A klímaváltozás nem csak a környezetben okoz komoly károkat: egy új jelenség is felütötte a fejét

A klímaváltozás már eddig is hatalmas károkat okozott a földön, de nemrég felütötte a fejét egy új probléma, ami ehhez kapcsolódik: a klímadepresszió.

Klímadepresszió a fiataloknál
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Nap mint nap szembesülünk a klímaváltozás okozta gondokkal, hiszen az erdőtüzek, olvadó sarkvidékek, árvizek, hatalmas viharok és a melegebb időjárás mindig emlékeztetnek: valami nagyon nincs rendben.

Sokan lesütött szemmel próbálnak tudomást sem szerezni a kialakuló katasztrófákról, amik néhány éven belül bekövetkezhetnek, míg mások már észbe kaptak: ha azonnal nem változtat a felfogásán és a tettein az emberiség, akkor hamarosan óriási szenvedésekben lesz része a mostani és a későbbi generációknak is.

Fiataloké a jövő

Az idősebb korosztályból sokan egyáltalán nem foglalkoznak a földünk jövőjét érintő kérdésekkel, inkább a fiatalabb generációkra jellemző, hogy tudatosan szeretnének egy jobb világot kialakítani, amiben majd felnőhetnek.

GettyImages-1155826209
Fotó: dima_sidelnikov / Getty Images Hungary

Már rengeteg ország számos városában tüntettek a klímaváltozás ellen, a fiatalok próbálják felnyitni a világ vezetőinek szemét, hogy a túlfogyasztás, a légszennyezés és a tiszta ivóvizek pazarlása egyáltalán nem játék. A megmozdulások és a fiatalok környezettudatos gondolkodásra nevelése létfontosságú a bolygó túlélése érdekében, de van egy negatív oldala is: óriási nyomást, szorongást helyez a kamaszok vállára.

Egyre többen aggódnak a klímaváltozás miatt

A fiatal, svéd klímaaktivista, Greta Thurnberg érzelmes beszéde, amit a világ nagy vezetőinek szánt, több dolog miatt is mérföldkőnek számított. Rengeteg emberben tudatosította még jobban, hogy óriási a probléma, tenni kell valamit.

GettyImages-168312622
Fotó: steve_is_on_holiday / Getty Images Hungary

Sajnos azok, akiknek hatalmukban állna változtatni, inkább csak legyintettek, nem vették komolyan a 16 éves lányt, akinek szavaira az egész világ felkapta a fejét. És hogy miért érinti ez a tény rosszul a mai fiatalokat? Ha a vezetők nem tesznek semmit, akkor hova vezet ez az út?

A klímadepresszió létező jelenség

Talán az idősebb generáció számára nehéz lehet megérteni, hogy mi az a klímadepresszió, hiszen ők nem úgy nőttek fel, hogy a bolygó veszélyben volt. Ezzel szemben a mai tinédzserek már érzik, tudják, hogy nincs rendben valami, és ez nagy nyomást helyez rájuk. Az American Psychological Association nemrég készült felmérése alapján az amerikai kamaszok 70%-a érzi magán a klímadepresszió jeleit, kilátástalannak látja a jövőt.

GettyImages-484580640
Fotó: KatieDobies / Getty Images Hungary

Ha belegondolunk, ez óriási szám, és sajnos egyre csak növekszik. Sok fiatalban a tehetetlenség okozza a frusztrációt, hogy nem tudnak mit kezdeni a helyzettel, és úgy érzik, hatalom híján tenni sem tudnak ellene. A szorongás, a folyamatos félelem a jövőtől olyan pszichés terhet okoz sokakban, ami a depresszió kialakulásához vezet.

Egyre több felnőttet is érint a klímadepresszió

A szülőkre is nagy nyomás nehezedik, hiszen féltik gyermekeiket a jövőtől, szeretnék megvédeni őket a katasztrófáktól, de ehhez kevésnek érzik magukat. A fiatal pároknál is megjelenhet a klímadepresszió, akik úgy gondolják, hogy a világ  jövője nem ígér túl sok jót, nem biztos, hogy szeretnének gyermeket, mert ki tudja, milyen lesz a világuk. 

Van kiút?

Aki a klímaváltozás miatt szorong, depressziós lesz, annak több oldalról is érdemes segítséget nyújtani: fontos, hogy a szülők, pedagógusok, esetleg egy pszichológus rávilágítson arra, hogy minden ember tehet a környezetért.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A Yale klímakutatója, Sarah Myrne szerint fontos, hogy ne csak a következmények legyenek felvázolva a gyerekek előtt, hanem a lehetőségek is, hogy mit lehet tenni - és az eredmények, hogy mennyire hasznos a befektetett munka.

A 10 éves kihívás így már nem olyan vicces: ennyit változott a Föld az elmúlt években

Figyelemfelhívó képek, hogy most jött el a cselekvés ideje, mert hamarosan túl késő lesz, és nem marad sem föld, sem víz, sem tiszta levegő.

A 10 éves kihívás így már nem olyan vicces: ennyit változott a Föld az elmúlt években

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük