A téli égbolt legszebb csillagképe az Orion: hol keresd pontosan?
Magyarországon a téli időszakban fedezhetjük fel a legkönnyebben a ragyogóan fénylő Oriont.

cover-orion
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A természet megannyi gyönyörű csodát tartogat számunkra. Mindezek közül a csillagos égbolt az egyik legérdekesebb, hiszen minden évszakban lenyűgöző látványt nyújt.

Télen a legszebb az éjszakai égbolt látványa, sok a feltűnően fényes csillag, így a tiszta estéken remek alkalom nyílik arra, hogy az erkélyről vagy a saját kertedből nézve fedezd fel a gyerekekkel vagy a pároddal a ragyogóan fénylő csillagokat. Közülük is az egyik legismertebb és legfényesebb csillagképet, a déli égbolton elterülő Oriont.

Orion, Poszeidón fia

Mivel ez a csillagkép igazán ismert, már ősidőktől különböző történeteket szőttek az Orion, más néven a Vadász fényes csillagai köré. A görög mítosz Orion Poszeidón, a tengerek istenének fia volt, egy óriás termetű és erős vadász, aki szerelmet táplált Atlasz hét leánya iránt. A leányok nem viszonozták érzéseit, és az égre menekültek, ők lettek a Plejádok - Fiastyúk - fényes csillagai.

orion

Később Artemisz, a vadászat szűz istennője iránt lobbant szerelemre, aki azonban íjával lelőtte őt. A történet egy másik változata szerint Artemisz egy skorpiót küldött, mely halálra marta Oriont, ezért az istenek úgy helyezték el őket az égen, hogy az égbolt két ellentétes pólusára kerüljenek, és amikor az egyik felkel, a másik éppen akkor nyugszik le, így sosem maradnak egyszerre az égen.

A magyar népnyelv az Oriont Kaszáscsillagnak is nevezi. Az öv három fényes csillaga a három kaszás. A megszemélyesített csillagok mennek az égen, és aratnak, körülöttük négy ember - az Orion váll- és lábcsillagai - kévéket rak. Utánuk siet Sánta Kata - a Szíriusz nevű csillag -, aki az ételt viszi, de nem éri őket utol soha, mert belelépett egy kaszába, és megsántult. Sánta Katához kapcsolódik még egy monda, miszerint fel szeretne ülni a Göncölszekérre, de a kaszások nem hagyják, mindig a lába elé kapnak a kaszával.

Egy másik magyar legenda szerint a csillagképet eredetileg Hunor és Magor apja, a legendás vadász, Nimród után nevezték el, és így ő a magyarok és hunok ősapja.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hol keresd pontosan?

A legmarkánsabb téli csillagképet sok fényes csillag alkotja, ennek köszönhetően pedig egyszerűen megismerhető az égbolton: középen három csillag van egy vonalban, ezt az Orion övének nevezik, ennek alapján pedig könnyen behatárolható a többi része is. A három fényes csillagtól délre, majdnem merőlegesen elhelyezkedő, három halványabb az Orion kardja. Utóbb csatolták hozzá a tőle nyugatra ívet alkotó nyolc halvány csillagot, a pajzsát, és az északkeletre látható három csillagot, a felemelt bunkót.

A tőlünk 600 fényévnyi távolságra lévő Orion az Égi Egyenlítőn fekszik, ezért a világ minden részéről jól látható, különböző időszakokban. Magyarországon télen fedezhető fel a legkönnyebben, de sajnos városokban az erős fényszennyezés miatt csak a csillagkép legfényesebb tagjait lehet látni, azok közül is kettő, a Betelgeuse és a Rigel azonosítható szabad szemmel. Míg a csillagkép bal felső részén lévő Betelgeuse sárgás árnyalatú vörös óriás, addig a vele átellenben, jobbra, lent található Rigel kékes árnyalatú.

n-4

Az Orion télen a látóhatár felett, déli irányban található, de sokat segít az azonosításban a kékesfehér és fényes Sánta Kata - Szíriusz - is, mely valamivel a csillagképtől balra, lefelé, alacsonyabban látszik az égen.

Csillagos dísz egyszerűen

A csillag nem hiába a karácsony egyik legkedveltebb szimbóluma. Isten fiának jelképe, az emberi tudatba pedig már alaposan beleégett, hogy ha csillagot lát, akkor emelkedett és ünnepi lesz a hangulat. Amellett, hogy egyszerű forma, szép és ízléses is. Olyan csillag alakú, karácsonyi díszeket gyűjtöttünk most össze, melyek igen mutatósak, de elkészíthetőek akár egy óra alatt is.

Képek: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük