4 település, ahol tiltott az autóforgalom: mesések, és a levegőjük is kristálytiszta

Az európai autómentes települések és övezetek békések, biztonságosak, tiszta levegővel.

GettyImages-1176740818
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egyre több modern, zöld ország teszi le a voksát a közösségi közlekedés fejlesztése mellett az autóforgalom ellenében. Több városban vagy központi övezetben drasztikus megoldáshoz is folyamodtak: kitiltották a kocsikat, hogy megőrizzék a település csendjét és a levegő tisztaságát.

Az autóforgalom csökkentésére már számos kezdeményezés indult világszerte, a kontinensen a legfontosabb egyébként az európai autómentes nap, melyet minden év szeptember 22-én tartanak meg, az alkalom célja, hogy felhívja egyrészt a figyelmet a megnövekedett autóforgalomból eredő problémákra, így a környezetterhelésre vagy a baleseti statisztikákra, másrészt a tudatos és fenntartható közösségi közlekedésre, továbbá a gyalogos és kerékpáros mozgás előnyeire.

Magyarországon is számos program várható ezen a napon országszerte, a gyalogos és bringás reggeliktől a metrókoncerten át a közlekedési akciókig. A nap legnagyobb lehetősége, hogy a MÁV-START, a GYSEV, a Volánbusz és a MÁV-HÉV járatain egy aznap érvényes menetjeggyel vagy bérlettel korlátlan számban utazhatnak utasok bármilyen viszonylatban, egész nap.

Autómentes városok Európában

Zermatt, Svájc

A látványos Matterhorn hegycsúcs szomszédságában megbújó Zermatt alpesi város teljesen el van zárva az autók forgalma elől. A tőle 5 kilométerre található Täschig engedélyezett csak elmenni magánjárművekkel, innen 20 percenként indulnak vonatok.

A kisváros gyalogszerrel, lovaskocsival, kerékpárral is bejárható, de elektromos taxi és busz is igénybe vehető. A településnek körülbelül 5800 lakosa van, és a turistaforgalom is elég jelentős. Svájcban egyébként számos olyan település akad, ahol nincs autóforgalom.

Giethoorn, Hollandia

A Hollandia Velencéjének is nevezett holland Giethoorn városában kevés klasszikus út található, azonban annál több csatorna és kiterjedt kerékpárút-hálózat. A település híres 18. századi, csinos, virágos parasztházairól és mintegy 170 apró fahídjáról.

Az autóforgalom korlátozott, a helyiek és a látogatók általában csónakkal, kis hajókkal közlekednek, melyeket bérelni is lehet, még az éttermek, kávézók is így közelíthetők meg. A kocsik zaja és a benzingőz senkinek sem hiányzik.

Ídra, Görögország

Több európai sziget településén nincs lehetőség motoros járművekkel közlekedni. A görögországi Szaróni-szigetekhez tartozó Ídra is híres erről, a lakosok és a turisták a szárazföldről hajókkal érkeznek, a szigeten pedig vízitaxikkal,  gyalogosan és szamárháton a legegyszerűbb közlekedni.

A hófehér falú mediterrán házak és a tengerre néző panoráma élményét garantáltan nem rontja a hangos, szennyező kocsik forgataga.

Gent, Belgium

A belga Gent ugyan nem teljes egészében tiltott az autósoknak, de a városközpontból már 1996-ban kizárták a járműforgalmat, hogy megszüntessék a közlekedési dugókat azok minden hátrányával, zajával és légszennyezésével együtt.

Mintegy húsz évvel később úgy döntöttek, az átmenő forgalmat is megszüntetik, és egy körgyűrűről lesz elérhető a belváros, a terv végrehajtása óta tovább javult a levegőminőség. Az autómentes övezetben a kerékpáros-infrastruktúra hibátlan.

A legzöldebb országok

A világ legzöldebb országai sokat tesznek a fenntarthatóságért, és egytől egyig Európában találhatók.

A világ 10 legzöldebb országa közül 10 európai: mutatjuk, kik kerültek a toplistára

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük