10 percre van a Balatontól, még sincs tömeg: a gyönyörű Kéthely nyugodt utcákkal vár
Kéthely a Balaton közelében bújik meg, a gyönyörű települést mégsem éri el a part menti zsivaj.

kéthely
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Balaton déli partja a forró nyári napokon a nyaralók zsivajától hangos. Ha azonban nem ragaszkodik az ember a strandok közvetlen szomszédságához, meseszép kincsekre bukkanhat a közelben: Kéthely remek úti cél azok számára, akik a nyugalmat keresik a magyar tengernél.

Kéthely csendes, háborítatlan falu Somogy megyében, a Balaton délnyugati partjához közel, ahonnan kellemes túrák indulhatnak, és természetesen a strandok is gyorsan elérhetők.

Kéthely látnivalói

Kéthelyen tökéletesen ötvöződik a balatoni nyaralások idilli hangulata és a zavartalan vidéki nyugalom: elég távol van a parttól ahhoz, hogy a legnagyobb nyüzsgésből kimaradjon, így alkalmas az elvonulásra, mégis percek alatt elérhetők a strandok: nem csupán autóval, de buszjárattal is közvetlenül a balatonmáriafürdői vasútállomásig utazhattok, ahonnan néhány perc sétával elérhető több szabadstrand is.

Kéthely utcáin és környékén is érdemes ráérős túrákat tenni. Bányatava, illetve a Marcali-víztározó a horgászok igen kedvelt helye, ám pihenésre, piknikezésre is alkalmas, ha kerülnéd a nyüzsgést. A falu legfőbb látványossága a központjában magasodó, római katolikus Szentháromság-templom, a barokk stílusú építmény az 1700-as évekből származik. A mellette futó Ady Endre utcában indul a piros turistajelzés, amely kellemes, nem megterhelő utakon vezet végig szőlőterületek, szántóföldek között, időnként löszfalak szegezte, hűvös, árnyas útvonalakon. A falu határából egészen a Balatonig megcsodálható a panoráma.

Szőlőhegyi túra Kéthelyen

Kéthely szomszédságában valóságos szőlőhegyi hangulat fogadja a csatangolókat, a dimbes-dombos vidéken nyaralók, présházak sorakoznak idilli rendben, ám körös-körül csend honol, a telkeken meglehetősen kevesen mozognak. 

297082006 385912826957291 646662616477273726 n
Fotó: Tamás Katalin

A túra alatt útba ejthető a szőlőhegyi Istenanya-kápolna is, melyet ottjártunkkor épp újítottak fel. Az eldugott kápolna 1870-ben épült meg a török korban megsemmisült Szűz Mária-kápolna helyettesítésére. Egyes ünnepnapokkor, búcsú idején még tartanak benne szentmiséket is.

297142086 610991220645714 892228433466513191 n
Fotó: Tamás Katalin

A piros jelzésű út csak egy irányba, a Parapli-dombig vezet, de az apróbb földutakon néha érdemes elcsábulni, és teret adni a kalandvágynak: a bájos telkek mellett akár olyan érdekességek nyomába is eredhettek, mint a Fáncsi-vár, amely egy földvár volt, és már csak a nyomai fellelhetők a birtokok között. 

A Hollád felé tartó zöld útvonalra tévedve megtekinthető a Kezesfa, amelynek helyén a történet szerint egykor egy nagy tölgyfa állt, ágai állásával épp az utat mutatva. Miután kiszáradt, kéz alakúra megfaragták ágait, később pedig a helyére egy kezekkel teli útjelzőtáblát állítottak emlékül. A közelben bújik meg Pörkütt Márton erdei sírja is, akinek személyét sok bizonytalanság övezi: annyi bizonyos, hogy betyárok áldozata lett, ám arról, hogy ő maga betyár volt-e, vagy kereskedő, nem szól a fáma.

A cikk az ajánló után folytatódik

Kéthelyi borok

A Balatonboglári borvidékhez tartozó szőlőhegyeken járva a borkedvelőknek szinte biztosan eszébe jut, hogy elkortyolgatnának a hosszúra nyúlt út után egy-két pohár italt. Bár helyben nincs rá lehetőség, a faluba visszatérve néhány nagyobb szőlőbirtok jóvoltából bárki megkóstolhatja a helyi borokat.

A község északi részén a Harmath Pincészet kínálja italait, többségében a Baglashegy dűlőjén termett gyümölcsökből. A Kristinus Borbirtok pedig a település déli részén, a főút szomszédságában található, szerteágazó kínálattal, vacsoralehetőséggel, szállással: jó pont, hogy a vendéglátóhely és a szálloda egésze kutyabarát, így a négylábú kedvenceknek sem kell otthon maradniuk az itt töltött idő alatt. Kutyás nyaralás esetén egyébként jó ötlet lehet a közeli fonyódi kutyás strand felkeresése is, mely Kéthelytől mindössze 20 perc autóval.

A településen mindössze egy apró kisbolt működik, így a nagy bevásárlást jobb a szomszédos Marcaliban megtenni, ám több vendéglő is a megéhező kirándulók rendelkezésére áll. Az édesszájúak sem fognak hoppon maradni a településen: a falu főútján cukrászdát és fagyizót is találnak.

Egy biztos: Kéthelyen garantáltan mindenki megtalálja a számításait, aki egyszerre vágyik a nyugalomra és a Balaton közelségére a nyaralás idején. Nyugodt, csendes környéke rabul ejti az ember szívét, és hamar visszavágyik a csodás településre.

Csodás kis falvak a Balaton északi oldalán

A Keszthelyi-hegység falvai közel vannak a Balatonhoz, mégis nyugodtak.

(Képek: Wikipedia/Zerind, Országalbum/csorita, Tamás Katalin.)

Ezt is szeretjük