Így lehet kiszúrni a kamu zsaroló e-maileket: a rendőrség figyelmeztetést adott ki

A zsarolólevélben az elkövetők e-mailben követelnek pénzt a címzettektől.

zsarolóemail

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Napjaink egyik legveszélyesebb internetes átverése, amikor zsaroló e-mailben követelnek pénzt csalók a címzettektől. Egy különösen aljas levéltípusban az elkövetők azt írják a címzetteknek, hogy megszerezték személyes adataikat, fényképeiket, a számítógépükről privát fájlokat, esetleg rögzítették a számítógép kamerájának képét, és ha nem fizetnek, nyilvánosságra hozzák azokat.

Jól ismert módszer, amikor a bűnözők a címzett valamely online felületen használt jelszavát is megjelenítik az üzenetben, ezzel is megerősítve azon állítást, hogy hozzáférnek a számítógéphez. A készenléti rendőrség Kiberbűnözés Elleni Főosztálya elárulta, hogyan lehet kiszúrni, amikor az elkövető csak blöfföl.

A jelszócsel

A jelszavak a legtöbb esetben az interneten nyilvánosan elérhető, kiszivárgott jelszóadatbázisokból származnak, melyeket sérülékeny weboldalakról szereztek meg a csalók. Ennek megjelenítése önmagában nem jelenti azt, hogy bárki ténylegesen hozzáfért az eszközhöz.

jelszó
Fotó: Steven Puetzer / Getty Images Hungary

Erotikus tartalmak

Ugyancsak gyakori, hogy az üzenetek feladói arra hivatkoznak, hogy tudják, hogy a címzett erotikus tartalmú webhelyeket látogat, és amennyiben nem fizet egy előre meghatározott összeget, ezt az információt megosztják a közösségi médiafelületeken, illetve elektronikus leveleken keresztül is az ismerősökkel. Ez egy annyira általános információ, ami a többségre igaz, mégis szégyent kelthet a címzettben, és a bűnözők épp erre játszanak. Nem szabad bedőlni neki.

Kriptovaluta

Az elkövetők legtöbbször kriptovalutában - jellemzően bitcoinban - kérik a kifizetés teljesítését, hiszen ez a fizetési forma nehezen visszakövethető. Amennyiben valaki nem ért a fizetési rendszer használatához, úgy külön leírást is mellékelnek, melynek segítségével a fizetés végrehajtható.

Mi a teendő zsarolólevél esetén?

Ha ilyen üzenet érkezik bárki postafiókjába, semmiképpen nem szabad eleget tenni a csalók követelésének. A fenyegetés ellenére az esetek többségében a feladó nem rendelkezik senki személyes adatával, az e-mailt tömegesen, címlisták alkalmazásával - és nem egyedileg, célzottan - küldik ki, bízva abban, hogy minél többen megijednek az üres fenyegetéstől.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A rendőrség javasolja az így beérkezett elektronikus üzenet végleges törlését a postafiókból, senki ne válaszoljon az üzenetre, és ne vegye fel a kapcsolatot a feladóval. A népszerű webalapú e-mail-szolgáltatóknál lehetőség van az üzenet jelentésére is, így nem csak a szolgáltatót figyelmezteti, de egyben megelőzheti, hogy mások bűncselekmény áldozatává váljanak.

Ha ilyen e-mailt kapsz a koronavírusról, azonnal töröld: nagy bajt okozhat

Egyre több és több felhasználót bombáznak álhírekkel a kiberbűnözők arra számítva, hogy kihasználhatják a gyanútlan internetezőket.

Ha ilyen e-mailt kapsz a koronavírusról, azonnal töröld: nagy bajt okozhat

Csalók e-maileket küldenek az Egészségügyi Világszervezet nevében a koronavírus kapcsán.

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungay)

Ezt is szeretjük