31-en lakják az icipici, bájos magyar falut: Tornabarakony tornácos házikóit imádják a kirándulók

Az Aggteleki-karszt és a Szalonnai-hegység közelében levő apró zsákfalu, Tornabarakony csak úgy csábít a túrázásra!

tornabarakony kép
beauty and style
Top olvasott cikkek

Borsod-Abaúj-Zemplén megye északi részén, az Aggteleki-karszt és a Szalonnai-hegység közelében fekszik a meseszép Tornabarakony, amely télen-nyáron csábít a kellemes kirándulással egybekötött elvonulásra. A 2020-as adatok szerint 31 fő lakta település nyugodt és festői.

A Tornai-dombság páratlan fekvésű zsáktelepülése egy kis gyöngyszem, és közúton egyedül Tornaszentandrás felől közelíthető meg. A települést csodás tájak veszik körbe, a Barakonyi-patak völgye idilli, a közeléből pedig gyönyörű panoráma tárul a dimbes-dombos vidékre.

Tornabarakony, a túrázók kedvence

A hegyi falut az Országos Kéktúra útvonala is érinti, méghozzá a 25., Bódvaszilas és Boldogkőváralja között vezető szép és változatos szakasz, így nagyon népszerű a kirándulók körében. Közvetlenül Bódvarákó vagy Rakacaszend felől megközelíthető a kék turistajelzést követve.

tornabarakony utca
Fotó: Indafotó/bkta2010

Külön öröm, hogy az út végigvisz a település főútján is, így kellőképp megcsodálhatók a házikói, akár egy pihenőre is van lehetőség, több hagyományos berendezésű szálláshely a kirándulók rendelkezésére áll, még a kutyával, macskával érkezők is megtalálják itt a számításaikat.

A környék egyébként hosszú múltra tekint vissza, már az Árpád-korban lakott volt, bár a török korban elnéptelenedett, birtokosai, a Barakonyi család jóvoltából újra feléledt, a benépesítés érdekében ruszin nemzetiségű görögkatolikus jobbágyokat költöztettek oda. Ők az 1700-as években fatemplomot is építettek, amely később leégett, a helyére ugyancsak görögkatolikus templom épült a 19. században, mely ma is látható. A felekezeti múltra utalnak a falu határában levő útszéli keresztek az úgynevezett pléhkrisztusokkal.

A cikk az ajánló után folytatódik

A legszembetűnőbb és sokak számára legvonzóbb látnivaló a hagyományos, százéves utcakép, mely a régi népi építészetet idézi meg a mai napig. 

Természeti kincsek a Barakonyi-patak völgyében

A kéktúrázók jól bejárják a környéket, amely tele van természeti kincsekkel. Az Aggteleki-karsztban eredő Barakonyi-patak völgyében érdemes picit elidőzni, akár a környék nagy becsben tartott, védett vadvirágát, a mocsári kockásliliomot is megcsodálhatják a kirándulók, mely április-május tájékán virágzik. A hűsítő, sekély patak elsősorban rovaroknak ad otthont, csíkbogarak és csiborok élnek benne. 

A közelben nemcsak a Kéktúra útvonala tartogat látnivalókat. Rakacaszend felől a kék kereszt jelzést követve érhető el a Rakaca-víztározó, amely remek lehetőséget ad egy nyugodt, tóparti kiruccanásra. A tótól északra levő Martonyiból pedig egy kis kitérőt lehet tenni a Háromhegyi Pálos templom- és kolostorrom felé is, mely meglepően épségben maradt fenn az erdő közepén. Tornaszentandrástól pedig az Esztramos-hegyi volt kőfejtő ér meg egy túrát.

Tornakápolnát se hagyd ki!

Az Aggteleki-karszt mellett található Tornakápolna is. Az aprócska település télen-nyáron varázslatos látvány.

(Képek: Indafotó/bkta2010, fovarosi.blog.hu, Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük