Mennyiért strandolhatsz idén a Balatonon? Van, ahol több mint duplájára nőtt a belépő ára

Mélyen a zsebbe kell nyúlnia azoknak, akik a Balatonon tervezik a nyaralásukat.

Balatoni árak 2023-ban
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az óriási árnövekedés az élet minden területére kihat, így a nyaralás költségei is jelentősen megemelkednek az idei évben. Mélyen a zsebbe kell nyúlnia azoknak, akik a Balatonon tervezik a nyaralásukat.

A költséghatékony nyaralás megszervezése idén kifejezetten emberpróbáló feladat lesz, az árak ugyanis a strandokon, az éttermekben és a szálláshelyeken is elszálltak. Akad olyan balatoni strand, ahol már a belépőért is a tavalyi ár dupláját elkérik a fürdőzni vágyóktól.

A balatoni árak 2023-ban

A Népszava által megkérdezett településvezetők általában 20-30%-os áremelkedéssel kalkulálnak a strandbelépők tekintetében a tavalyi viszonyokhoz képest, ám akad, ahol ennél jócskán nagyobb növekedés várható.

A Pénzcentrum összesítéséből kiderült, hogy a zánkai strandon és a Szigligeti Községi strandfürdőn 1000 forintról 1500-ra emelkedhet a jegyár, amely 50%-os emelkedést jelent, míg a balatonakarattyai Bezerédj strand esetében a tavaly megszokott 600 forint helyett már 1300-at kell fizetni, tehát több mint duplájára nőtt az ár. A legtöbb helyen 200-400 forintot emeltek, a legkevesebbet a badacsonyi strandon, itt megelégedtek 50 forintos árnöveléssel.

Strandok 1000 forint alatt

A lap által összeállított táblázat szerint idén már meglehetősen kevés helyen kalkulálhatnak a nyaralók 1000 forint alatti belépővel. Balatonszepezd mindhárom strandján a hírek szerint nem emelkedtek az árak, a tavalyihoz hasonlóan 800 forintért lesznek a jegyek. Ugyancsak az 1000 forintos határ alatt marad a Balatonvilágosi Községi Strand 800 forinttal, a fonyódi Panoráma strand 950 forinttal, a Fonyódi Kutyás Fürdőhely 600 forinttal, illetve a tihanyi Sajkodi strand 800 forinttal.

Az összeállítás még nem tartalmazza az összes strand adatait. Egy stranddal bővült a szabadstrandok listája is, a korábban ingyenesen működő balatonföldvári Nyugati strandra idén ismét nem kell belépőt fizetni, ám az egyelőre kérdéses, hogy az elmúlt időszakban nagy port kavart, majd a bíróság által leállított kikötőépítés hatása miatt mennyire lesz élvezetes a helyszínen töltött fürdőzés.

Parkolás és étkezés

A drágulás természetesen nem csak a belépőjegyeket érinti, a Népszava említett cikkéből az is kiderül, hogy a parkolási díjak is jelentősek a központi, strandokhoz közeli övezetekben. Siófokon a kiemelt övezetben akár 600 forint is lehet egy óra, míg Balatonföldváron és Zamárdiban ez 350-400 forint között alakul, a legmagasabb árakkal Tihanyban kell kalkulálni, a központban és az apátság környékén 800 forint is lehet egy óra parkolás.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az élelmiszerek, alapanyagok árának robbanásszerű növekedése minden vendéglátóhelyen szükségszerű lépéssé teszi az emelést. A liszt, a tej, a tejföl, a sajt árnövekedése sajnos a népszerű strandétel, a lángos árán is érezhető lesz, a Pénzcentrum kalkulációja szerint már a sima lángos ára is 750-1050 forintról 900-1300 forintra emelkedhet, és erre jön még a feltétek megdrágulása.

A fagyiknál általában 10-15%-os áremeléssel számolnak, egy gombóc átlagosan 440-520 forint lehet. A családoknak egészen biztosan nincs könnyű dolguk, ha költséghatékony nyaralást terveznének idén, de gyakorlatilag mindenkinek megterhelő kiadást jelenthet néhány kellemesen eltöltött balatoni nap.

Nézz tovább: mutatunk pár remek szabadstrandot!

A szabadstrandokon kicsit olcsóbb lehet a nyaralás, szerencsére több gyönyörű is akad közöttük.

4 ingyenes, hangulatos strand a Balatonnál: tágas partszakaszok várják a csobbanni vágyókat

A gyönyörű és hangulatos balatoni szabadstrandok tárt karokkal várnak.

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük