Kevesen ismerik ezt a túraútvonalat, pedig álomszép vidéken vezet végig: bejártuk a Budai sárgát, és elámultunk

A Budai Sárga csodás pontokat érint a főváros szélén, Budaörs és Nagykovácsi között.

A Budai Sárga
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A Budai-hegységben megannyi túraútvonalat bejárhat az ember, a legtöbben mégis a kéktúra útvonalát, a tanösvényeket és a népszerű körtúrákat választják, netán egy-egy kilátót céloznak meg. A Budai Sárgán viszont jóval kevesebb kirándulóval találkozhatsz utad során.

A Sárga 70 elnevezésű túra Budaörstől egészen Esztergomig vezet, miközben érinti többek között a Pilis-nyerget, a Zsíros-hegyet, a Virágos-nyerget, Hűvösvölgyet, a Nagy-Hárs-hegyet és Budaörs gyönyörű sziklaformációját, a Sorrentót is. Budapest szélén futó szakasza a Budai Sárga, mely csak populárisabb pihenőpontokon érezhető nyüzsgőnek, az út során meglepő nyugalom vár.

A Budai Sárga

Budaörsi indulással is nekivághatsz a túrának, busszal a Csíki csárda megállótól érhető el a legkönnyebben a kezdőpont. A csendes házak közül kiérve máris egy kis kitérőt érdemes tenni a Huszonnégyökrös-hegyre, ahonnan csodás panoráma tárul a kiránduló elé.

Kilátás a Huszonnégyökrös-hegyről.
Kilátás a Huszonnégyökrös-hegyről.
Fotó: Tamás Katalin

A Csíki-hegyek alatt, sokszor az erdők mélyén tekergőző út kellemes, nem megterhelő, a lakott terület közelében vezet, így nem meglepő, hogy néha olyan érzése van az embernek, mintha kertek alatt sétálna.

Elhagyva a Csíki-hegyeket, a Sorrento látványos sziklaformációiba fut bele az út, mely nevét állítólag az olaszországi Sorrento tengerparti szikláiról kapta. A hatalmas, impozáns mészkőformák társaságában jólesik pár percet elidőzni.

Sorrento-sziklák.
Sorrento-sziklák.
Fotó: Tamás Katalin

A budaörsi szakaszon szinte teljes a csend és a nyugalom, a szikláknál néhány túrázó és futó fel-felbukkan, ám nagy nyüzsgéssel szerencsére nem kell számolni.

Az úton csak nagyon rövid szakaszokon fordulnak elő szűkebb, meredek utak, csakhamar visszatér a jól járható erdei ösvény. Egy kis sétával a Budakeszierdő mélyén találhatod magad, valahol Csillebérc és Budakeszi között. Szusszanhattok egy kis kitérővel a Magas-kő kőfejtőjénél, vagy irány a Csacsi-rét! Ez egy hangulatos pihenőhely, ahol kis padokon csücsülve az erdő mélyén akár egy pikniket is tarthattok.

Csacsi-rét.
Csacsi-rét.
Fotó: Tamás Katalin

Újult erővel folytatódhat az út a sárga jelzést követve, mely elvezet előbb a János-hegy alatt, majd közvetlenül a budakeszi Országos Korányi Pulmonológiai Intézet mellett.

A háttérben egyre többször válik hallhatóvá a Gyermekvasút zakatolása, végül feltűnnek a sínek is. A sínpárral párhuzamosan egy kis sétával érhető el a Szépjuhászné megálló, ahol egy jóleső frissítőt is vehettek a büfében.

Budakeszierdő.
Budakeszierdő.
Fotó: Tamás Katalin

A túra északi irányban folytatódik, a Nagy-Hárs-hegyre vezet fel, eleinte egy rövidebb, combos kaptatóval kell megküzdeni, ám a kilátás már útközben kárpótol a fáradtságért. A sárga sáv ráadásul felvezet a hegytetőre, a Kaán Károly-kilátó körpanorámájától a szavunk elakad.

Kaán Károly-kilátó a Nagy-Hárs-hegyen.
Kaán Károly-kilátó a Nagy-Hárs-hegyen.
Fotó: Tamás Katalin

A lefelé tartó útról egy laza, röpke kitérővel a Kis-Hárs-hegy is meghódítható, a Makovecz Imre-kilátó izgalmas formája kicsiket és nagyokat is felcsigázhat.

A túra közben tavasszal az ébredező természet első hírnökei is megcsodálhatók: az utat sokszor kisebb hóvirágmezők, másutt gyönyörű kékeslilában pompázó kökörcsinek csoportja szegélyezi. Bár a jelentősebb kirándulóhelyeken, a kilátók közelében több túrázó csoporttal összefuthattok, a Budai Sárga nagyrészt nyugodt, háborítatlan utat ígér.

Makovecz Imre-kilátó a Kis-Hárs-hegyen.
Makovecz Imre-kilátó a Kis-Hárs-hegyen.
Fotó: Tamás Katalin

A Gyermekvasút Hárshegy megállója után már csak egy karnyújtás Hűvösvölgy, ahonnan a Hármashatár-hegy északnyugati oldalán szalad tovább a túraútvonal egészen Budapest utolsó szakaszáig, a Virágos-nyeregig.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A túra az Árpád-kori templomáról híres Gercsénél hagyja maga mögött a fővárost, hogy aztán a Paprikás-patak kalandos és álomszép szurdokát, az Alsó-Jegenye-völgyet, majd Nagykovácsi Zsíros-hegyét vegye célba. A Sárga 70 Budai-hegységben vezető szakaszát a Pilis csodás hegy-völgyei követik egészen Esztergom vasútállomásáig.

Jártál már Remeteszőlősön?

A Budapest mellett található Remeteszőlősről káprázatos túrák indulnak. Nézd meg, miért érdemes ide is elmenned egyszer!

Magyarország legapróbb települése Budapest mellett rejtőzik: Remeteszőlős álomszép tavasszal

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Borító- és ajánlókép: Indafotó/solio, képek: Tamás Katalin.)

Ezt is szeretjük