Így néz ki ma Petőfi szülővárosa: Kiskőrös szépségével nem lehet betelni

Kiskőröst Petőfi Sándor szülőhelyeként ismeri az ország. A kisváros gyönyörű hely.

kiskőrös-petrovics-mészárszék-helye
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Petőfi Sándor 1823. január 1-jén Kiskőrösön született - ezt már kisdiák korában megtanulja mindenki. De hol van, és milyen ma ez a híres település, ami nélkül nincsen irodalomóra?

Kiskőrös Bács-Kiskun megye és a Kunság szívében található, és jelenleg több mint 13 ezren lakják. Petőfi egykori szülőfaluja gyönyörű látnivalókkal és természeti kincsekkel is várja a látogatókat.

Kiskőrösből Petőfi városa

A település területe és környéke a régészeti leletek tanúsága szerint már az újkőkorban is lakott lehetett, majd főként szarmaták és avarok éltek a tájon. Bár a török hódoltság alatt elnéptelenedett, később, a Wattay földesúri család jóvoltából újra benépesült, majd az 1700-as években szlovákokat, majd magyarokat telepítettek be. A városi rangot Petőfi születésének 150. évfordulója alkalmából, 1972 legvégén kapta meg.

Petőfi Sándor szülőháza egyébként múzeumként működik már 1880 óta, miután a Magyar Írók és Művészek Társasága megvásárolta az épületet. A házat ünnepélyes keretek között jelképesen Jókai Mór vette át, ezt követően pedig már-már zarándokhely lett belőle az irodalom kedvelőinek.

A város leghíresebb látnivalója máig a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum, amely a költő 26 éves életpályájának, az 1848-as forradalom és az azt követő szabadságharcok egyik legfontosabb egyéniségének állít emléket. Az épületben megtekinthetők a korabeli bútorok, berendezés, még az Anyám tyúkjából ismert láda is helyet kapott benne. Az udvaron Petőfi műfordítóinak tiszteletére alakítottak ki egy szoborparkot.

petőfi múzeum

Kiskőrös látnivalói

A múzeum felkeresése után Kiskőrösön is érdemes tenni egy nagy sétát, hiszen számos további látnivaló akad itt. Az evangélikus templom szomszédságában Petőfi Sándor apja, Petrovics István mészárszékének helye tekinthető meg. A Szlovák Tájház az 1700-as években betelepített szlovákok hagyományait őrzi, de egy Úttörténeti Múzeum és egy Old Car Museum nevet viselő, veterán személyautókat bemutató kiállítás is található itt.

Természeti kincsekben is bővelkedik a környék: a város közelében megbújó kiskőrösi turjános természetvédelmi terület a Kiskunsági Nemzeti Park része, melyet az UNESCO is bioszféra-rezervátumnak nyilvánított.

A cikk az ajánló után folytatódik

A városban szórakozásra, lazításra is bőven van lehetőség: a Kiskőrös Gyógy- és Strandfürdő teljes kikapcsolódásra csábít, és a gyógyulni vágyók számára is ideális célpont.

A jó borok kedvelőinek sem kell messze menniük: a filoxéravész után Kiskőrös környéke nagy hangsúlyt kapott a bortermelésben. Mivel a szőlőgyökértetű a homoki talajon nem tudott elszaporodni, az időszak után jelentős szőlőtelepítések történtek a vidéken. Kiskőrösön ma is több pincét, borházat meglátogathatnak az érdeklődők.

A város tömegközlekedéssel is egyszerűen megközelíthető, Budapestről akár vasúttal is elérhető nagyjából két óra alatt, mégpedig a Keleti pályaudvarról Kelebiába közlekedő személy- vagy nemzetközi gyorsvonattal. Kecskeméttől pedig busz is jár a településig.

Az Alföld legszebb gyöngyszemei

Vannak olyan tündéri alföldi kis falvak, amelyekben máig élnek a hagyományok.

(Képek: Indafotó/Balla Béla, baribariWikipédia/Csanády.)

Ezt is szeretjük