Csodás kincseket rejt Matyóföld szíve: minden évszakban remek élményt nyújt Mezőkövesd

Mezőkövesd városa egyre modernebbé válik, de nagyon fontos számukra a hagyományok őrzése is.

mezőkövesd1
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha a Matyóföld kerül szóba, a legtöbb embernek valószínűleg a meseszép minták, a népművészet és a hímzés jut eszébe, amire a helyiek a mai napig nagyon büszkék. A tájegység azonban ennél sokkal több kincset tartogat, amit legalább egyszer mindenképp érdemes felfedezni: Mezőkövesd látnivalói is megérnek egy utat.

Az Alföld északi részén, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében található Matyóföld nem egy nagy tájegység, három települést foglal magába, Tardot, Szentistvánt és Mezőkövesdet. Ennek ellenére kultúrájuk és értékeik nagyon is gazdagok, nem beszélve a csodás tájról és a folyamatos fejlesztésekről, amik által egyre fontosabb turisztikai célponttá is válik a vidék.

Hagyományok modern köntösben Mezőkövesden

A Matyóföld fővárosa, Mezőköved igazán szerencsés az elhelyezkedése tekintetében: az M3-as autópályán akár másfél óra alatt elérhető Budapestről, de közel van Egerhez és Miskolchoz is, így annak is jó kiindulási pont lehet, aki hosszabb túrát tervez a Bükkbe vagy éppen a Tisza-tóhoz. A nagyjából 16 ezres lakosú várost legtöbben valószínűleg a fürdőjéről vagy a Mezőgazdasági Gépmúzeumról ismerik, a népi kultúra szerelmeseinek azonban mindenképp érdemes felkeresnie a Hadas városrészt is.

A bájos, nádfedeles házikókat felsorakoztató negyed nemrég jelentős felújításon ment keresztül, pályázati forrásból többek közt kiépült a csapadékvíz-elvezetés, új burkolatot kaptak az utcák, valamint zöldfelület-rekonstrukcióra is sor került. Az itt található egykori Táncpajta is megújult, Hadas Látogatóközpontként funkcionál, ahol nemcsak a matyó világ szépségeit bemutató, modern kiállítással lehet találkozni, de gyakran tartanak rendezvényeket is, és a helyi Tourinform iroda is itt kapott helyet.

Bájos kis parasztházak sorakoznak a Hadas városközpontban Mezőkövesden.
Bájos kis parasztházak sorakoznak a Hadas városközpontban Mezőkövesden.
Fotó: Simon Dorina / Femina

A Hadas azonban más élményekkel is szolgál a látogatók számára. A városrész 100-150 éves parasztházaiban számos alkotóház található, ahol az érdeklődők többek között a bútorfestés, fazekasság vagy épp a mézeskalács-készítés fortélyaiba is betekintést nyerhetnek, de akár a hagyományos matyó hímzéssel is megismerkedhetnek. A korhűen berendezett parasztházak szinte visszarepítenek minket az időben, és általuk megtapasztalhatjuk az egykor itt élők mindennapjait, és a különleges népi kultúrájuk kialakulását. Érdemes meglátogatni a Kis Jankó Bori Emlékházat, ami a leghíresebb rajzolóasszonynak, Kis Jankó Borinak állít emléket, aki nélkül a matyóhímzést nem úgy ismernénk, mint ma. 

A Kis Jankó Bori Emlékház bemutatja, hogyan éltek egykor a helyiek ezen a vidéken.
A Kis Jankó Bori Emlékház bemutatja, hogyan éltek egykor a helyiek ezen a vidéken.
Fotó: Simon Dorina / Femina

A város gyakran rendez különböző fesztiválokat is, amikre az egész országból várják az érdeklődőket. Az egyik legnépszerűbb program a Matyó húsvét, amit idén április 17-18-án tartanak a Hadas városrészben. Táncbemutatókkal, koncertekkel, vásárral és kézműves programokkal is készülnek, de természetesen hétfőn a vödrös locsolkodás sem maradhat el, így egy életre szóló élmény marad a húsvét kicsiknek és nagyoknak. Az évente megrendezésre kerülő Zsóry Fesztiválra pedig nyáron kerül sor, itt a sportprogramok mellett szórakoztató műsorok és koncertek lesznek láthatók.

