4 dolog, amit ki ne hagyj, ha a Balatonon nyaralsz: igazi élményekkel gazdagodsz

A Balaton már javában várja a turistákat, indítsd a nyarat a legjobb helyeken!

sztgyhe1 130

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A tavasz olyan a Balatonon, hogy egyik nap még se híre, se hamva, másik nap meg berobban, és alig bírunk magunkkal. Így történt ez idén is, csak egészen május második feléig kellett várni, hogy az esős hidegből hirtelen szinte strandidő legyen.

Nem csak mi, a vendéglátók és programszervezők is hónapok óta készülnek a nyárra, és arra, hogy végre megmutassák, milyen újításokat találtak ki a kályha mellett ülve. Zánkán egy street-art projekt bemutatóján jártunk, és mini koncertet hallgattunk egy felújított pajtában, Badacsonytomajon megkóstoltuk a Hableány vadiúj, szintet lépett étlapját, a Szent György-hegyen a világ legkisebb borboltjának új teraszán kóstoltunk, ahol 2 hét múlva rendezik a Szent György-hegy HAJNALIG-ot, Szigligeten pedig egy mediterrán tapas- és koktélbárban vezettük le a napot.

KULTHÁLÓ helyszín Zánkán – Színes falu, színes ház a Kisbirtok Kultbázison

A Kultháló VEB2023 helyszínein idén is művészeti ágak, élmények és emberek érnek össze: a program lényege, hogy közelebb hozza az alkotás folyamatát a befogadóhoz, egyszerit és megismételhetetlent teremtsen. Helyiek a nagyvárosiakkal, zene a festészettel, lokális az egyetemessel, állandó a pillanatnyival. Így lesz ez a Kisbirtok Kultbázison is!

A Színes falu, színes ház projekt keretében 6 alkotás készül el. A képeket izgalmas szakértői beszélgetésekkel, művészeti sétákkal és improvizációs koncertekkel fűszerezve mutatják be minden hónapban. Szeptemberben pedig jön a finálé: a helyi gyerekkórus és asszonykórus, valamint a részt vevő underground pop, jazz-, soulzenészek adnak közös koncertet a felújított pajtában, és egy séta keretében lehet bejárni majd az összes elkészült művet, az alkotók által bemutatva.

Elsőként Jakócs Dorottya Káli istennő című alkotása készült el, ezt már most megnézhetjük a Kisbirtokon.

- A Színes falu, színes ház egy egész nyáron át tartó programsorozat, melynek keretén belül a látogatók megfigyelhetik az alkotás folyamatát, szakértőkkel beszélgethetnek, megtapasztalhatják, milyen egy zenei improvizáció részesének lenni. Természetesen a Kisbirtokon ezek mellett az események mellett is zajlani fog az élet: lesznek élő zenés kézműves foglalkozások, családi események, nemzetközi előadók koncertjei, piac – mondta Szabó Andrea házigazda.

Jakócs Dorottya Káli istennő című alkotásával.
Jakócs Dorottya Káli istennő című alkotásával.
Fotó: Chripkó Lili

- Amellett, hogy a létrejövő alkotások hosszú távon megmaradnak és a falu életének részébe simulnak majd, találkozásokat teremtünk, ahol a helyi értékek, az itt élők és kortárs zenészek, művészek közösen hoznak létre valamit - fogalmazott Budavári Dóra kommunikációs vezető.

- Minden alkalommal egy-egy meghívott zenészt - DJ Q-Cee, Eckü, Havas Miki, Monostory Barnabás, Cséry Zoltán, Pákay Petra - párosítunk össze helyi tehetségekkel, és persze én is zenélek majd. A kollaborációk meglepetések lesznek - mondja Tóth Sabina zenei vezető, aki nekünk is improvizált a sajtóúton.

A cikk az ajánló után folytatódik

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

Szintet lépett a Hableány – Magas minőségű regionális konyha Badacsony szívében

A felújított Hableány épülete nemcsak a Laposa Birtok központja, hanem Badacsony télen-nyáron élő találkozási pontja is. Étterem, borbár, borbolt és borászat egyben, ahol mindig történik valami. A nyári étlap kóstolóján megbizonyosodhattunk arról, hogy a Hableány szintet lépett, és komolyan veszik az ételek fejlesztését, tökéletesítését.

- A Hableányban folytatjuk az elmúlt évek munkáját, idén tavasztól frissítés érkezett. Megújult a választék, egyszerre lett lazább, könnyedebb és magasabb minőségű. Folyamatosan építjük be a legjobb alapanyagokat, mind a környékről, mind a nagyvilágból. Egyre nagyobb szerepet kapnak a pizzák és a small plate-k, célunk, hogy vendégeink egyedi ételeket is össze tudjanak állítani. Mindezt egy, a környéken is egyedülállóan széles italválaszték mellett, melynek gerincét továbbra is a saját borok és pezsgők adják - meséli Laposa Bence.

