A Bükk vadregényes helye a Hór-völgy: igazi paradicsom a túrázók számára

A Hór-völgy Magyarország egyik leghosszabb és legszebb patakvölgye.

hór-völgy-ok

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A Hór-völgy Magyarország leghosszabb - 23 kilométeres - szurdokvölgye, mely a Bükki Nemzeti Park egyik gondosan ápolt és méltán féltett kincse: a Bükk egyik legszebb helyeként tartják számon, ahol számtalan látnivaló tekinthető meg, így igazi paradicsom a természetkedvelők számára.  

A Hór-völgy az ott eredő Hór-patakról kapta a nevét, amelynek útja Répáshutától délnyugati irányba, Mezőkövesdig tart, majd onnan ömlik a Kánya-patakba. A víz mentén négy település húzódik meg - Répáshuta, Cserépfalu, Bogács és Mezőkövesd -, amelyek számtalan látnivalóval kecsegtetnek: barlanglakások, kaptárkövek, pincesorok, tornácos parasztházak, tájházak, a Zsóry-fürdő és a Matyó Múzeum várja a látogatókat.

A Hór-völgy bejárata

A szurdok egykor fontos útvonal volt, melyen Mezőkövesd és Diósgyőr között lehetett közlekedni. A völgy egyik bejárata az Egertől 22 kilométerre levő Cserépfalunál található. Innen kiindulva mintegy 1,5 kilométernyire található a Suba-lyuk nevű barlang, ahol 1932-ben egy felnőtt nő és egy hároméves gyermek 60-70 ezer éves csontvázmaradványait tárták fel. A régészeti feltárás részleteivel az ott található múzeumban lehet megismerkedni.

Ha Cserépfalu mellett a hegy gerincére is felkapaszkodsz, a Bükki Nemzeti Park területén a romos Ódorvár maradványait, a csak engedéllyel látogatható Hajnóczy-barlangot és az útba eső, az erdészek munkáját bemutató Oszlai tájházat is láthatod. A Cserépfalutól induló körtúra, a 10 kilométeres Ördögtorony tanösvény remek betekintést nyújt a Bükk egyik legszebb helyére. 

Cserépfalu, Csete György kilátója.
Cserépfalu, Csete György kilátója.

A gyalogos vagy biciklis túra során megismerheted az Ördögtoronynak nevezett kaptárkövet, a Mész-patak szurdokát, vagy a gúnynevet viselő Kisamerikai-barlanglakásokat. A Berezdi sétány felett emelkedik a Millenniumi kilátó, ami az egykori cserépi kőfaragóknak állít emléket.

A falu utcáin végigsétálva hangulatos pincesorok, tornácos parasztházak, fazekasműhelyek és Gazdaház várja az odalátogatókat.

A cikk az ajánló után folytatódik

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

A Hór-völgye Bogácsról vagy Hollóstetőről indulva is megközelíthető, innen köves-murvás ösvény vezet végig az erdő nyugodt szakaszán.

Hollóstetőről indulva kék kerékpárosjelzésen elindulva kezdheted meg a közel 60 kilométeres túrát, ahol 5 kilométer után lehet elérni a gyertyánvölgyi üveghuták maradványaihoz, ahol annak idején a fúvott és csiszolt üvegtárgyakat állították elő. Tovább kerékpározva a Balla-völgy és Hór-völgy összenyílásánál elhelyezkedő Tebe-rétre juthatsz, ahol hallhatod a Hór-patak csörgedezését is. Az út a Bükk déli lábához, Cserépfaluhoz visz.

A Hór-patak folyása a Bükkben.
A Hór-patak folyása a Bükkben.

A völgy turisták számára kijelölt útját a tiszta vizű Hór-patak kíséri, a szerencsések pedig a völgy igazán különleges növény- és állatvilágával is találkozhatnak: a Hór-völgy gyakori lakója a szalamandra, a vadmacska, a cickányok, a pelék és a nagyvadak. A patak völgyének egyes részein a bugás fürtösveronika, tölgyesek, páfrányfajok, mogyorócserjék és színes, apró virágok fordulnak elő.

8 könnyű túra Magyarországon

Az erdő csendje, csordogáló patakocskák és friss levegő: mindenkinek szüksége van időnként kiszakadni a város zajából, és feltöltődni a természetben. Az alábbi túráknak a gyerekek és idősek is bátran nekivághatnak.

(Képek: Indafotó/bugyihusztár, Teteneverdle, lászló lovag.)

Ezt is szeretjük