A kikapcsolódás szerelmesei is megtalálják a számításaikat Mezőkövesden

Mezőkövesd annak sem fog csalódást okozni, akinek a kultúra mellett a kikapcsolódás is fontos szempont, ha úti célt választ. A város egyik legismertebb látványossága a Zsóry Gyógy- és Strandfürdő, amit gyakran az első három hazai gyógyfürdő között említenek. Ennek a 60°C fokos víznek Magyarország összes gyógyvizei közül a legmagasabb a kéntartalma, ez pedig remekül alkalmas a reumás betegségek, ízületi kopások, sérülések gyógyítására és kezelésére.

Itt a vendégek kinti és benti medencékben is élvezhetik a víz jótékony hatásait, de a családosok számára is ideális hely, hiszen az élménymedencék és csúszdák remek szórakozási lehetőséget nyújtanak. A wellnessrészlegen többféle szauna, só-, aroma- és gőzkabin mellett terápiás medence és jégkút is gondoskodik a feltöltődésről. A fürdőben és környékén is folyamatosan zajlanak a fejlesztések, hogy a legjobb élményt tudják nyújtani az idelátogatóknak. 

A Balneo Hotel megújult külsővel várja a pihenni vágyókat.
A Balneo Hotel megújult külsővel várja a pihenni vágyókat.
Fotó: Balneo Hotel

Mivel a gyógyfürdőt és Mezőkövesdet évente több százezren keresik fel, ezért számos szálláshely közül lehet válogatni a környéken. A négycsillagos Balneo Hotel csupán néhány perc sétára található a strand bejáratától, de akár a szálloda területén belül is élvezhetők a gyógyvíz és a wellness nyújtotta szolgáltatások, hiszen jól felszerelt fürdőközpont található itt.

A 2021-ben megújult hotel közelében érdemes betérni a Rózsa Étterembe is, ami nemcsak amiatt különleges, hogy remek fogásokat szolgálnak fel, hanem a hagyományos berendezés is egyedülálló élményt nyújt. A kézzel festett bútorok mind a Hadas városrészben tevékenykedő népi iparművész, Kovács Szabolcs bútorfestő keze nyomát dicsérik, a minták között nem találunk két ugyanolyat, ez pedig igazán egyedivé teszi őket.

Gyönyörű, kézzel festett bútorokból nincs hiány a Rózsa Étteremben.
Gyönyörű, kézzel festett bútorokból nincs hiány a Rózsa Étteremben.
Fotó: Simon Dorina / Femina

A szállodán és a környező remek szálláshelyeken kívül hamarosan már prémiumvendégházakban is várják a Mezőkövesdre érkezőket, hiszen a fürdő közvetlen szomszédságában kerül kialakításra egy kemping, ahol húsz luxuskategóriás faház kap majd helyet. Itt korlátlan átjárást biztosítanak majd a Zsóry fürdő területére, valamint a házak mellett 30 sátorhelyet és 80 lakókocsis beállóhelyet is biztosítanak. A kemping várhatóan nyár elején elkészül, így még több lehetősége lesz az ide utazóknak. A kisváros tehát szépen fejlődik, és remek kikapcsolódást, valamint szellemi feltöltődést nyújt az év minden részében.

3 nő, akik életben tartják a csodálatos matyó hagyományokat

A matyó népművészet szemkápráztató virágai ma is élnek és virulnak.

(Borítókép forrása: Tourinform iroda, Mezőkövesd)

Ezt is szeretjük