Melyik házban élt Ady vagy Kosztolányi Budapesten? Sokan naponta elmennek mellette

Budapest belvárosi házait egykor híres költők lakták.

budapest házak belváros

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Budapest belvárosában egyik történelmi nevezetesség követi a másikat, ám nem csupán a monumentális műremekek állítanak emléket a múltnak. A pezsgő főváros kevésbé ismert arca éppen az előző századokban épült lakóházakban rejtőzik.

A tekintélyt parancsoló, korom lepte társasházak számos dicsőség és szörnyű tragédia tanúi lehettek a múltban, de az ország híres költőinek, íróinak is lakóhelyet adtak. Ady Endre, Kosztolányi Dezső háza ma csendben beolvad a szürke betonrengetegbe, sokan talán nem is tudják, hol is éltek pontosan az irodalom nagyjai.

Ady és Csinszka utolsó lakása

Ady Endre Boncza Bertával, azaz Csinszkával költözött Budapestre, és élete utolsó másfél évét együtt töltötték a Veres Pálné utcában. A költő korábban csak vendégségben vagy hotelekben töltötte az éjszakákat Budapesten, negyvenéves korára ez lett az első lakása, melyet Csinszka az édesapja halála után örökölt meg, majd rendezett be.

Az első emeleti, erkélyes lakásban a költő nem szeretett élni, az egészségi állapota is egyre rosszabbá vált, az élénk irodalmi életben kevesebbet tudott már jelen lenni. A lakással egy gondolat mégis egy csapásra kibékítette, amikor megtudta, hogy a környéken élt egykor Petőfi Sándor is, akire felnézett. A Veres Pálné utca 4-6. szám alatti házban jelenleg a Petőfi Irodalmi Múzeum - Ady Endre Emlékmúzeum működik, ahol megtekinthető a költő szobája és ágya is.

Kosztolányi Dezső: Pestről Budára

Kosztolányi Dezső egyetemi éveiben költözött Szabadkáról Budapestre, eleinte főleg pesti diákszállókon, többek között a Józsefvárosban élt. Befutott újságíróként Budán lakott: a Bartók Béla út után az I. kerületi Logodi utca 1-be költözött feleségével, végül egy földszintes kertes házat vettek, ugyancsak az utcában.

A Logodi utca és a Tábor utca találkozásánál ma emléktábla jelzi az író-költő egykori lakóhelyét, ám az utca nem csupán róla híres: Babits Mihály a 31. számú ház első emeleti lakásában töltötte élete utolsó évét, a Mikó utcai kereszteződésnél pedig Márai Sándor töltött közel 17 évet. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

Karinthy Frigyes lakóházai

Karinthy Frigyes Budapesten született, a családjával gyermekkorában a VII. kerületi Damjanich utca 27. szám alatti lakóházban élt, melyet Gottgeb Antal tervezett. Szülőháza falán emléktábla is áll. Édesanyjuk halála után az apjával, Karinthi Józseffel és öt testvérével több helyen is laktak a fővárosban. 

Első feleségével, Judik Etellel a VIII. kerületben éltek a Rökk Szilárd, majd a Népszínház utcában, Etel elvesztése után Böhm Arankával Újbudára költözött, a Karinthy Frigyes út 2. szám alatt ma is emléktábla figyelmeztet lakóhelyére. Később a Reviczky és az Üllői úton is élt, előbbinél szintén állítottak emléktáblát. Gyakran belvárosi kávéházakban alkotott. 

Mándy Iván: Józsefvárostól az Aulich utcáig

Mándy Iván írásaiban, novelláiban gyakran dolgozta fel közvetlen életterét, így többek között a VIII. kerületi Teleki és a Mátyás tér környékét, az utca valósághű lenyomatát ábrázolva bennük.

Érzékletesen nyúlt a józsefvárosi bérházak, a presszók, a régi mozik, a közlekedési eszközök vagy épp a focipályák világához. Házasságkötése után lakott az V. kerületi, Parlamenthez közeli Aulich utca 7-ben is, amelynek ablaka a Batthyány-örökmécsesre nézett. A lakás helyét az író idézetével ellátott emléktábla mutatja meg.

Itt szeretett egymásba Petőfi és Szendrey Júlia

Petőfi Sándor Nagykárolyban találkozott először Szendrey Júliával, és azonnal egymásba szerettek.

(Borító- és ajánlókép: Getty Images Hungary, képek: Wikipedia/Akela3, Fekist.)

Ezt is szeretjük