentős része, a pozsonyiak és a bécsiek is gyönyörködhetnek benne tiszta időben. A hegy magassága azonban ne riasszon el. A Schneeberg számos szebbnél szebb része jól kiépített, így viszonylag könnyen megközelíthető.

schneeberg a hegyteto

A Schneeberg világos színű mészkőből áll, mely három oldalról meredek falakat, másutt lankákat, fennsíkokat alakít ki. Növényzete ehhez és magasságához igazodik, így a hegységek különlegesen szép vadvirágaiból is sokat láthatsz itt. A gazdag karsztos vidék igazi kincse a tiszta víz, mely hosszú ideje többek között Bécs lakossága számára is biztosítja az ivóvizet. 

A hegy szomszédos vonulata a Rax, melyet a mély Höllental - Pokol-völgy - választ el a Schneebergtől. A völgy meredek falai között a kristálytiszta, kékes-zöldes színben ragyogó Schwarza csurog, mely a vadvízi evezősök, kajakosok és bátor fürdőzők egyik kedvence.

schneeberg hegyoldal

A Schneeberg tetejénél, a fennsíkon számos létesítmény, többek között vendégházak várják a túrázókat, bicikliseket, akik változatos lehetőségek közül válogatva, különböző nehézségű utakon járhatják be a hegyet.

A cikk az ajánló után folytatódik

A legjobb túrák

A legtöbben a hegy tövében található Puchberg am Schneeberg településéről indulnak. Az alig több mint 2600 lakossal rendelkező kisváros a környék legfontosabb turisztikai központja. Ennek ellenére Puchberg még ma is egy hamisítatlanul bájos, kicsi alpesi település, ahol békés nyugalomban lehet élvezni a helyiek vendégszeretetét és a mesébe illő tájat.

schneeberg panorama

Puchbergben kápolnák, múzeumok és néhány helyi hagyományokat őrző létesítmény jelenti a kulturális látványosságokat, ám ami a városnak igazi vonzerőt ad, az, hogy innen indulnak a túraútvonalak. Puchbergből például el lehet jutni a Vízesés-útvonalon a Sebestyén-vízeséshez. Ha ehelyett inkább egyenesen a Schneebergnek szeretnél nekiindulni, akkor fogaskerekű vasúttal a városból rögtön 1796 méteres magasságig feljuthatsz. A csúcsokig innen már csak egy-két órát kell gyalogolni.

Ha ennél is közvetlenebb módon szeretnéd élvezni a tájat, akkor felvonóba is ülhetsz. Innen nem messze megtalálod a magasan épült Erzsébet-kápolnát, vagy tovább mehetsz a csúcs hegyi vendéglői, a hütték felé. 

schneeberg virag

A hegy több oldalán is vezet felfele út, melyek közül a legtöbben a fogaskerekűvel együtt haladó délit választják. A közeli Losenheimből a Fadenwände mentén vezető út egyenesen az egyik csúcsra visz, ám ez már jókora kihívás.

Akik ennél nehezebb terepre is szívesen vállalkoznak, azok akár a Pokol-völgyből induló via ferratával is megpróbálkozhatnak. Az A- és helyenként B-nehézségű vasalt út végig létrákkal és kapaszkodókkal kiépített. Ennél is nehezebb a hegyet az északkeleti oldalról meghódítani, ahol ugyan drótkötelek segítik a haladást, ez az útvonal mégis hegymászói ismereteket igényel. 

Csodák minden kilométeren

A magyar Országos Kéktúra a legszebb ösvényeket jelöli ki számodra, ahol tényleg minden kilométeren fantasztikus, mesés, új élmények érnek. Ezek ráadásul a legszebb szakaszok!

A képek forrása: indafoto.hu / miki3d, Kontiki, sunlover.

Ezt is szeretjük