Nézz bele az 1927-es országimázsfilmbe: fantasztikus, színes filmen az akkori magyar világ

A film visszarepít dédszüleink idejébe, amikor nagyszüleink voltak gyerekek.

1927-es színes film Magyarországról
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Minél régebbi egy fotó, annál érdekesebb és annál különlegesebb, maga a varázslat: 21. századi emberekként láthatjuk a száz vagy annál több esztendeje múlt idők egy-egy, képbe zárt pillanatát. Ennél is fantasztikusabb élmény, ha mindazt, amit eddig csak fényképeken láthattunk, mozgóképen, sőt, színes mozgóképen csodálhatjuk meg.

Ilyen, hazánkat bemutató, francia gyártású film került haza Hollandiából. Az 1927-es, országimázsfilmnek is beillő filmet a Budapesti Francia Intézetben, a 3. Budapesti Klasszikus Film Maratonon mutatta be a holland filmtörténész, Elif Rongen. A felvétel, több hasonló tartalmú filmtekerccsel együtt, mindeddig a holland EYE Filmmuseum tárlatában volt.

Ilyen volt az 1920-as évek Magyarországa

A filmet a két világháború közt, az 1920-as években forgatták a francia Pathé filmstúdió operatőrei. Különböző településeken jártak, például Mezőkövesden, a Hortobágyon, Budapesten illetve Erdélyben is. Az, hogy az operatőrök olyan területen is forgattak, amelyet Trianon után leválasztottak az országról, az MTI vonatkozó híre szerint, akiket a Magyar Nemzeti Filmalap tájékoztatott, arra enged következtetni, hogy a film készítése több évig tartott, és már a békeszerződés aláírása (1920) előtt, vagy valamikor annak idején elkezdődhetett. Ez esetben a film 1927-es dátuma a befejezésének idejére utalhat, a felvétel egy-egy szakaszán pedig a még nagy Magyarország látható, amitől a film még különlegesebb számunkra, még ha több gondolatot fel is vet, miért éppen ezekben az években forgattak nálunk franciák.

A képkockák bemutatják a rendívül gazdag magyar népművészetet, és a szemet gyönyörködtető magyar népviseletet is. A felvétel további érdekessége, hogy színes: utólag, vegyszeres technológiával színezték meg, így még valóságosabb időutazás a film megtekintése.

Alább két további videó is megtekinthető, melyek egyike szintén 1927-es, a másik pedig 1913-1929 között készült Magyarországon. Ezeket ugyancsak az EYE Filmmuseum őrizte meg.

Fekete-fehér felvétel 1927-ből, Magyarországról:

 Részben színes felvétel 1913-1929-ből:

Videó és képek forrása: Pathé; EYE Filmmuseum.

Amikor a porcelánbabát csak nézni volt szabad

Sokat változott a világ: míg a mai gyerek százával kapja őket, a régi idők gyermekeinek olykor csak nézni volt szabad a játékokat.

A babákat sok kislánynak csak nézni volt szabad: gyerekjátékok nagyanyáink idején

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük