Drámai változás fenyeget az állatvilágban: minden eddiginél pontosabban mutattak rá a kutatók
Felgyorsult a szárazföldön élő gerincesek kihalása.

szumatrai-orrszarvu
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A vadállat-kereskedelem és más emberi tevékenységek hatásai felgyorsították a szárazföldi gerincesek kipusztulásának folyamatát. Több száz faj már kihalt, és jóval több áll a kihalás szélén - állapította meg a Stanford Egyetem tudósai vezette kutatócsoport legújabb tanulmányában.

Az amerikai tudományos akadémia folyóiratában - PNAS - bemutatott kutatásban a Természetvédelmi Világszövetség, röviden IUCN vörös listáján szereplő és a Birdlife International szervezet által 29 400 szárazföldi gerinces fajról összegyűjtött adatokat elemezték. Kimutatták, hogy 515 szárazföldi állatfaj a kihalás szélén áll, és valószínűleg kipusztul húsz éven belül, azaz annyi, amennyi kipusztult a teljes múlt században. Ezen 515 faj fele esetében az egyedszám kevesebb mint 250. Az állatok többsége a trópusokon és szubtrópusokon élő emlős, madár, hüllő és kétéltű.

Dominóhatástól tartanak a kutatók

A kihalás szélén álló - kevesebb mint ezer egyeddel bíró - szárazföldi gerincesek között van a szumátrai orrszarvú, a Clarion-ökörszem, a galápagosi óriásteknős Espanola-szigetén élő alfaja és a harlekinbéka. 77 faj esetében álltak rendelkezésre történelmi adatok, és a kutatók kimutatták, hogy ezen fajok populációinak 94%-a már eltűnt.

Harlekinbéka
Harlekinbéka
Fotó: Wikipedia/Mauricio Rivera Correa

388 szárazföldi gerinces faj populációi ötezer egyednél kevesebbet számlálnak, és 84%-uk ugyanabban a térségben él, mint az ezer egyedszámnál kisebb fajok, ami dominóhatást indíthat el - figyelmeztettek a kutatók.

- A kihalás kihalást szül - írták a tanulmány szerzői, akik ezért azt szorgalmazzák, hogy valamennyi ötezer egyedszámúnál kisebb fajt sorolják a súlyosan veszélyeztetett fajok közé az IUCN vörös listáján. - Amit a jelenlegi kihalási válság megelőzéséért a következő két évtizedben teszünk, az fajok millióinak sorsát fogja meghatározni - hangsúlyozta Gerardo Ceballos, a tanulmány társszerzője, a Mexikói Nemzeti Autonóm Egyetem Ökológiai Intézetének kutatója.

A cikk az ajánló után folytatódik

A kutatók kezdeményezték, hogy a fajok védelmére szülessen globális megállapodás a vadállatok kereskedelmének tilalmáról. - Rajtunk múlik, hogy eldöntsük, milyen világot akarunk hagyni a következő nemzedékekre - egy fenntarthatót vagy egy kietlent, ahol az általunk létrehozott civilizáció széthullik, és nem tovább épül a múlt sikereire alapozva - mondta Peter Raven, a tanulmány társszerzője.

Kiemelt kép: Getty Images

Érdekes fotókon a mai világ kettőssége

Sok ember az eddig jól bevált, több tízezer évre visszanyúló hagyományaik szerint él, harmóniában a környezettel, ugyanakkor hozzájuk is szép lassan begyűrűznek a modern civilizáció vívmányai. Nagyon érdekes megfigyelni ezt a kettősséget.

Ezt is szeretjük