A Bakony Jurassic Parkja lenyűgöző látvány: 190 millió éves nyomok vannak a sziklákban

A Bakony gyöngyszeme az Úrkúti-őskarszt, mely jura kori nyomokat rejt.

Úrkúti-őskarszt a Bakonyban
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A Déli-Bakonyban, Ajkától nagyjából 10 kilométerre, a Kab-hegy szomszédságában található az 1950 lakost számláló Úrkút, amelynek nyugati utcái egy különleges, régészeti kincsekkel teli területre nyílnak.

Az Ajka, Szentgál és Nagyvázsony irányából elérhető település tőszomszédságában terül ugyanis el a Balaton-felvidéki Nemzeti Park igazgatósága kezelésében levő Úrkúti-őskarszt Természetvédelmi Terület. A földtani képződmény nemzetközi viszonylatban is páratlan kincs.

Jura kori nyomok a Bakonyban

Az Úrkúti-őskarszt, más néven Csárda-hegyi őskarszt több száz millió éves emlékeit a külszíni fejtéssel működő mangánércbányászat tárta fel. A kézi művelésnek köszönhetően szerencsére a hegy jura kori mészkőalapjának nem esett bántódása, így a dinoszauruszok korának is tartott mezozoikum, avagy a földtörténeti középidő jelenségeinek nyomai is fellelhetők benne.

Az úrkúti mészkőben ráadásul nemcsak a jura kori karsztjelenségek, így az ősrégi víznyelők, vízmosással keletkezett bemélyedések, töbrök formációi váltak láthatóvá, de felszínre kerültek az akár 190 millió évvel ezelőtt élt élőlények egyedülálló leletanyagai is.

A csigák, kagylók, más tengerfenéken élt állatok és tengeri liliomok mészvázainak nyomait csak tovább színesítik a mangánkiválás miatti kőformációk és a Bakony kőzetrétegei.

A Csárda-hegyi mangánércet az 1920-as évektől kezdték bányászni, de néhány évtized után felhagytak a munkával, és szerencsére viszonylag korán, már az '50-es évek legelején országos jelentőségű védett értékké nyilvánították a területet.

A környék különlegessége az is, hogy sajátos mikroklímával rendelkezik, a sziklaformációk alján, a hegy gyomrában vezető, lépcsőkkel megközelíthető ösvényen hűvösebb az időjárás, az árnyékosabb helyen mohák, páfrányok nőnek, de a peremen is körbejárható a karszt, csodás kilátással a katlanokra. Az őskarszt a nyárra vagy őszre bakancslistás túrahelyszín lehet, a vadregényes túraösvény bejárását a gyerekek is élvezik, érdemes megjegyezni a helyszínt.

A palóc Grand Canyon is gyönyörű

A Páris-patak meredek sziklafalakkal övezett völgyét a palóc Grand Canyonnak is nevezik különleges sziklaformációi miatt. Nekünk talán még egy kicsit szebb is az eredetinél.

A palóc Grand Canyont imádják a túrázók: csodaszép látvány a határ menti szurdokvölgy

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek: Indafotó/bugyihusztár, szalay3.)

Ezt is szeretjük