180 éves, romantikus kert, ahol Magyarország legszebb virágai nyílnak - Képeken a vácrátóti arborétum

Egyszerre műemlék és természetvédelmi terület.

Vácrátóti arborétum
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A Nemzeti Botanikus Kert Vácrátót igazi büszkesége, ahol 180 éve a természet szebbnél szebb csodái kerülnek bemutatásra.

A botanikus kert egyszerre élvez műemlék- és természetvédelmet, hiszen nemcsak kincset érő növényei és gazdag állatvilága fontosak, de a régi épületeket is igen nagy becsben tartják.

A vácrátóti botanikus kert

Az arborétum első alapja, egy angolkert 1827-től került kialakításra. Már nagyon korán tavacskák és kacskaringós utak hálózták be a körülbelül 27 hektáros területet. Később egy főkertész igazgatása alatt szentimentális tájképi kertté alakult, vízeséssel, vízimalommal, műromokkal, sziklalagúttal, melyeket ma is meg lehet nézni. A 19. század végétől gyűjteményes - dendrológiai - kertté alakult, teli növénykülönlegességekkel, ám a kastély és a kert jó része elpusztult a világháborúk alatt, melynek során a felbecsülhetetlen értékű kertben még katonák is táboroztak bunkerekben, sátrakban.

A helyreállítás 1952 után indult meg, hatalmas növényszaporításokkal és négy gyűjteményi egység kialakításával. A folyamatosan modern megoldásokkal megújuló kert ma egyszerre kutatóintézet, gyűjtemény és az érdeklődők örömére látogatóközpont, ahol hosszú tanséták során nemcsak nagyon sok szépséget láthatsz, de akár sok újat meg is tudhatsz a növényvilág csodáiról. Mutatunk néhányat Magyarország leggazdagabb élőnövény-gyűjteményének látnivalói közül!

A képek forrása: indafoto.hu / Vorbis xlator , wyx, fülemüle, szalay3vers1.5.

Ezt is szeretjük