Szombat délutáni sétára tökéletesek: 4 rövid ösvény Budapesten és környékén
A Budapest környéki ösvények könnyen bejárhatók, mégis gyönyörű helyeken vezetnek végig.

GettyImages-532344608
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha az embernek csak egy rövid délután áll rendelkezésére, akkor sem feltétlenül kell otthon maradnia. Egy rövidebb idő alatt bejárható túra ideális program lehet a hétvégére a fővárosban és annak környékén mozgók számára is.

Budapest és környéke bővelkedik az apróbb körtúrákban és az izgalmas, színes tanösvényekben, melyek legfeljebb egy-két óra alatt bejárhatók, így még a korai sötétedés sem jelenthet kibúvót a kellemesen átmozgató séta alól.

Rövid tanösvények Budapesten és környékén

Bár a hűvösebb, csapadékosabb idő közeledtével sokan inkább a meleg lakásba húzódnak, amint kisüt a nap, az ember szinte vágyik egy jóleső csatangolásra. Budapest közvetlen közelében számos lehetőség adódik egy kis kiruccanásra.

Diósd, Dió Döme sétálója

Diósd felhagyott kőbányája a Tétényi-fennsík izgalmas helye közvetlenül Budapest mellett, mégis háborítatlan nyugalomban járhatjátok végig. Az itt bányászott mészkőből még a Parlament építéséhez is használtak, a tájseb környékét mára természetvédelmi területté nyilvánították. A bánya udvara bejárható a kirándulók számára.

319577149 867923277692433 2268880347307364570 n

A környéken egy kicsiknek és nagyoknak egyaránt érdekes tanösvény vezet végig, mely a Dió Döme sétálója nevet kapta. Az útvonalon bejárható egy vadregényes szurdokvölgy, de olyan sziklamonstrum is, ahonnan csodás panoráma nyílik a fővárosra. Raklappadokon pihenhettek meg, az ösvény egyes pontjain a gyerekek mobiltelefonok segítségével mesét is hallgathatnak.

Csepel, Akácfa utcai kiserdő

A főváros XXI. kerületében, azaz Csepelen több kis tanösvény őrzi a sziget természeti értékeit. Nemcsak a Duna menti őshonos növényzetet ismerhetitek itt meg, de a telepített erdők élővilágát is. A Csillagtelep szomszédságában megbújó Akácfa utcai kiserdőben egy rövid sétaút vezet körbe jól kitalált erdei tornapályával. A táblákon szereplő instrukciókkal alaposan átmozgatható az ember teste, de a kellemes környezet önmagában is megéri a kiruccanást, a pihenőpadokon, tisztásokon jó időben egy kis piknikre is nyílhat alkalom.

Hegyvidék, Ördög-orom

A XII. kerületi Magasút gyöngyszeme az Ördög-orom, amely rövidsége ellenére meglehetősen emberpróbáló útvonal, itt-ott combos emelkedőkkel. Csapadékos időben a sziklák csúszósak lehetnek, ezt figyelembe kell venni a túra tervezésekor, némi egyensúlyérzék egyébként sem árt a lejtők könnyebb leküzdése érdekében.

314717138 552670056865020 4540339267197441774 n

A Nőszirom utca vagy a Márton Áron tér felől is végigjárható, a magasba érve bámulatos kilátást csodálhatnak meg a kirándulók, elsősorban a közeli Széchenyi-hegy és a Svábhegy irányába. A túra végeztével a Sasadi úton akár a nagy múltú Auguszt cukrászdában is felmelegedhettek egy forró ital és egy sütemény mellett.

A cikk az ajánló után folytatódik

Újbuda, Rupp-hegy

A XI. kerület szélén, már Pösingermajor és Budaörs határában található a Rupp-hegy és rövid délutáni sétára csábító tanösvénye. Bár az út alig több mint fél kilométer hosszú, itt-ott megállva megcsodálhatjátok Buda és Budaörs igéző panorámáját.

rupp-hegy

A Csíki-hegyekhez tartozó kis magaslaton dolomitsziklagyep, füves növénytársulások egyaránt megtalálhatók. Aki a nyúlfarknyi túra után még vágyik a sétára, a Rupp-hegy felfedezését akár a Tűzkő-hegyi vagy a Nap-hegyi tanösvény bejárásával is összekötheti.

Behavazott kirándulóhelyek

A havas túrák kedvelői is megtalálhatják a számításaikat, ha egy hűvösebb napon indulnak útnak.

(Képek: Tamás Katalin.)

Ezt is szeretjük