Különös hangot hallottak az erdőből a szigetlakók: igazi kincsre bukkantak
Új pár felfedezése jelent reményt a világ legritkább főemlősfaja fennmaradására.

hainan
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A világ legritkább főemlősfaja, a hajnani gibbon egy hímét és egy nőstényét fedezték fel. A pár új reményt jelent a világ legveszélyeztetettebb főemlősfajának fennmaradására. Az erdőirtás és az orvvadászat a kihalás szélére sodorta a fajt, mely ma már csak a kínai Hajnan-szigeten él vadon.

Az 1950-es években kétezerre becsülték a számukat, az 1970-es évekre már csak kevesebb mint tíz maradt belőlük. A legutóbbi egyedszámlálás szerint populációjuk megháromszorozódott, a több mint harminc állat öt különböző családi közösségben él. A törékeny populáció a hongkongi Kadoorie Farm és Botanikus Kert hajnani gibbonokat mentő projektje több évtizedes munkájának köszönhetően növekedett ekkorát.

A sziget lakói figyeltek fel a hangjukra

- El sem tudom képzelni, milyen szomorú lenne a hajnani esőerdő, ha eltűnnének belőle ezek a csodaszép teremtmények és gyönyörű énekük - mondta Philip Lo, a projekt vezető munkatársa. A gibbonok arról híresek, hogy ügyesen lendülnek ágról ágra az erdei lombkoronában, miközben hangos kiáltásokkal jelzik területük határait. Az ivarérett példányok hajnalonta duettet énekelnek, hogy összetartozásukat erősítsék.

A helyiek tavaly lettek figyelmesek egy pár kiáltásaira az erdőnek egy olyan részéből, amelyik távol esett a fő populáció területétől. Később meg is figyelték őket, hallották a közös éneküket, ami arra utal, hogy stabil párrá fejlődtek - írta a BBC hírportálja.

A gibbonok családi közösségeket alkotnak, amelyek egy hímből, két nőstényből és fiatal utódaikból állnak. Az állatvédők nagy jelentőségűnek tartják egy ötödik aktív pár felfedezését az erdő egy különálló részében, reményeik szerint növeli a faj fennmaradásának esélyeit.

A cikk az ajánló után folytatódik

A gibbonmentő munka 2003-ban kezdődött: őrjáratokat indítottak, megfigyelték és kutatták a gibbonok viselkedését és életét, valamint több ezer fát ültettek, hogy élelmet és lakóhelyet biztosítsanak nekik.

A világon csaknem húsz gibbonfaj él Észak-Indiától Borneóig, legtöbbjük létét fenyegeti az erdők pusztulása, az illegális vadászatuk és kereskedelmük. Nemrég halt ki két gibbonfaj Kínában, ahol az összes fennmaradt fajt a súlyosan veszélyeztetett kategóriába sorolta a Természetvédelmi Világszövetség, röviden IUCN.

Kiemelt kép: Getty Images

Tündéri fotókon a különleges vidrák

A játékos vidra hajdanán szinte az összes európai országban megtalálható volt, ám mára veszélyeztetett fajnak nyilvánították. Az állatvédők a mai napig is azért küzdenek, hogy még legalább a következő generáció is megismerkedhessen a vizek bohókás emlősével.

Ezt is szeretjük