Ebben a gyönyörű völgyben vadászott a Neander-völgyi ősember: Pest megye csodája ma a kirándulók kedvence
A Fundoklia-völgy a Neander-völgyi vadászterülete lehetett a leletanyagok szerint.

fundoklia-volgy kepe erd
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Budapest közvetlen szomszédsága rendkívül gazdag látnivalókban, melyek története egyes helyeken az ősi múltra nyúlik vissza. Érd és környéke például már az ősemberek számára is fontos területnek számíthatott a leletanyagok tanúsága alapján.

Az M7-es autópálya megépítését megelőző években, a Fundoklia-völgy régészeti feltárásai nyomán ugyanis egy nemzetközi szinten is kiemelten jelentős őskori vadásztelep képe rajzolódott ki a kutatók előtt.

Neander-völgyiek a Fundoklia-völgyben

Az 1960-70-es években megépült a Budapestet a Balatonnal összekötő M7-es autópálya, a főváros agglomerációja pedig mind jobban urbanizálódott. A szomszédos Érd mára egy 70 ezer fős pezsgő várossá nőtte ki magát, melyre kevesen tekintenek izgalmas úti célként, pedig meglepő csodákat rejt.

fundoklia-volgy kep
Fotó: Indafotó/Mykee78

Érd Kakukk-hegye, Duna-partja és Tőzike-tanösvénye a természeti kincsek kedvelőinek szívét gyorsan rabul ejtik, az autópálya mentén található Fundoklia-völgyben pedig már az ősember is nyomokat hagyott maga után - minden megtett lépés izgalmas kalanddá válik ennek ismeretében.

Az érdi völgy már a Neander-völgyi ősember számára is vadásztanyaként szolgálhatott 30-35 ezer évvel ezelőtt - derült ki a Gáboriné Csánk Vera régész által vezetett ásatások leletanyagaiból. Az állatvilág ráadásul rendkívül színes lehetett a környéken, 37 faj, többek között barlangi medve, mamut, gyapjas orrszarvú és barlangi oroszlán csontjait is felfedezték itt különféle kőszerszámokkal együtt, amelyekkel a levadászott állatok húsát dolgozhatták fel. A leletek a Budapesti Történeti Múzeumban kaptak helyet.

fundoklia
Fotó: Indafotó/Mykee78

A talaj rétegezettsége sok mindent elárult a hely történelméről. Az ásatások során kiderült, hogy a völgyek alján, a csupasz mészkőtalajon élhettek az első megtelepedő ősemberek, nyomaikat idővel mészkő és lösz fedte be. Később ismét meghódította az ember a területet, a második kultúrréteg újabb nyomokat őrzött meg, ám a völgy az erózió révén csaknem teljesen feltöltődött.

Az érdi medvevadászok

A témával izgalmas formában foglalkozik A kőbaltás ember - Érdi medvevadászok című ismeretterjesztő film, melyből az is kiderül, hogy az érdi területen vadászó ősemberek legfőbb zsákmányának a barlangi medve számíthatott. Körülbelül 500 példány csontmaradványait találták meg, ami zavarba ejtette a témával foglalkozó szakértőket is, mivel az érdi fennsíkon egyáltalán nem található ma már barlang.

A cikk az ajánló után folytatódik

A jelenség lehetséges magyarázata, hogy a Pilis és a Budai-hegység ideális telelőhelyként szolgálhatott a hatalmas állatok számára, a téli álmot követően pedig a Duna közelében kereshettek élelmet és vizet maguknak. A hosszú hideg évszakban legyengült medvéket az Érd-Tétényi-platón így könnyen elejthették az emberek. Húsfeldolgozásra alkalmas szerszámaik kvarcitból készültek, amely arra enged következtetni, hogy az itt élők a délkelet-európai charentien kultúrához tartoztak, amelyre egész Kárpát-medencében sem találtak még hasonló példát.

A kutatók feltárását követően a helyszínt visszatemették, így ma már az ember elmenne az egyszerű, üres teleknek tűnő zöldfelületek mellett, melyek pedig kemény vadászatok emlékét őrizhetik.

Az érdi Fundoklia-völgy M7-es autópályától délre eső szakasza viszont a könnyebb túrák kedvelői számára is igazi paradicsom: egy kijelölt tanösvény vezet itt végig 1,7 kilométer hosszú útvonalon, 12 állomáson keresztül bemutatva a régészeti és geológiai értékeket, valamint a hely sokszínű élővilágát egy szárazgyepi és egy erdei szakaszon.

Kvíz a magyarországi leletekről

Az országban bármerre is kirándul az ember, könnyen izgalmas helyszínekbe botolhat: a hegyek-völgyek sokszor a régmúlt titkait őrzik, melyek feltárása mindannyiszor betekintést nyújtott elődeink és természeti kincseink történelmébe. Te mennyire ismered a híres régészeti emlékeinket?

(Képek: Indafotó/Mykee78.)

Ezt is szeretjük