A Föld történetének eddig ismeretlen eseményét azonosították a kutatók
Egy eddig ismeretlen kihalási eseményről számoltak be.

esoerdo-vulkan
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egy 233 millió évvel ezelőtt bekövetkezett, eddig ismeretlen nagy kihalási eseményt azonosítottak a kutatók, akik szerint az úgynevezett karni pluviális - esős - esemény készítette elő a terepet a dinoszauruszok uralmához.

A vuhani Kínai Földtudományi Egyetemen dolgozó Jacopo Dal Corso és a Bristoli Egyetem munkatársa, Mike Benton által vezetett kutatócsoport a témában releváns összes geológiai és paleontológiai bizonyítékot átvizsgálva határozta meg az eddig ismeretlen kihalási esemény lefolyását - olvasható a PhysOrg tudományos-ismeretterjesztő hírportálon.

Vulkánkitörések okozhatták

A Science Advances című folyóiratban publikált eredmények szerint a tömegkihalás legvalószínűbb kiváltó okai a mai nyugat-kanadai Wrangellia területén koncentrálódott masszív vulkánkitörések voltak. Az akkor kiáramló bazalt alkotja a mai Észak-Amerika nyugati partvidékének jelentős részét. A kitörések a karni korszakban tetőztek - mondta Jacopo Dal Corso, aki korábban tanulmányozta a kitörések geokémiai jellegét, és megállapította, hogy azok jelentős hatással voltak a bolygó légkörére.

- Hatalmas kitörések voltak, amelyek során óriási mennyiségű üvegházhatású gáz, például szén-dioxid került a levegőbe, és hirtelen globális felmelegedések következtek be - tette hozzá a szakember. A melegedést megnövekedett esőzések kísérték, amit Mike Simms és Alastair Ruffell geológusok egy nagyjából egymillió évig tartó nyirkos epizódként írtak le az 1980-as években.

A klímaváltozás a biológiai sokféleség jelentős hanyatlását eredményezte az óceánban és a szárazföldön egyaránt, ám rögtön a kihalási esemény után új csoportok váltak uralkodóvá egy sokkal modernebb ökoszisztémát alkotva. Az éghajlat megváltozása kedvezően hatott a növényzet fejlődésére, és elkezdtek teret hódítani a modern tűlevelű erdők.

A cikk az ajánló után folytatódik

- Ma már tudjuk, hogy a dinoszauruszok mintegy 20 millió évvel a szóban forgó esemény előtt jelentek meg, de csak kis létszámban fordultak elő, és jelentéktelenek maradtak egészen a karni pluviális eseményig. A nedves időszak után hirtelen beköszöntő száraz környezet adta meg a lökést a dinoszauruszoknak - magyarázta Mike Benton professzor.

Ez az időszak azonban nem csak a dinoszauruszok számára volt kedvező, nagyon sok ma élő növény- és állatcsoport jelent meg, köztük az első teknősök, krokodilok, gyíkok és emlősök néhány képviselője. A karni pluviális esemény az óceán élővilágára is hatással volt. Akkor jelentek meg a maihoz hasonló korallzátonyok és számos plankton, ami az óceánvíz összetételének alapvető változását sugallja.

A paleontológusok mostanáig öt fő kihalási eseményt azonosítottak az elmúlt 500 millió évre visszamenőleg. Ezek mindegyike óriási hatással volt a bolygóra és az élővilág fejlődésére. - Nekünk sikerült azonosítanunk egy újabb nagy tömegkihalást, amelynek egyértelműen meghatározó szerepe volt a szárazföldi és az óceáni élet újraindításában, megteremtve az alapjait a mai ökoszisztémáknak - jegyezte meg Jacopo Dal Corso.

Fotók: Getty Images

9 furcsa külsejű állat, amivel Magyarországon is találkozhatsz

Magyarország védett állatai sokszor nagyon furcsa külsővel rendelkeznek. Ilyen közelről még sosem láthattad őket.

Ezt is szeretjük