Városnézés tavasszal? Ezt a 3 meseszép várost vedd célba
Csak egy lépésre vannak a határtól
Minden utcájukban új szépségeket fedezhetsz fel.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bár idén mintha késlekedne az igazi tavasz, az egyre hosszabbodó nappalok már jelzik, hogy visszavonhatatlanul a küszöbön áll.

Ezt kihasználva érdemes kirándulásokat szervezned, akár külföldre is, hiszen a határtól csupán néhány lépésre is szebbnél szebb városok várják, hogy felfedezd őket.

Ha a következő úti célokat választod, világot láthatsz, ráadásul közelségüknél fogva a pénztárcád sem bánja majd.

Nyugaton: Doborján, Ausztria

Az Ausztria Burgenland tartományában elterülő mezőváros Felsőpulyától 12 kilométerre északra található, német neve Raiding. Az egykor Magyarországhoz tartozó barátságos kis településen született hazánk büszkesége, Liszt Ferenc, kinek szülőháza ma emlékmúzeumként várja az érdeklődőket.

A kiállítási tárgyak mellett megtekintheted például a zeneszerző halotti maszkját, de megcsodálhatsz képeket, kottákat és kéziratokat is. A múzeum mellé Doborján vezetősége koncerttermet építtetett, ezzel is emléket emelve a híres művésznek. Liszt mellszobra a városkát átszelő Doborján-patak partján elterülő parkban áll - Ricardo Bremer alkotása, és fehér márványból készült.

A csodálatos római katolikus templomot is érdemes megnézned, mely az 1600-as évek végén épült, a templom előtt pedig Nepomuki Szent János szobrát találod. Mivel Doborján közel a határhoz, Soprontól alig 15 kilométerre helyezkedik el, az odautat utóbbi városból akár két keréken is megteheted - gyakran szerveznek biciklitúrát a két város között, melynek során a színes, vadregényes tájban is gyönyörködhetsz.

Délen: Szabadka, Szerbia

Ha a déli határt céloznád meg, válaszd a Vajdaság északi részén elterülő szerbiai várost, mely mindössze tíz kilométerre fekszik a magyar határtól. Szabadka a környék kulturális és szellemi központja, rengeteg látnivalója turisták ezreit vonzza évente magához.

Egyik legszebb épülete az 1900-as évek elején, a szecesszió jegyében épült városháza, mely Jakab Dezső és Komor Marcell budapesti építészek tervei alapján készült - a városban található zsinagóga is az ő nevükhöz fűződik.

Érdemes megcsodálnod a ferences rendi Barátok templomát, mely a régi szabadkai vár maradványaira épült, és erősen emlékeztet a barokk stílusú Kalocsai Főszékesegyházra. A klasszicista stílusban épült Népszínház a város egyik legrégibb épülete, itt kezdte a pályafutását többek között Blaha Lujza, a nézők soraiban pedig ott ült hajdanán Kosztolányi Dezső és Csáth Géza is.

Bár nem elsősorban a kulturális látnivalók közé tartozik, vétek lenne kihagynod a szabadkai piacot, ahol az estélyi ruhától kezdve a sportcipőn át a kozmetikai szerekig mindent megtalálsz, igencsak pénztárcabarát áron - sokan kimondottan a piac miatt utaznak Szabadkára. A horgosi és kelebiai határátkelőnél közelítheted meg hazánkból a várost, akár vonattal is.

Ha a környék természeti kincsei is érdekelnek, kirándulj a Palicsi-tóhoz, mely a várostól keletre, egy félhold alakú mélyedésben terül el. Ez a vízi sportok szerelmeseinek is ideális úti cél lehet, de akkor se hagyd ki, ha csak sétálni szeretnél egyet a friss levegőn a városnézés után.

Északon: Komárno, Szlovákia

Komárno a Kisalföld sík vidékén, a Csallóköz délkeleti csücskében fekszik, és közigazgatásilag a Nyitrai kerület komáromi járásához tartozik. A korábban teljes egészében Magyarország részét képező várost Trianon óta kettészeli az északi országhatár a Duna mentén, a szlovák részt azóta nevezik Komárnónak.

A magyar oldalról az Erzsébet-híd és a Komáromi vasúti összekötő híd vezet át a szlovák területre. Ha tehát Szlovákiába utaznál, akár gyalog is letudhatod a távot, csupán néhány lépést kell tenned, máris külföldön vagy.

Komárno a szlovákiai magyarság legfontosabb kulturális és politikai központja, 2004-ben itt alapították meg első szlovákiai magyar nyelvű egyetemként a Selye János Egyetemet, a Jókai Színház pedig 1952 óta működik.

Az évek során a színház színpadán a leghíresebb magyar színészek is megfordultak - a színház előtti téren 2008 óta Kaszás Attila szobra áll. A városban rengeteg a látnivaló, a történelmi belvárosban például érdemes megnézned a várat, mely kiemelkedő helyszíne volt például az 1848-49-es szabadságharchoz fűződő három komáromi csatának. A Klapka térre is látogass el - itt találod Klapka György szobrát, megtekintheted a Zichy-palotát, valamint a Városháza épületét és az Anglia-parkot is.

A közeli Nádor utca, Megye utca és a Jókai utca is rengeteg kincset rejt, feltétlenül sétálj végig rajtuk. A Kossuth-téren a klasszicista stílusban épült, csodálatos Szent Rozália-templomot tekintheted meg, a Kikötői városrészben pedig a Zsidó Kistemplomot, a Holokauszt-emléktáblát és a Pozsonyi-kaput.

Ha kellően feltöltődtél a kulturális élményekkel, kirándulj egyet a közelben, például a Nyitránál húzódó Apáli-szigetre, ahol a festői szépségű tájban is gyönyörködhetsz.

Ezt is szeretjük