Ezek a BKK legszebb útvonalai: a turisták is a csodájára járnak

Egyszerű BKK-járművel utazva is rácsodálkozhat az ember a panorámára.

duna-panorama-budapest-2-villamos

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Budapest legszebb részei akár menetrend szerinti BKK-járatokkal is bejárhatók, ha valaki fogékony a szépségre, az akár az ablakból is rácsodálkozhat a mesés panorámára, vagy izgalmas túrákat tehet a megállókból. A legszebb és legérdekesebb BKK-útvonalak szinte csábítanak egy kis városi kiruccanásra.

Nem kell hatalmas távolságokat megtenni a gyönyörű látnivalók felfedezéséért, Budapest szépségeire is érdemes néha rácsodálkozni. Bár a Zugligeti Libegő, a Budavári Sikló vagy a májusban átadott városligeti Ballon-kilátó előtt hosszú sorok kígyózhatnak turistákkal, akadnak olyan menetrend szerinti járatok is, amelyeken szemlélődni és utazni valóságos élmény. Ehhez pedig mindössze egy BKK-bérletre vagy egy-egy plusz jegyre van szükség.

Fogaskerekűvel a Széchényi-hegyre

Városmajor és Széchényihegy megálló között közlekedik a 60-as jelzésű fogaskerekű vasút, amelyre érdemes időnként felszállni, és megcsodálni az ablakból a Sváb-hegy és a Széchényi-hegy felől nyíló kilátást és az útvonalat körülölelő villanegyedeket. Ahogy egyre feljebb halad a jármű, úgy nyílik ki az utasok előtt a panoráma.

A fogaskerekű BKK-bérlettel vagy jeggyel igénybe vehető, a menetrend szerinti járatok nem csak a túrázóknak kedveznek, igaz, a végállomástól kellemes, 4-5 kilométeres kirándulás tehető a zöld jelzésű körtúrajelzést követve, könnyű terepen, a fák alatt. A Gyermekvasút végállomása is a közelben található, ahonnan Hűvösvölgy felé visz az út.

Amire figyelni érdemes, hogy az aktuális hírek szerint a zajterhelés csökkentése érdekében hétköznapokon reggel fél hatig, hétvégén és ünnepnapokon fél nyolcig, valamint este tíz után külön előzetes kérésre indítanak csak el szerelvényeket.

2-es villamossal végig a Duna-parton

A Jászai Mari-tér és a Közvágóhíd között közlekedő 2-es villamost nem véletlenül imádják a turisták: tíz évvel ezelőtt még a National Geographic is beválogatta a világ legszebb villamosvonalai közé. A pesti felső rakpartot végigszelő járműben ülve mindvégig igazán csodás kilátás tárul az utazók szeme elé.

A Dunát átkaroló hidak, a Gellért-hegy, a budai vár, a folyón cikázó vagy a parton pihenő hajók látványa, a rakpartok, a Vigadó, a Parlament mind-mind elragadó pontja a városnak, felemelő érzés ilyen környezetben villamosozni.

BKK-hajó a rakpartok panorámájával

Budapest látványosságait a Dunán andalogva is érdemes egyszer megtekinteni, ez pedig nem csak turistahajóval lehetséges: a jelenleg a MAHART és a BKK együttműködésében üzemelő BKK-hajók a Vigadó térről indulnak, az MTA előtti pontonon, majd a Margitszigeten át fordulnak a Batthyány tér felé, innen vissza a Vigadó térig.

Az egész belvárosi szakaszt bejáró hajó akár a közösségi közlekedés alternatívája is lehet, de a rakpartok látványa miatt is érdemes felszállni rá. Keddtől péntekig munkanapokon egyszerűen BKK-bérlettel is utazhat rajta az ember, ennek hiányában 1500 forintos napijegy váltható rá, amely korlátlan alkalommal használható az érvényességi időn belül. Hétvégén és ünnepnapokon csak ezzel a napijeggyel lehet felszállni. 7 év alattiaknak csak díjmentes regisztrációs jegyet kell váltani. A jegyváltás a Vigadó téri állomáson és a hajón lehetséges. 1000 forintos jegy ellenében kerékpár szállítható, sőt kutyus is utazhat veled a közlekedési szabályok betartásával.

A cikk az ajánló után folytatódik

Kiút a gyermekkori traumákból - Hogyan építhetjük újra életünket?

A Femina Klub februári vendége Kovács András Péter humorista, író lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy szenvedélybeteg szülők gyerekeiként hogyan lehet talpra állni felnőttként. Milyen sérüléseket szereznek ezek a gyerekek, hogyan próbálnak meg túlélni? Mi történik egy olyan családban, ahol az egyik vagy mindkét szülő szenvedélybeteg? Van-e kiút, felnőttként milyen lépéseket tehetünk a múltbeli sebek gyógyítása érdekében?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. február 26. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Millenniumi Földalatti Vasúttal az Andrássy alatt

Az M1-es metró, vagyis a Kisföldalatti is jóval több egy egyszerű tömegközlekedési eszköznél. 1896. évi átadásával a kontinentális Európa első földalatti vasútja lett, csak a londoni metró előzte meg. Bár sárga metróként is ismeretes, a metróktól eltérően nem mélyen, csak az út alatt halad, és felsővezetékről veszi fel az áramot. A millenniumi ünnepségre készült útvonal az Andrássy úttal együtt az UNESCO világörökségi listájára is felkerült 2002-ben.

Ha nem sietsz, akár minden megállónál érdemes körülnézned, tele van a környék látnivalóval a Vörösmarty tértől az Operán, az Oktogonon és a Hősök terén át a Mexikói útig. Akár a Városligetben, akár az Andrássy úton tett csatangolást is megelőzheti egy kisföldalattizás, a járatnak már a megállói is nosztalgiázni hívnak. 

A Deák téri metrómegállónál a Földalatti Vasúti Múzeumban még jobban megismerheted a nagy múltú jármű történetét, az egykori kocsikat és korhű módon berendezett utastereket is megtekintve. Hétfő kivételével 10 és 17 óra között tartanak nyitva, a jegyárakról itt tájékozódhatsz.

A Palotanegyed szépségei

A 8. kerületben egymást érik a látnivalók, az itt-ott megbújó paloták dicső múltjukról mesélnek a szemlélődőknek.

(Képek: Getty Images Hungary, Wikipédia/Jakub Hałun.)

Ezt is szeretjük