A világ 10 legzöldebb országa közül 10 európai: mutatjuk, kik kerültek a toplistára

A világ legzöldebb országai sokat tesznek a fenntarthatóságért, és egytől egyig Európában találhatók.

A legzöldebb országok 2021-ben
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A jelenkor egyik legfontosabb témája és legkritikusabb megoldandó problémája a klímakatasztrófa elleni halaszthatatlan és hatékony küzdelem. Bár az idei év novemberében lezajlott glasgow-i klímacsúcsot sokan kudarcosnak ítélték, kritizálták a gyenge érdekérvényesítő képesség és a meghagyott kiskapuk miatt, reményteli, hogy egyre több ország ismeri fel, hogy az utolsó utáni pillanatban vagyunk a cselekvéshez.

Az elfogadott klímaegyezmény betartásával a célként kitűzött 1,5 fok helyett még mindig 2,4 fokos felmelegedés valósulhat meg. Az egyes országok vállalásainak azonban ennél jóval nagyobbnak kellene lennie a katasztrófa elkerüléséhez, természetesen az egyéni szinten megtehető változások mellett.

A világ legzöldebb országai 2021-ben

Európában már számos országot találni, ahol a környezetvédelem ügyét kiemelten kezelik, konkrét intézkedéseket tesznek a fenntarthatóságért a károsanyag-kibocsátás csökkentésétől kezdve a megújuló energiaforrások előnyben részesítéséig. A törekvéseket az Environmental Performance Index (EPI) számszerűsíti, mely 180 országot rangsorol 24 teljesítménymutatón keresztül, 10 témakörben. A lista világosan megmutatja, kik azok, akik példaként szolgálhatnak mások számára is.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük