Ha ilyen e-mailt kapsz a koronavírusról, azonnal töröld: nagy bajt okozhat

Csalók e-maileket küldenek az Egészségügyi Világszervezet nevében a koronavírus kapcsán.

aggodo-no-laptop
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az új koronavírus globális terjedése kapcsán egyre több és több felhasználót bombáznak álhírekkel a kiberbűnözők arra számítva, hogy kihasználhatják a gyanútlan internetezőket.

- Először különböző termékeket, így maszkokat kínáló spameket találtunk. Majd felbukkantak csaló e-mailek adathalász célokkal és rosszindulatú mellékletekkel. A legutóbbi spamakció során a WHO-t utánzó e-mailek tűntek fel, ami jól mutatja, hogy a kiberbűnözők felismerték, és ki akarják használni, hogy az Egészségügyi Világszervezetet a koronavírusról szóló megbízható információk forrásaként tartják számon - mondta el Tatjana Serbakova, a Kaspersky senior webtartalom-elemzője.

Egy e-mail, amit állítólag a WHO küldött

- A felhasználók e-maileket kapnak állítólag a WHO-tól, amelyek a koronavírus-fertőzést megakadályozó biztonsági intézkedésekről ígérnek tartalmat. Amint a felhasználó rákattint az e-mailben található linkre, egy adathalász weboldalra kerül, és személyes adatok megosztását kérik tőle, ami végül kiberbűnözők kezébe kerül. Ez a scam sokkal valóságosabbnak tűnik, mint a korábban megismert Világbanktól vagy IMF-től érkező támogatásokat ígérő e-mailek - ismertette a szakember.

Biztonságuk érdekében a szakértők azt tanácsolják a felhasználóknak, hogy alaposan tanulmányozzák az e-mailek tartalmát, és csak megbízható források esetén vegyék komolyan a levelet. Ha a vírus elleni vakcinát ajánlanak, vagy valami mágikus védekezési módszert, akkor az valószínűleg kiberbűnözőktől érkezett.

Ez különösen igaz akkor, ha a levél feladója arra kér, hogy kattints egy linkre, és oszd meg személyes adataid, vagy éppen nyiss ki egy mellékletet. Mindig duplán ellenőrizd a feladó e-mail-címét, mert a csalók gyakran ingyenes levélküldő szolgáltatást használnak, vagy közük sincs az általuk említett szervezethez.

A jegybank is figyelmeztet

Hasonló közleményt adott ki a Magyar Nemzeti Bank is. Arra hívták fel a figyelmet, hogy nemzetközi információk alapján az elmúlt időszakban több olyan külföldi eset fordult elő, amikor ismeretlen kiberbűnözők a koronavírusra hivatkozva próbáltak bankkártya- vagy bankszámla-adatokat, illetve az ahhoz tartozó különböző azonosítókat megszerezni.

A cikk az ajánló után folytatódik

A jegybank kiemelte, hogy célszerű azonnal törölni a bizalmas banki azonosítókat kérő elektronikus leveleket, és nem adni meg az adatokat az ugyanilyen tartalmú honlapokon sem. Felidézték, hogy az ilyen típusú üzenetekre az elmúlt napokban a Nemzeti Kibervédelmi Intézet is felhívta a közvélemény figyelmét.

Gyorsteszt sem létezik

A Forgalmazók az Egészségért Szövetség csütörtökön közölte az MTI-vel, hogy nem létezik otthon elvégezhető gyorsteszt a koronavírus-fertőzés kimutatására, így ilyen a gyógyászati segédeszközöket árusító boltokban és a gyógyszertárakban nem kapható. A gyógyászati segédeszközöket forgalmazó szolgáltatók országos szövetségének közleménye szerint az interneten terjedő információk alapján sokan úgy vélik, hogy a COVID-19 nevű gyorsteszt kimutatja a fertőzést.

A megbetegedés kimutatására alkalmas úgynevezett in vitro - szervezeten kívüli - diagnosztikai vizsgálat azonban - írták - csak klinikai és közegészségügyi laboratóriumi körülmények között, labordiagnosztikai eszközökkel végezhető. A szövetség ezért arra kéri a lakosságot, hogy se drogériákban, se interneten ne vásároljanak otthon végezhető gyorstesztet.

Fotók: Getty Images

A Facebookon is átverés terjed

Egyes posztok biztosnak mondott, de kétes forrásból származó, sokszor alaptalan információkat közölnek, és megosztásra buzdítanak, a felhasználók pedig jó szándékúan, de meggondolatlanul továbbküldik a hiteltelen kijelentéseket.

Ezt is szeretjük