Az ország egyik legtisztább tava gyönyörű környezetben fekszik: olcsó belépőjeggyel vár a Palatinus-tó

A mesterséges tó híres a kiváló minőségű vizéről, családoknak ideális nyári program.

Palatinus-tó Esztergom
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A szép fekvésű, esztergomi Palatinus-tó sok néven ismert, az ország egyik legtisztább tavaként is emlegetik. Leggyakrabban használt elnevezését a fővárosból érkező vendégeknek köszönheti, akik a Margitszigeten található strandfürdő kellemes vizéhez hasonlították a tavat. 

A Palatinus tófürdő strandjának felújítása 2021-ben fejeződött be, így már korszerűbb, kényelmesebb környezet várja a csobbanni vágyókat. A garantált kikapcsolódást biztosító hely családoknak különösen ideális úti cél a forró, nyári napokon. 

Családoknak is ideális a Palatinus-tó

A gyakran Dorogi-tóként emlegetett, Budapesttől 40 kilométerre fekvő Palatinus-tó vagy Sátorkői-tó - hogy csak néhányat említsünk az elnevezésekből -, a Dorogi-medence legnagyobb tava, amely Dorog határában fekszik, közigazgatásilag Esztergomhoz tartozik. 

A téglalap formájú tó több mint 30 hektárnyi vízfelülettel rendelkezik, árnyas fák, változatos formájú hegyek veszik körbe, a kilátás már önmagában is feltölti az embert. Az ’50-es években a területen folyó homokkitermelés következtében keletkezett, tisztaságát többek között a munka során alkalmazott eljárásnak köszönheti. Napjainkban a horgászok és a fürdőzők körében is nagy népszerűségnek örvend. Míg a déli oldalon sorakoznak a horgászházak, az északi oldalon strand és búvárbázis működik. 

Közzétette: Palatinus-tó – 2021. június 22., kedd

A kiváló minőségű víz lassan mélyül, így a gyermekkel érkezők is szívesen pancsolnak benne. A fiatalok örömére vízi csúszda és játszótér is található a strandon. A felújítás során úszóstéget és úszópályát is kialakítottak. Az aktív kikapcsolódás terepe még a röplabda-, kézilabda- és strandfocipálya, valamint a szabadtéri fitneszpark. A strand délnyugati részén interaktív tanösvény mutatja be a tó élővilágát. A látogatók kényelméről ökoturisztikai fogadóépület gondoskodik, amelyben akadálymentes öltözőkabinok és elsősegélyszoba is helyet kaptak. 

A tófürdő a 2022-es szezonban május 21. és szeptember 15. között hétköznaponként reggel 9-től 19:00-ig, hétvégente reggel 9-től 20:00-ig tart nyitva. A felnőtt napijegy 800, a gyermek (6-14 éves korig) 400 forint. 16 óra után délutáni kedvezmény is igénybe vehető. 

Gyönyörű tó Budapesttől egy karnyújtásnyira

A Domonyvölgyi-víztározó hangulatos strandján fürdőzni akkor is remek hétvégi program, ha a zsúfolásig telt Balaton és a Velencei-tó épp nem csigáz fel. Budapesttől egy karnyújtásnyira bújik meg, és garantált kikapcsolódást biztosít.

Gyönyörű kis tó Budapesttől egy karnyújtásnyira: homokos stranddal és jó hangulattal vár a Domonyvölgyi-víztározó

A Domonyvölgyi-tónál kellemesen telhet a strandolás, gyönyörű környezetben.

Elolvasom

(Kiemelt kép: Wikipédia/Máth Dávid - Mdavid89. Cikken belüli kép: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük