Elképesztő kihalási hullám fenyeget: aggasztó a tudósok előrejelzése
Ijesztő adatokat közölt egy tudóscsoport, a 21. század végére akár félezer emlősfaj is eltűnhet a Földről.

veszélyeztetett-állatok1
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egy tudóscsoport előrejelzése szerint legalább 550 emlősfaj kihalhat ebben az évszázadban, ugyanakkor több száz fajt meg lehetne menteni a természetvédelmi erőfeszítések fokozásával - ismertette a kutatás eredményeit a BBC News.

A kutatók a földtörténet korábbi kihalási hullámaiból fennmaradt fosszilis maradványok alapján számolták ki, hogy hány emlősfaj tűnhet el az évszázad végére a Földről. Mint a Science Advances folyóiratban publikált tanulmányban felhívták rá a figyelmet: minden eltűnt fajjal a Föld természettudományának egy darabját veszítjük el.

Az ember felel az állatok kihalásáért

A kutatók szerint az elmúlt évtizedekben kihalt emlősökért szinte teljes mértékben az emberi tevékenység volt a felelős. Hozzátették: amennyiben nem sikerül fellépni ez ellen a tendencia ellen, a kihalási arány növekedni fog.

veszélyeztetett-állatok3
Fotó: B.s.p.i / Getty Images Hungary

Tobias Andermann, a Göteborgi Egyetem tudósa, a Göteborgi Globális Biodiverzitási Központ kutatója elmondta, hogy a riasztó forgatókönyv ellenére több száz, akár ezer fajt is meg lehet menteni a kihalástól célzott és hatékony megőrzési stratégiákkal.

A cikk az ajánló után folytatódik

A tanulmányhoz a kutatók létrehoztak egy nagy adatbázist, amelyben a földtörténet legutóbbi kihalási hullámaiból a fosszilis maradványok adatait gyűjtötték össze. A jelenleg veszélyeztetett státuszú fajokat figyelembe véve, számítógépes szimulációval jósolták meg, hogy 2100-ra milyen arányokat ölthet a kihalás.

Modelljük szerint az elmúlt évszázadokban bekövetkezett kihalások csak a jéghegy csúcsát jelentik, a következő évtizedekben fenyegető kihalási hullámhoz képest.

veszélyeztetett-állatok2
Fotó: James Warwick / Getty Images Hungary

Tavaly egy tudósokból álló kormányközi testület arra figyelmeztetett, hogy egymillió állat- és növényfajt fenyeget a kihalás. A szakemberek hangsúlyozták, hogy az emberiség belépett a hatodik tömeges kihalás korszakába, és amit most tesz, valószínűleg meghatározza majd az egész jövőjét.

9 furcsa külsejű állat, amivel Magyarországon is találkozhatsz: ilyen közelről még sosem láthattad őket

Magyarország védett állatai sokszor nagyon furcsa külsővel rendelkeznek.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük