Ezek a BKK legszebb útvonalai: a turisták is a csodájára járnak
Egyszerű BKK-járművel utazva is rácsodálkozhat az ember a panorámára.

duna-panorama-budapest-2-villamos
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Budapest legszebb részei akár menetrend szerinti BKK-járatokkal is bejárhatók, ha valaki fogékony a szépségre, az akár az ablakból is rácsodálkozhat a mesés panorámára, vagy izgalmas túrákat tehet a megállókból. A legszebb és legérdekesebb BKK-útvonalak szinte csábítanak egy kis városi kiruccanásra.

Nem kell hatalmas távolságokat megtenni a gyönyörű látnivalók felfedezéséért, Budapest szépségeire is érdemes néha rácsodálkozni. Bár a Zugligeti Libegő, a Budavári Sikló vagy a májusban átadott városligeti Ballon-kilátó előtt hosszú sorok kígyózhatnak turistákkal, akadnak olyan menetrend szerinti járatok is, amelyeken szemlélődni és utazni valóságos élmény. Ehhez pedig mindössze egy BKK-bérletre vagy egy-egy plusz jegyre van szükség.

Fogaskerekűvel a Széchényi-hegyre

Városmajor és Széchényihegy megálló között közlekedik a 60-as jelzésű fogaskerekű vasút, amelyre érdemes időnként felszállni, és megcsodálni az ablakból a Sváb-hegy és a Széchényi-hegy felől nyíló kilátást és az útvonalat körülölelő villanegyedeket. Ahogy egyre feljebb halad a jármű, úgy nyílik ki az utasok előtt a panoráma.

A fogaskerekű BKK-bérlettel vagy jeggyel igénybe vehető, a menetrend szerinti járatok nem csak a túrázóknak kedveznek, igaz, a végállomástól kellemes, 4-5 kilométeres kirándulás tehető a zöld jelzésű körtúrajelzést követve, könnyű terepen, a fák alatt. A Gyermekvasút végállomása is a közelben található, ahonnan Hűvösvölgy felé visz az út.

Amire figyelni érdemes, hogy az aktuális hírek szerint a zajterhelés csökkentése érdekében hétköznapokon reggel fél hatig, hétvégén és ünnepnapokon fél nyolcig, valamint este tíz után külön előzetes kérésre indítanak csak el szerelvényeket.

2-es villamossal végig a Duna-parton

A Jászai Mari-tér és a Közvágóhíd között közlekedő 2-es villamost nem véletlenül imádják a turisták: tíz évvel ezelőtt még a National Geographic is beválogatta a világ legszebb villamosvonalai közé. A pesti felső rakpartot végigszelő járműben ülve mindvégig igazán csodás kilátás tárul az utazók szeme elé.

A Dunát átkaroló hidak, a Gellért-hegy, a budai vár, a folyón cikázó vagy a parton pihenő hajók látványa, a rakpartok, a Vigadó, a Parlament mind-mind elragadó pontja a városnak, felemelő érzés ilyen környezetben villamosozni.

BKK-hajó a rakpartok panorámájával

Budapest látványosságait a Dunán andalogva is érdemes egyszer megtekinteni, ez pedig nem csak turistahajóval lehetséges: a jelenleg a MAHART és a BKK együttműködésében üzemelő BKK-hajók a Vigadó térről indulnak, az MTA előtti pontonon, majd a Margitszigeten át fordulnak a Batthyány tér felé, innen vissza a Vigadó térig.

Az egész belvárosi szakaszt bejáró hajó akár a közösségi közlekedés alternatívája is lehet, de a rakpartok látványa miatt is érdemes felszállni rá. Keddtől péntekig munkanapokon egyszerűen BKK-bérlettel is utazhat rajta az ember, ennek hiányában 1500 forintos napijegy váltható rá, amely korlátlan alkalommal használható az érvényességi időn belül. Hétvégén és ünnepnapokon csak ezzel a napijeggyel lehet felszállni. 7 év alattiaknak csak díjmentes regisztrációs jegyet kell váltani. A jegyváltás a Vigadó téri állomáson és a hajón lehetséges. 1000 forintos jegy ellenében kerékpár szállítható, sőt kutyus is utazhat veled a közlekedési szabályok betartásával.

A cikk az ajánló után folytatódik

Millenniumi Földalatti Vasúttal az Andrássy alatt

Az M1-es metró, vagyis a Kisföldalatti is jóval több egy egyszerű tömegközlekedési eszköznél. 1896. évi átadásával a kontinentális Európa első földalatti vasútja lett, csak a londoni metró előzte meg. Bár sárga metróként is ismeretes, a metróktól eltérően nem mélyen, csak az út alatt halad, és felsővezetékről veszi fel az áramot. A millenniumi ünnepségre készült útvonal az Andrássy úttal együtt az UNESCO világörökségi listájára is felkerült 2002-ben.

Ha nem sietsz, akár minden megállónál érdemes körülnézned, tele van a környék látnivalóval a Vörösmarty tértől az Operán, az Oktogonon és a Hősök terén át a Mexikói útig. Akár a Városligetben, akár az Andrássy úton tett csatangolást is megelőzheti egy kisföldalattizás, a járatnak már a megállói is nosztalgiázni hívnak. 

A Deák téri metrómegállónál a Földalatti Vasúti Múzeumban még jobban megismerheted a nagy múltú jármű történetét, az egykori kocsikat és korhű módon berendezett utastereket is megtekintve. Hétfő kivételével 10 és 17 óra között tartanak nyitva, a jegyárakról itt tájékozódhatsz.

A Palotanegyed szépségei

A 8. kerületben egymást érik a látnivalók, az itt-ott megbújó paloták dicső múltjukról mesélnek a szemlélődőknek.

(Képek: Getty Images Hungary, Wikipédia/Jakub Hałun.)

Ezt is szeretjük