Elképesztő részletre bukkantak néhány dinoszaurusz-lábnyom felszínén
Élesen kirajzolódó bőrlenyomattal fedett dinoszaurusz-lábnyomokat találtak Dél-Koreában.

labnyom
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Tökéletes bőrlenyomattal fedett dinoszaurusz-lábnyomokra bukkant a dél-koreai Csindzsu városa közelében a helyi egyetem kutatója: először találtak a világon ilyen leletet. Paleontológusok általában dinoszauruszcsontok és -lábnyomok megtalálásáról adnak hírt, a puha szövetek, mint az izmok vagy a bőr maradványai, nagyon ritkák, és általában nem jó állapotban őrződnek meg.

Az eddig megtalált dinoszaurusz-lábnyomoknak csupán 1%-án találtak bőrmaradványokat. Kim Kjong Szo, a Csindzsu Egyetem PhD hallgatója, a páratlan lelet megtalálója koreai, kínai és amerikai kutatókkal írt közös tanulmányban számolt be a felfedezésről a Nature tudományos lapcsoporthoz tartozó Scientific Reports című folyóiratban.

dinoszaurusz-bor

- Ezek a valaha talált első lábnyomok, melyeken a bőrlenyomat az összes lábnyom teljes felületét fedi - idézte Martin Lockley-t, a Denveri Egyetem professzorát a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő hírportál. A kréta időszakból származó lábnyomok, melyeket a legkisebb ismert theropoda, a minisauripus hagyott hátra, mintegy két és fél centiméter hosszúak. Egy olyan lelőhelyen bukkantak rájuk, ahol már korábban is találtak minisauripus-nyomokat, de most először bőrlenyomattal.

- A lábnyomokat a finomszemcsés iszap nagyon vékony rétegében hagyta a dinoszaurusz. Amikor a feketerigó nagyságú dinoszaurusz rálépett erre a ragadós felületre, lába bőrének struktúrája tökéletesen lemásolódott - magyarázta Lockely. A dinoszaurusz bőrének struktúrája olyan, mint egy jól szőtt szöveté, és nagyon hasonlatos azokhoz a ritka, mumifikálódott bőrmaradványokhoz, melyek Kínában talált tollas madarak lábán láthatók. A kínai madarak lábának alakja azonban különbözik a koreai dinoszauruszétól.

A kiemelt kép illusztráció. Forrás: Getty Images.

Majdnem járda lett a történelmi jelentőségű kőlapokból

Több tucat megkövesedett őshüllő- és dinoszaurusz-lábnyomra bukkantak egy amerikai nemzeti parkban. A ritka és borzasztóan értékes lenyomatokat a park önkéntese fedezte fel az egyik túraútvonal kövezésére használt kőlapok között.

Ezt is szeretjük