Furcsa kis állat maradványait azonosították: a macskaméretű, ormányos emlős így élhetett
Az utolsó dinoszauruszok korában élt egy különös, ősi emlős.

emlos
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az utolsó dinoszauruszok korában, mintegy 66 millió éve élt egy különös, macskaméretű emlősállat Madagaszkáron. A Denveri Természettudományi múzeum kutatói a fajt a Nature tudományos lap friss számában mutatták be.

Az állat maradványainak felfedezése megkérdőjelezi azt a korábbi feltételezést, hogy evolúciójuknak ebben a korai szakaszában az emlősök általában elég kicsik, nagyjából egérméretűek voltak. A kutatók szerint a most bemutatott egyed 3 kilogrammos lehetett, és amikor elpusztult, még nem érte el felnőttkori méretét.

Őrült bestia

Az Adalatherium hui rendszertani nevű őslény - úgy vélik - üregi állat volt, neve görög és a Madagaszkáron beszélt malgas szavakból áll össze, jelentése őrült bestia. Ormányában jelentős számú ideg futott, ez a terület tehát rendkívül érzékeny lehetett. Ez a vonás gyakorta megfigyelhető az üreget ásó állatoknál.

Mielőtt az emlősök birtokukba vették volna a szárazföldet, valószínűleg sokáig menekülniük kellett a náluk nagyságrendekkel nagyobb dinoszauruszok és más ragadozók elől.

Az egyed fosszíliájára 1999-ben bukkantak rá a Madagaszkár északnyugati részén lévő Mahadzsanga-medencében. Ez a legteljesebb és legjobb állapotban fennmaradt emlős a dinoszauruszok korából a Gondwana nevű ősi déli szuperkontinensről, amely egykor Indiát és Afrikát is magába foglalta. Amikor az Adalatherium élt, a Gondwana töredezett, Magaszkár már szigetté vált.

A cikk az ajánló után folytatódik

A kutatócsoport úgy véli, a szigetlakó állatnak más ragadozók elől kellett menekülnie, és eltérő lehetett az élelme is, mint a szárazföldi emlősöké, talán ezért nőtt ekkorára - írja a BBC hírportálja.

Kiemelt kép: Twitter/Denver Museum

Majdnem járda lett a dinoszaurusznyomokból

Több tucat megkövesedett őshüllő- és dinoszaurusz-lábnyomra bukkantak egy amerikai történelmi parkban. A ritka és borzasztóan értékes lenyomatokat a park egyik önkéntese, a földtanban és őslénytanban jártas Tom Stack fedezte fel az egyik túraútvonal kövezésére használt kőlapok között.

Ezt is szeretjük