Ne hagyjátok ki a lazacpisztrángot, a borjú bécsit, mellé a Laposa Birtok legújabb pezsgőjét, és érdemes beírni a naptárba a június 10-i Balatoni Pezsgés kóstolót, ahol a tó környéki buborékos italoké lesz a főszerep.

Indul a nyár a Szent György-hegyen – Szent György-hegy HAJNALIG és Borbolt a völgyben: itt keresd a legjobb borokat és nyárindítást a Balaton mellett!

A Szent György-hegy tündéri szegletében, a Sárkányvölgy oldalában nyitotta meg Budavári Dóra, a Szent György-hegy hajnalig megálmodója kis pop-up borboltját már 2 éve, ami a „világ legkisebb borboltja” néven fut. Ez mostantól valószínűleg nem teljesen igaz, mert a kibővített teraszon idéntől több ember fér el, a kilátás világraszóló, ahogy a válogatott borok is. A polcon a Szent György-hegy 15-20 pincészetének borai sorakoznak, a szortimentet Dóri állítja össze.

- Az itt kapható borok személyes kedvenceim, minden évben végigjárom a pincéket, sok a borász jó barátom, sokat kóstolunk együtt, így mindig tudom, kitől mit szeretnék tartani. A borbolt nyitvatartása random - hiszen mi itt is lakunk -, de azért annyira nem, hogy ne legyen mindig kiírva a Facebookra, érdemes ott tájékozódni. Nyáron általában kéthetente hétvégén vagyunk nyitva, de lesznek izgalmas rendezvények is: a hajnaligon felolvasás, Bence kalandjai koncert, kóstoló, június 17-én DJ a völgyben Zsandár Tamással, július 19-én kertmozi, 27-én egy jamaicai banda az Interurbán VEB 2023 meghívására. Érdemes lesz benézni, ha pedig biztosra akartok menni, telefonáljatok vagy írjatok előre - mondja Dóri.

Június 3-án pedig már 6. alkalommal jön a Szent György-hegy HAJNALIG, a régió legnagyobb boros nyárindító fesztiválja, ahol közel 20 pincészetet lehet végigjárni, olyanokat is, amik máskor nincsenek nyitva. Lesznek koncertek, borkóstolók, irodalmi programok, nappali és éjszakai helyszínek és sok-sok finom bor és harapnivaló.

Spéci tésztagép és pizzakemence – A mediterrán konyhát Szigligeten keresd!

A híres Kikötő Étterem mögött álló család, Vincze Péter és édesanyja, Varga Marcsi, valamint párja, Szaszák Zoltán 2020-ban nyitották meg a szigligeti mediterrán kirendeltséget, a laza hangulatú MÉRCE tapas bárt, amit mára tökélyre fejlesztettek. A tengerparti életérzés és a spiritek iránti elkötelezettség maradt, de a koncepción tágítottak kicsit.

- A tapas túl szűk volt nekünk, szerettünk volna gasztrokirándulásokat tenni más tengerpartokra is, így letettük a voksunkat a szenvedélyes mediterrán konyha mellett, amibe a balkáni életérzés ugyanúgy belefér, mint a hal, a tengeri herkentyűk, a tapasok, a paella, az osztriga, na meg a tészták - mondja Vincze Péter. A kínálat markáns alapját ugyanis a pasta és a pizza adja, nem is akárhogy. A MÉRCÉ-ben dolgozik egy országunkban egyedülálló eredeti olasz tésztagép, ami ontja magából a friss tésztákat - ezeket nemcsak megenni lehet, hanem alapanyagként megvásárolható a szomszédos kisboltban és az étteremben is.

Megérkezett az olasz egyedülálló forgótárcsás Morello Forni pizzakemence is, ebben sülnek az olasz alapanyagok felhasználásával készülő pizzák - figyelem, van gluténmentes verzió is! A MÉRCÉ-ben a klasszikus ízeket és feltéteket keressétek, mint az articsóka, prosciutto, friss gombák, tonhal, tokaszalonna. 48 és 72 órás pizzatésztával dolgoznak 70-80%-os hidratáltság mellett. Az itallapon a ginek száma átlépte a bűvös 80-as számot, 100 fajta koktél közül választhatunk, első osztályú a rövidital-kínálat és tequilában is erősítettek.

Nézz tovább: mesés Balaton-felvidéki falvak

A Balaton-felvidék apró falvai valóságos gyöngyszemek! Ide egyszer látogass el!

(Borító- és ajánlókép: Borbolt a völgyben.)

Ezt is szeretjük