Megtalálták az első magyarországi dinoszaurusztojásokat - Meglepően aprók
Az azonosított tojásmaradvány nemcsak az első magyar fosszilis dinótojás, hanem az ilyen típusú tojáshéjakat képviselő első tojás egész Európában, sőt a világon is.

dínótojás5
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A pár centiméteres, ovális alakú, különös felülettel rendelkező tojásmaradvány az iharkúti ásatások során került elő, és vélhetően egy kis termetű ragadozó dinoszaurusztól származott. A megkövesedett fosszíliát a szakemberek csütörtökön mutatták be Budapesten, a Magyar Természettudományi Múzeumban.

Az első magyar dinoszaurusztojást pár milliméteres, 85 millió éves tojáshéjtöredékek sokoldalú vizsgálatával sikerült azonosítani - mondta el az MTI-nek Prondvai Edina biológus, az MTA-MTM-ELTE Paleontológiai Kutatócsoportjának tagja.

Most sikerült véglegesen azonosítani a tojásokat

A biológus hozzátette: a lelet pár éve már ismert volt, de csak az idén sikerült igazolni véglegesen a maniraptora dinoszaurusz eredetét azokkal a kristályszerkezeti vizsgálatokkal, amelyeket egy dél-koreai kutatócsoporttal együttműködésben végzett a tojáshéjtöredékeken.

Ősi Attila, az ELTE Őslénytani Tanszék paleontológusa elmondta: az iharkúti gerinceslelőhelyen húsz éve folynak ásatások, amelynek során több mint százezer leletet találtak. A sok ezer apró, néhány milliméteres tojáshéjszilánk az iszapolási munkák eredményeként került elő. Ezeket vizsgálva tudták azonosítani később a megkövesedett, közel három centiméteres tojásmaradványt.

A késő kréta korú fosszilis tojáshéjtöredékek morfológiai, mikroszerkezeti és elemösszetételi vizsgálatát 2015-ben kezdte el egy főként magyar kutatókból álló csoport, munkájuk eredményeit 2017-ben publikálták. 

(Képek forrása: Kovács Attila / MTI)

Ezt is szeretjük