Hihetetlen gyógyerő van a vízben: mutatjuk, melyik magyar fürdő milyen bajra való
Ha sajog a gerinced, ízületi panaszaid vannak, vagy csak egyszerűen kifáradtál, csodát tesz veled a gyógyvíz.

gyógyvíz
beauty and style
Top olvasott cikkek

Balneoterápiának hívják azt, amikor gyógyvizes kúrával regenerálódik vagy gyógyul az ember. A termálvizekben gazdag régiókba sokan nemcsak betegként utaznak, hanem megelőző és egészségmegtartó jelleggel is fürdőznek.

A vizes terápiákra épülő gyógyturizmus virágzik Magyarországon, ugyanis hazánk szerencsés geológiai és hidrológiai fekvésének köszönhetően számos gyönyörű helyen termálfürdőzhetsz.

Mit jelent a gyógyvíz?

gyógyászati célokra használt termálvíznek literenként minimum 1000 milligramm ásványi anyagot kell tartalmaznia, ezért nem minden termálvíz számít gyógyvíznek. Amelyiknél nem bizonyította az Országos Gyógyhelyi és Gyógyfürdői Főigazgatóság a megfelelő gyógyhatást, az megmarad meleg vizű, 30 foknál magasabb hőmérsékletű termálvíznek.

termálvíz

A gyógyforrások vize olyan ásványi anyagokat tartalmaz, melyek orvosilag alátámasztottan hatékonyak a különböző betegségek ellen. A hatóanyagok révén itthon régiókban csoportosulnak azok a gyógyfürdők, melyek egy bizonyos panaszcsoport enyhítésére alkalmasak. 

Milyen panaszra milyen víz való?

Fontos, hogy a kúraszerű kezelésbe csak orvosi javaslatra, ne önkényesen vágj bele, és akkor is betartsd az utasításokat. Kisebb problémák esetén néhány látogatás is elég lehet. A Magyarországon feltörő gyógyvizek a következő bajokra valók.

  • A kéntartalmú gyógyvizek elsősorban reumatikus panaszokra jók. A Bükkalján, Bogácson és Mezőkövesden van ilyen fürdő, illetve Harkányban és Balfon.
  • A kloridos-sós vizek nőgyógyászati gondoknál jótékony hatásúak, ilyen víz a Hanságon van, Debrecen és Hajdúszoboszló térségében, Sárváron, illetve Nyíregyháza-Sóstón.
  • A radonos termálvizek fájdalomcsillapító jellegűek, a Bükk környékén, Egerben és Miskolctapolcán van ilyen gyógyvíz, emellett a Hévízi-tó is ilyen.
  • Az alkalikus víz emésztőszervi és légúti panaszoknál jó, és a Mezőségre kell utazni érte. Van ilyen Gyulán, Mezőtúron, Szolnokon és Szegeden.
  • A földes-meszes tartalmú, kalciumban és magnéziumban gazdag termálvizeket szív-, gyomor- és reumatikus panaszokra ajánlják az orvosok, és Budapesten és környéken törnek fel a mélyből. A budai fürdők mellett Esztergomban és Székesfehérváron is ilyen víz van.
  • A szénsavas gyógyvizek, melyek kimondottan a fájdalmas reumás tünetekre javallottak, a Balaton környékén is fellelhetőek, így Balatonfüreden és Csopakon is ilyenben lehet mártózni.

A legtöbb gyógyvíz ivókúraként is alkalmazható.

Ilyenkor tilos gyógyfürdőbe menni

A súlyos szív- és érrendszeri betegségeknél és a heveny gyulladásoknál nem javasolt a gyógyfürdő. Bár ízületi bántalmaknál hatásos, ha gyulladt az ízület, akkor ellenjavallt. Friss és mély bőrsérülésekkel és nyílt sebekkel sem szabad termálvízbe menni. Érelmeszesedésnél és kezeletlen pajzsmirigyproblémánál sem szabad gyógyfürdőkúrát venni, és a terhességnél is ki kell kérni az orvos véleményét.

Ahol a levegő gyógyít

Nemcsak a víz, de a tiszta, friss levegő is lehet gyógyító hatású. Ezek a legkeresettebb klimatikus gyógyhelyek Magyarországon.

Ezt is szeretjük