Gyönyörű rajzok díszítik a 200 fős magyar falu házait: különleges kezdeményezés miatt szépült meg Bódvalenke
Az ország egyik legszegényebb településén néhány évvel ezelőtt különleges projekt keretében szépültek meg a házak.

bódvalenke-borító
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Vannak települések, amik méretükből vagy fekvésükből adódóan teljesen kiesnek az ország vérkeringéséből. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei törpefalura, Bódvalenkére ez hatványozottan igaz, hiszen nemcsak a forgalmas utaktól vagy nagyvárosoktól van távol, hanem a munkalehetőségektől is, így ez az ország egyik legszegényebb települése.

A nehezebb körülmények ellenére a faluban valami olyan jött létre, amire sehol máshol nincs példa az országban: gyönyörű freskók díszítik a házait, amitől egy teljesen más képet kapott, ráadásul ezzel nemcsak a helyieket támogatták, hanem az előítéletekkel is szembementek.

Freskók díszítik a házak falát Bódvalenkén

A nagyjából 200 fős falu Észak-Magyarországon, a szlovák határtól nem messze található, 57 kilométerre Miskolctól. A 95%-ban romák lakta település már sok éve nehéz helyzetben van: a közelben szinte alig van munkalehetőség, csak nagyon ritkán jár ide busz, a házakba nincs bevezetve a víz és a gáz. A helyiek folyamatosan küzdenek megélhetési problémákkal, a falu honlapján külön fel is tüntették, milyen adományokra van nagy szükségük. Csak a polgármesternek és egy hivatali alkalmazottjának van állandó munkája, a többi ember közmunkákból él, az átlagos egy főre jutó jövedelem havonta 16 ezer forint. Sokáig csak két nevezetesség volt itt, a református templom és a 19. században épült Lenkey-kúria. Ez azonban néhány évvel ezelőtt teljesen megváltozott.

bódvalenke1
Fotó: Teteneverdle / Indafotó

A tolmácsként és műfordítóként dolgozó Pásztor Eszter nem ilyen közegben nevelkedett, viszont sokat hallott arról a szegénységről, ami Borsod kicsi falvaiban jelen van, ezért úgy érezte, valamit tennie kell értük. Kezdetben egy ökofalu ötlete fogalmazódott meg a fejében, ahol a lakosok megtermelhetik a napi betevőjüket, gazdálkodhatnak, ehhez azonban nem voltak adottak a körülmények, így 2009-ben egy egészen más jellegű projektbe vágott bele.

bódvalenke2
Fotó: magocilla / Indafotó

A Bódvalenke Freskófalu projekt keretein belül az Európa Műhely Kulturális és Közművelődési Társaság roma művészeket kért fel arra, hogy a házak falait újravakolják, majd valamilyen csodálatos festményt alkossanak. A világ minden tájáról érkeztek ide roma festők, jelenleg 18 művész 33 képe látható itt, főként a helyi legendákat és a klasszikus cigány témákat ábrázolják. Lényegében kialakult egy szabadtéri tárlat, ami a világon egyedülálló, és több célt is szolgál: egyrészt hozzájárul a megbélyegzés, az előítéletek lebontásához, illetve bizonyítja, hogy egy picike roma falu is képes saját erőből tenni azért, hogy kilábaljon a mélyszegénységből.

bódvalenke3
Fotó: magocilla / Indafotó

A kezdeményezés másik fő célja az volt, hogy egy különleges látványosságot hozzanak itt létre, ami által az ország minden pontjáról megismerik a falu nevét és értékeit, ez pedig vonzza majd a turistákat, ami által az infrastruktúra is sokat javulhat. Az elmúlt évek tapasztalatai pozitívak, sokan a freskók miatt hallottak először Bódvalenkéről, és ezért utaztak ide, hogy jobban megismerjék az itt élők életét, kultúráját, évente több ezer ember kereste fel a települést, amikor még újdonságnak számított a freskófalu híre.

Ilyen az élet ma Bódvalenkén

Bár a 2010-es évek elején nagy volt az érdeklődés Bódvalenke iránt, még egy kisvendéglő építésének ötletét is fontolgatták, ma már szinte minden olyan, mint korábban volt. Szegénység, kilátástalan körülmények és éhes gyerekek jellemzik a falut, munka továbbra sincs, és a freskókra is csak kevesen kíváncsiak. Pedig nagyon érdemes lenne errefelé tervezni egy-egy hétvégi kiruccanást, a település környékén több túraútvonal is csábítja a kirándulókat. Az idelátogatók beszámolói ráadásul mind nagyon hasonlóak egymáshoz: a faluban mindenki közvetlen és vendégszerető, a lakók szívesen vezették körbe őket az utcákon, és a festményekről is szeretnek mesélni.

20-an sem lakják, pedig képeslapra illik az apró borsodi falu

Az aprócska Tornakápolna télen-nyáron varázslatos látvány a Galyaság szívében.

(Borítókép forrása: magocilla / Indafotó.)

Ezt is szeretjük