3 mesés magyar kirándulóhely, ami télen fehér tündérországgá változik: imádják őket a túrázók

A kirándulásról az ünnepek alatt sem kell lemondani, gyönyörű helyek várják a túrázókat.

dobogókő

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az ünnepek környékén különösen jó ötlet lehet a kirándulás, ami kiragad kicsit a nyüzsgésből és a város forgatagából.

Az országban számos helyszín várja a túrázókat, ahol a hóesés mesebeli látványt nyújt, de a fehér takaró nélkül sem panaszkodhat senki a szépségükre. 

Szokolya és a Nagy-Hideg-hegy

A Duna-Ipoly Nemzeti Park területén található Nagy-Hideg-hegy a Börzsöny harmadik legmagasabb pontja a maga 864 méterével. Az Országos Kéktúra útvonalának része, amely télen, ha az időjárási körülmények engedik, valóságos síparadicsommá változik hazánk leghosszabb lesiklópályájával. Megközelíthető például Szokolyáról, ahol a műemlék református templomot is érdemes felkeresni.

Szokolya.
Szokolya.
Fotó: Indafotó/magocilla

A Török-patak völgyében, a falutól pár kilométerre fekszik a Királyrét, ami napjainkban kedvelt kirándulóhely, a középkorban pedig a királyok szeretett vadászhelye volt. Tanösvény, horgásztó és kisvasút is van a környéken, utóbbi jelenleg nem üzemel. A királyrétről induló, sárga pontokkal jelzett út 12 kilométer hosszú. Szintemelkedésre és a hegytető közelében igencsak hűvös levegőre számíthattok. 

Nagy-Hideg-hegy és a turistaház.
Nagy-Hideg-hegy és a turistaház.
Fotó: Indafotó/Teteneverdle

Felsőtárkány

Az Egertől 11 kilométerre található Felsőtárkány valódi gyöngyszem a Bükk lábánál. Legfőbb látnivalói közé a Szikla-forrás és az annak felduzzasztásából keletkezett, ősfákkal körülölelt tó tartozik, de erdei tanösvényeket is felfedezhettek a környéken.

Felsőtárkány tava.
Felsőtárkány tava.
Fotó: Indafotó/rasztafoto

Az egyik kedvelt útvonal a Várhegy-tanösvény, ami a Bükki Nemzeti Park Oktató- és Látogatóközpontja mellől a Vár-hegy gerincére visz fel, majd Felsőtárkányra tér vissza. A túra során számos érdekességgel találkozhattok, a kihívásokat is tartogató útvonal különböző kultúrák emlékeivel, például egy késő-bronzkori erődített teleppel ismertet meg, állomásai között a Várkúti Turistaház és a Kövesdi-kilátó is szerepel. 

Dobogókői sípálya.
Dobogókői sípálya.
Fotó: Országalbum/kacsa

Dobogókő

Dobogókő a Visegrádi-hegység legmagasabb hegye. Népszerű kirándulóhely, ahonnét rengeteg irányba indulhatnak a túrázók. Itt található az ország legelső, egyben a fővároshoz legközelebb eső sípályája. Kezdhetitek a sétát például a Báró Eötvös Menedékháznál, ami mögött a Dobogókői-kilátóról csodálatos panoráma nyílik a Dunakanyarra. De indulhattok a sípálya melletti Zsindelyes Vendégháztól is, amely Makovecz Imre tervei alapján épült 1980-ban.

Zsindelyes.
Zsindelyes.
Fotó: Indafotó/lászló lovag

A hangulatos vendéglőben sajnos jelenleg helyben fogyasztásra nincs lehetőség, de elvitelre most is kérhettek egy forró gyömbéres italt, mely felmelegít az úton. A Zsindelyestől gyakorlatilag egy kellemes, alig húszperces sétára helyezkedik el a Rezső-kilátó, ahonnan tiszta időben szintén fantasztikus a kilátás - például Visegrádra is.

A cikk az ajánló után folytatódik

A nagyobb kihívás után áhítozók felkapaszkodhatnak a Prédiklálószékhez és a Vadálló-kövekhez. Ide viszont nem árt a jó felszerelés és az edzettség, indulás előtt pedig mindenképp érdemes tájékozódni a túraútvonalak állapotáról.

Zúzmarás tájak Magyarországon

Csodaszép a zúzmarába öltözött magyar vidék, a látvánnyal alig bírunk betelni.

Lélegzetelállító látvány, ahogy a zúzmarába burkolózik a magyar táj: akár egy festmény is lehetne

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Borító- és ajánlókép forrása: Indafotó/Teteneverdle. Képek forrása: Indafotó/magocillaTeteneverdlerasztafotó, lászló lovag, Országalbum/kacsa)

Ezt is szeretjük