Hihetetlen, de Magyarországon is áll egy piramis: Budapesttől csak egy óra út, és megcsodálhatod

Iszkaszentgyörgy kőpiramisa elbűvölő látvány.

Iszkaszentgyörgy kőpiramisa
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Nem kell Egyiptomig, sem pedig Mexikóig utaznia annak, aki a piramisok izgalmas látványában gyönyörködne: kevesen tudják, de Fejér megyében is található egy kőépítmény.

Iszkaszentgyörgy Székesfehérvártól északnyugatra, tőle körülbelül 10 kilométer távolságra található a Bakony és a Móri-árok között. A falu Budapesttől mindössze egy óra autóval, és tömegközlekedéssel is csak másfél óra, székesfehérvári átszállással.

Iszkaszentgyörgy kőpiramisa

A település nyugati szélén magasodó Piramita-hegyen pillanthatják meg a kirándulók a különleges kőpiramist, amelynek eredetije egy gróf nevéhez kötődik. Pappenheim Szigfrid építtetett itt egy tíz méter magas, piramis alakú építményt, amely csupán az 1960-as évekig állt, majd szinte teljesen elhordták alapanyagát.

Kőpiramis-Iszkaszentgyörgy #kopiramis #iszkaszentgyorgy #latnivalo #piramis #kirandulas #csodasmagyarorszag https://pekiapartman.hu/index.php/2021/08/03/kopiramis-iszkaszentgyorgy/

Közzétette: Lépés Magazin – 2021. augusztus 3., kedd

A piramis építésével egykor az egyiptomi történelmet kedvelő gróf egy rokonáról emlékezett meg, aki rangon alul szeretett bele egy cselédbe, majd a románc beteljesülhetetlensége miatt öngyilkosságot követett el, állítólag éppen ott, ahol az építmény később elkészült.

A piramis megépülésének pontos ideje nem ismert, de a 30-as években már állt a faluszéli hegyen. A 60-as években, valószínűleg a regnáló hatalom nyomására lebontották, a környékbeliek pedig az utolsó kövéig széthordták. Az eredeti mása 2014-ben épült meg egy erdőgazdálkodó csoport jóvoltából, noha kisebb méretben, a kirándulók mégis szívesen felkeresik, gyakran fotózzák azt.

A cikk az ajánló után folytatódik

Iszkaszentgyörgy látnivalói

A falu és környéke gazdag a látnivalókban, érdemes egy hétvégét eltölteni ott. Amadé–Bajzáth–Pappenheim-kastélya már kívülről is mesés látvány, parkját és a birtok környékét egy 4,5 kilométeres tanösvény járja be, ami kellemes, könnyű sétára ad lehetőséget.

Az ösvény érinti az említett piramist, továbbá az angolparkot, református és katolikus templomát, de a szabadtéri színpaddal és pumpapályával felszerelt helyi pihenőparkot is.

A zöld jelzésről és a tanösvényről letérve a piros jelzésű út visz fel a Csillaghegyi kilátóra és a Piramita-hegyre. Onnan csodás panoráma nyílik a településre és festői környékére.

A Gaja-szurdok kincsei

Iszkaszentgyörgytől csak egy karnyújtásra található a Gaja-szurdok, ami káprázatos szépségű, örök élményt jelent a bejárása az egész család számára.

Érintetlen, mesébe illő völgy a Bakony lankái alatt: bejártuk a Gaja-szurdokot, és elámultunk

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek: Indafotó/bugyihusztár, BuerrechAst.)

Ezt is szeretjük