Bakonyi dinoszauruszok: milyenek voltak, és hogyan haltak ki a hazánk területén élő őslények?

A Bakony területén sok dinoszauruszleletet megtaláltak már a régészek.

ajkaceratops-bakonydraco
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az elmúlt évtizedek régészeti leletei arra engednek következtetni, hogy a Bakonyt 85 millió évvel ezelőtt a dinoszauruszok uralták. A legtöbb leletanyagot a Bakonyjákóhoz tartozó Iharkút környékén tárták fel.

Hatalmas növényevő dinoszauruszok, ősmadarak, halak, ragadozók egyaránt járhatták a mai Bakony környékét, mely az ősóceánból szigetként emelkedett ki. Az itt talált csontvázak 85 millió éve halmozódhattak fel, valószínűleg a száraz időszakot követő intenzív folyóáradások következtében, amely a vesztüket jelenthette. A paleontológia tudománya számos magyar őslénynévvel gazdagodott az MTA kutatóinak köszönhetően.

Hungarosaurus tormai: páncélos óriás

A Hungarosaurus nembe tartozó egyetlen faj, a páncélos testű, és mintegy 4 méter hosszú Hungarosaurus tormai képviselői a késő kréta időszakában éltek az ország területén. Óriás növényevő fajok voltak ezek is, leleteit az Iharkút és Németbánya közötti bauxitbányában fedezték és tárták fel. Nevét dr. Torma Andrásról, dr. Ősi Attila geológus barátjáról és felfedezőtársáról kapta.

Ajkaceratops kozmai

Az Ajkaceratops kozmai az Európa területén a kréta korban élt ceratopsia dinoszauruszok közé tartozik, melyet Iharkút mellett, a szürkés színű folyóvízi üledékes kőzetből álló Csehbánya-formációban fedeztek fel, egyébként elsőként a kontinensen. A név egy ajkai geológusra, Kozma Károlyra utal. A hatalmas növényevő faj a szigetek között vándorolhatott, feltételezhetően csordában élve. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Iharkutosuchus makadii

Az Iharkutosuchus makadii az Iharkutosuchus nevű nem egyetlen faja, amelyet szintén a Bakonyjákó melletti bauxitbányában fedeztek fel. A növényevő és mindenevő krokodil félig szárazföldi, félig vízi életmódot folytatott, de mindig a vízhez kötötten élt.

A fogváltásban a növényevő hüllőkhöz hasonlított, ez gyakrabban volt jellemző, mint a ragadózó fajoknál. Kiderült róla az is, hogy az Allodaposuchus áldozata is lehetett időnként.

Pneumatoraptor fodori

A Pneumatoraptor nembe tartozó faj, a Pneumatoraptor fodori kisméretű, madárszerű, üreges csontozatú dinoszaurusz volt, mely az ásatás támogatójáról, Fodor Gézáról kapta a nevét.

Bakonydraco galaczi

A szintén késő kréta kori Bakonydraco galaczi repülő hüllőfaj a Bakonydraco nemhez tartozik, nevét dr. Galácz András professzorról kapta.

A bakonyi sárkánynak nevezett hüllő 3,5-4 méteres szárnyfesztávolsággal rendelkezhetett, a pteroszauruszokhoz hasonló állkapcsából pedig a tudósok arra következtetnek, hogy halakon és gyümölcsökön élhetett.

Pannoniasaurus inexpectatus

A Pannoniasaurus inexpectatus a Pannoniasaurus hüllőnem egyetlen képviselője, mely egy különösen izgalmas felfedezés: az egyetlen máig ismert édesvízi moszaszaurusz a magyarországi. A ragadozó minden valószínűség szerint halakkal, teknősökkel és más, kisebb méretű állatokkal táplálkozhatott.

Iharkút múltja

Iharkút, a dinoszauruszleletek felfedezőhelye régen élő falu volt, ám a bányászat áldozatává vált.

(Borító- és ajánlókép: Bakonydraco és Ajkaceratops - Getty Images Hungary, további képek: Csehbánya-formáció - Wikipédia/Zoltan Csiki-Sava, Eric Buffetaut, Attila Ősi, Xabier Pereda-Suberbiola, Stephen L. Brusatte, Bakonydraco galaczi - Wikipédia/Dmitry Bogdanov, Hungarosaurus tormai - Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük