40 évig valami egészen másnak hitték a kutatók a fosszíliát - Ismeretlen fajtól származik
Új dinoszauruszfajt azonosítottak paleontológusok: úgy vélik, az eddig feltételezettnél több faj is létezhet.

regesz
beauty and style
Top olvasott cikkek

Új dinoszauruszfajt azonosítottak brit és dél-afrikai kutatók egy több mint negyven éve Dél-Afrikában talált fosszília alapján. A maradványokra 1978-ban bukkantak, és azóta a johannesburgi Witwatersrand Egyetem gyűjteményében őrizték. Akkor a kutatók úgy vélték, hogy a korai jura időszakban élt massospondylus maradványait találták meg.

Ám a csontok és a koponya újabb vizsgálatából kiderült, hogy egy teljesen új fajról van szó - adta hírül a Phys.org tudományos ismeretterjesztő hírportál. A PeerJ. című tudományos folyóiratban bemutatott tanulmány szerint a Ngwevu intloko - szürke koponya - nevű lelet a sauropodomorpha - gyíkláb formák - alrendjébe tartozó új faj, és egy teljesen új nemet takar.

Az állat három méter hosszú, izmos testalkatú és hosszú nyakú lehetett kicsiny fejjel, növényeket és kisebb állatokat fogyasztott, valamint két lábon járt. Valamikor 200 millió éve élt, a földtörténeti triász és jura időszak között, amikor jóval összetettebb ökoszisztémák uralták a bolygót. A massospondylus a dinoszauruszok egyik legelső neme, amely a jura időszak kezdetén élt.

Dél-Afrikában rendszeresen találtak maradványait, a sauropodomorpha alrendbe tartoznak, és a sauropodák elődjeinek tartják őket. A kutatók most elkezdik megvizsgálni az eddig massospondylusnak vélt fosszíliákat, mondván, annak az eddig feltételezettnél több faja is létezhet. A felfedezés segítheti a kutatókat abban, hogy jobban megértsék a triász és a jura közötti átmenetet.

A kiemelt kép illusztráció. Forrás: Getty Images.

Majdnem járda lett az értékes kőlapokból

Több tucat megkövesedett őshüllő- és dinoszaurusz-lábnyomra bukkantak egy nemzeti parkban. A ritka és borzasztóan értékes lenyomatokat a park egyik önkéntese fedezte fel az egyik túraútvonal kövezésére használt kőlapok között.

Ezt is szeretjük