Így lehet kiszúrni a kamu zsaroló e-maileket: a rendőrség figyelmeztetést adott ki
A zsarolólevélben az elkövetők e-mailben követelnek pénzt a címzettektől.

zsarolóemail
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Napjaink egyik legveszélyesebb internetes átverése, amikor zsaroló e-mailben követelnek pénzt csalók a címzettektől. Egy különösen aljas levéltípusban az elkövetők azt írják a címzetteknek, hogy megszerezték személyes adataikat, fényképeiket, a számítógépükről privát fájlokat, esetleg rögzítették a számítógép kamerájának képét, és ha nem fizetnek, nyilvánosságra hozzák azokat.

Jól ismert módszer, amikor a bűnözők a címzett valamely online felületen használt jelszavát is megjelenítik az üzenetben, ezzel is megerősítve azon állítást, hogy hozzáférnek a számítógéphez. A készenléti rendőrség Kiberbűnözés Elleni Főosztálya elárulta, hogyan lehet kiszúrni, amikor az elkövető csak blöfföl.

A jelszócsel

A jelszavak a legtöbb esetben az interneten nyilvánosan elérhető, kiszivárgott jelszóadatbázisokból származnak, melyeket sérülékeny weboldalakról szereztek meg a csalók. Ennek megjelenítése önmagában nem jelenti azt, hogy bárki ténylegesen hozzáfért az eszközhöz.

jelszó
Fotó: Steven Puetzer / Getty Images Hungary

Erotikus tartalmak

Ugyancsak gyakori, hogy az üzenetek feladói arra hivatkoznak, hogy tudják, hogy a címzett erotikus tartalmú webhelyeket látogat, és amennyiben nem fizet egy előre meghatározott összeget, ezt az információt megosztják a közösségi médiafelületeken, illetve elektronikus leveleken keresztül is az ismerősökkel. Ez egy annyira általános információ, ami a többségre igaz, mégis szégyent kelthet a címzettben, és a bűnözők épp erre játszanak. Nem szabad bedőlni neki.

Kriptovaluta

Az elkövetők legtöbbször kriptovalutában - jellemzően bitcoinban - kérik a kifizetés teljesítését, hiszen ez a fizetési forma nehezen visszakövethető. Amennyiben valaki nem ért a fizetési rendszer használatához, úgy külön leírást is mellékelnek, melynek segítségével a fizetés végrehajtható.

Mi a teendő zsarolólevél esetén?

Ha ilyen üzenet érkezik bárki postafiókjába, semmiképpen nem szabad eleget tenni a csalók követelésének. A fenyegetés ellenére az esetek többségében a feladó nem rendelkezik senki személyes adatával, az e-mailt tömegesen, címlisták alkalmazásával - és nem egyedileg, célzottan - küldik ki, bízva abban, hogy minél többen megijednek az üres fenyegetéstől.

A cikk az ajánló után folytatódik

A rendőrség javasolja az így beérkezett elektronikus üzenet végleges törlését a postafiókból, senki ne válaszoljon az üzenetre, és ne vegye fel a kapcsolatot a feladóval. A népszerű webalapú e-mail-szolgáltatóknál lehetőség van az üzenet jelentésére is, így nem csak a szolgáltatót figyelmezteti, de egyben megelőzheti, hogy mások bűncselekmény áldozatává váljanak.

Ha ilyen e-mailt kapsz a koronavírusról, azonnal töröld: nagy bajt okozhat

Egyre több és több felhasználót bombáznak álhírekkel a kiberbűnözők arra számítva, hogy kihasználhatják a gyanútlan internetezőket.

(Képek forrása: Getty Images Hungay)

Ezt is szeretjük